Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Delta Dunării, ținutul magic

Delta Dunării, ținutul magic

Privind pozele, ai crede că Delta Dunării este locul fermecat în care timpul s-a oprit. Răsăritul și apusul soarelui au ceva magic, natura își urmează cursul firesc și totul te cheamă aici. Să trăiești câte un pic din toate acestea.

Dacă nu ai ajuns în deltă până acum, află că lunile mai și iunie sunt ideale pentru o astfel de vacanță. Nu este atât de cald, țânțarii nu te deranjează, iar natura îți va arăta în fiecare zi petrecută aici cât e de specială. Frumusețea acestui loc tânăr, scăldat de soare este neprețuită. Delta este locul în care aglomerația orașului pare că nu s-a inventat, termenele limită și sarcinile zilnice au dispărut și singura legătură cu restul lumii ți-o dorești doar ca să arăți (pe Facebook) poze din locul minunat unde te afli. În rest, ai parte de apă, liniște neprețuită, multă culoare, oameni buni și primitori, dornici să-ți arate locurile lor de poveste.

6 locuri de văzut

Natura ne-a înzestrat cu Delta Dunării, „cea mai spectaculoasă și neobișnuită lume românească, o insulă, nici apă, nici pământ”, cum frumos a spus regretatul Radu Anton Roman. Dacă te-am convins s-o alegi ca următoarea destinație, iată câteva locuri pe care merită să le vezi în Delta Dunării:

Pădurea Letea. Situată între brațele Chilia și Sulina, este cea mai veche rezervație naturală din România. Cunoscută drept „jungla Europei”, pădurea adăpostește cai sălbatici care aleargă liberi printre copaci
și dune de nisip și este singurul loc de pe continent în care vei găsi liane înfășurate pe trunchiurile copacilor, aducându-ți aminte de filmele copilăriei. O excursie cu ghid localnic ajunge spre 80-90 de lei.

Pădurea Caraorman. Aflată pe partea sudică a brațului Sulina, te va atrage prin frumusețea dunelor de nisip care pot atinge și 10 m înălțime. Pe lângă acestea, vedetă este un stejar. I se mai spune „stejarul îngenuncheat” (în bătaia vânturilor, crengile lui s-au apropiat de pământ, prinzând rădăcini), despre care se crede că are peste 400 de ani.

Satul Mila 23. Are un farmec aparte, pierdut parcă în vremuri. Este un sat pescăresc tradițional în care mai toate casele sunt de origine lipovenească, vopsite în albastru, culoare despre care localnicii spun că alungă țânțarii. Este locul din care au plecat cinci campioni olimpici, printre care și Ivan Patzaichin, mândria sătenilor.

Sulina. Este locul în care Dunărea îmbrățișează marea și o sărută tandru. Plaja semisălbatică de la țărmul mării te va cuceri, marea este mai limpede ca oriunde, iar nisipul curat și auriu îți va dezmierda tălpile.

Canalele. Dacă vrei să cunoști adevărata deltă, atunci asta trebuie să faci: să tocmești un barcagiu, să-ți iei aparatul foto sau camera video și să pornești într-o călătorie de neuitat pe canalele înguste și retrase. Printre stufăriș și sălciile pletoase, vei descoperi adevărata viață a păsărilor care vin an de an în acest loc, dar și frumusețea nuferilor galbeni sau albi.

Satul Crișan. La o oră de mers cu barca rapidă față de Tulcea se află cel mai nou sat și punct de plecare spre Pădurea Letea, lacurile Puiu și Roșu, Pădurea Caraorman și spre cele mai multe trasee din deltă. Este situat chiar în inima Deltei Dunării, la o lungime de barcă de lacurile Trei Iezere, Iacob, Obretin, Bogdaproste și Cuibul cu lebede.

Cum Delta Dunării acoperă o suprafață de peste 2.540 km pătrați (partea românească), este greu să spui că ai văzut-o într-o singură vacanță. Dar locul acesta unic te va cuceri și te va face să-ți dorești să revii an de an, tocmai pentru a-i descoperi toate locurile fermecătoare.

Ce mai poți face în deltă

Pe lângă plimbări lungi cu bărcile localnicilor, prilej să asculți povești pline de tâlc, poți deprinde tainele pescuitului. Încearcă doar, ca să vezi cât de relaxant este acest… să-i spunem sport. Pentru că nu faci decât să te bucuri de liniște, să privești luciul apei și să te lași îmbrățișată de aceste minunății din jurul tău. Și, dacă vei fi și norocoasă să prinzi un pește, îi poți da drumul înapoi în apă. Apoi, peisajul încântător te va provoca să-i surprinzi frumusețea. Ce poate fi mai minunat decât să surprinzi cu camera de fotografiat trezirea deltei la viață? Ori sosirea păsărilor călătoare, aglomerația lor pe canale, cum se hrănesc, își fac cuib și își clocesc ouăle. Traseele cu barca pe care le poți face sunt nenumărate, la fel cum liniștea, soarele, verdele vegetației, sutele de insecte întregesc o imagine care merită a fi surprinsă cu ajutorul unui aparat de fotografiat. Și apoi împărtășită prietenilor, desigur.

Ce mai poți face în deltă? Să te delectezi cu mâncăruri senzaționale, așa cum numai aici găsești. Pentru că fiecare localnic are un secret la borșul de pește, un truc pentru cea mai bună saramură din lume sau altă minunăție culinară pe care o poți degusta. Și să te bucuri cu tot sufletul de această vacanță și să te feliciți pentru ideea că ai ales Delta Dunării ca destinație de concediu. Pentru că va fi unul cu multă liniște, care-ți va încărca bateriile pentru vară și forfota pe care ea o aduce.

Cazări pentru toate stilurile

Satul Crișan este un punct important pentru toate traseele pe care ți le-ai propus să le faci în deltă. Poți ajunge foarte ușor aici fie din Sulina, fie din Tulcea. Găsești informații despre transport pe navromdelta.ro.

  • Dacă îți dorești să explorezi cât mai multe locuri, ești un spirit liber, îți dorești să stai cât mai mult în natură, cortul este alegerea ideală. Mulți localnici au amenajat în propriile curți locuri de campare înconjurate de verdeață, cu spații generoase de joacă pentru copii. Tariful este în jurul a 23 de lei/persoană, cu acces la baie. (Detalii găsești pe www.ruraltourism.ro.)
  • Pentru o vacanță în stil rustic, casele localnicilor sunt cea mai bună alegere, prețurile se situează între 100-120 de lei/cameră.
  • Dacă îți dorești o vacanță confortabilă, din care să nu-ți lipsească accesul la internet ori în care să te bucuri de relaxarea unei piscine, delta îți oferă și asemenea locuri. Pensiunea Doi Căpitani este o alegere cochetă, în care te vei relaxa fie pe terenul de sport amenajat, fie la piscină, iar partenerul se va bucura de degustări de vinuri de colecție. Cazarea cu pensiune completă este între 250 și 260 de lei/persoană/zi. (Mai multe detalii găsești pe pensiunedeltadunarii.ro.)

Citește și:

Chișinău, cealaltă Capitală

Relaxare și sănătate în Ținutul Sării

Escapadă la Monaco

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns