Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Dr. Bogaletch Gebre: Femeia al cărei destin a fost schimbarea

Dr. Bogaletch Gebre: Femeia al cărei destin a fost schimbarea

Africa e un continent uriaș, cu bogății naturale uriașe, cu un număr uriaș de locuitori. Pământul roșcat al Africii cunoaște dureri uriașe, pe care le poartă de veacuri și le ostoiește.

Din când în când însă, pământul Africii dă naștere unui lider vizionar, capabil să schimbe mentalități, să ducă lumea cu un pas mai în față.

Bogaletch Gebre sau Boge s-a născut și a crescut în sudul Etiopiei, în regiunea Kembatta, în anii ’60. Când s-a născut ea, ca în cazul oricărei fete, strigătele care au anunțat comunitatea de nașterea unui copil au fost scurte – o fată nu era cel mai mare dar pentru o familie!

Mutilarea

Boge a avut parcursul oricărei copile din țara ei: și-a ajutat de foarte timpuriu mama la treburile casnice, a adus apă în casă, a fost circumcisă, a sângerat și aproape a murit. Mutilarea genitală feminină (MGF) în Africa și Orientul Mijlociu e o practică străveche, care merge mână în mână cu societatea de tip patriarhal. Un raport UNICEF din 2013 arată că 125 de milioane de femei și fete din zonele pomenite au suferit această procedură dureroasă, fără beneficii medicale, constând în îndepărtarea unor părți externe ale aparatului genital de către „excizorul“ oficial al comunității. Durerea și infecțiile veneau invariabil la pachet; consecințele, așa cum e ușor de imaginat, sunt multiple – fizice și psihice. Dar, din păcate, tradiția îndelungată și credința că doar așa o fată este „validată“ și astfel va avea șansa de a fi căsătorită, ca să își împlinească rolul reproducător, primează adesea și în ziua de azi. Migrația a făcut ca MGF să treacă granițele Africii și Orientului Mijlociu. În zilele noastre, sunt fete care suferă această mutilare în Europa, Australia sau America și, în cazul tuturor, e vorba de cutume adânc înrădăcinate.

Tatăl fiicei

Fiică a unui fermier, Bogaletch a avut șansa unui unchi luminat, care a învățat-o să scrie și să citească. Cât de banal ni se poate părea acest lucru pe care noi îl considerăm „de la sine înțeles“! Într-un sat în care școlarizarea fetelor nu exista ca idee măcar, tatăl lui Bogaletch era reticent în a-i permite fiicei să-și continue educația formală. Ocazional totuși, ea a primit permisiunea de a „trage o fugă“, la modul cel mai propriu, până la școala aflată la aproape zece kilometri depărtare de casă. „M-am simțit norocoasă, una dintre puținii aleși“, declară cea care, mergând rar la școală, avea să studieze cu asiduitate când găsea timp și să-și treacă examenele de promovare a unui ciclu de patru ani doar în trei. Deja realizase, la numai 9 ani, ceea ce nicio altă fată din zona ei nu mai înfăptuise – era absolventă de ciclu primar, citea și decripta pentru tatăl ei și pentru întreaga comunitate documente administrative și juridice, avea o „valoare“ neașteptată pentru familie, dată de studii. Ca semn al respectului, în tradiția Kembatta, un tată este numit după primul fiu născut, iar o mamă după prima fiică născută; ca urmare a respectului de care începuse să se bucure în sânul comunității sale, în scurt timp, Bogaletch avea să fie cea care îi dădea credit tatălui ei. Acesta a devenit „Tatăl lui Bogaletch“, așadar „Tatăl unei Fete“! Istoria deja înclina balanța. Tatăl își dă acordul de a o trimite pe merituoasa fată la singura școală-internat pentru femei, localizată în Adddis Abeba. Bogaletch are o bursă guvernamentală. La vârsta de 12 ani, în ciuda traseului ei diferit, i se aplică șocul MGF. Sângerează și aproape moare.

Succesele școlare o vor însoți de-a lungul vremii, va avea mai târziu o bursă completă la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde a studiat microbiologia, apoi va avea o bursă Fullbright la Universitatea din Massachusetts și finalizează un program de doctorat în epidemiologie la UCLA. Când era în Statele Unite, a lansat pentru prima dată un program caritabil, Dezvoltare prin Educație, prin care elevi și studenți din Etiopia au beneficiat de 26.000 de dolari cu care s-au achiziționat manuale.

Puterea fragilității

Am fost norocoasă și am întâlnit-o pe această doamnă luptătoare la biroul Comisiei Europene în Etiopia. La o vârstă înaintată, dr. Bogaletch e fragilă, se sprijină într-un baston. Se așază, zâmbește larg și se luminează curtea. Spune ziariștilor – a câta oară în viață? – povestea vieții ei extraordinare. Nu mai este loc pentru fragilitate; are puterea de convingere a unui mare lider, forța narativă a unei femei care a reușit să influențeze lumea în care s-a născut și să o schimbe. Transmite pasiune, energie și forță. Toți ascultătorii suntem captivați. Cele zece minute pe care le primiserăm de la organizatori cu ea se transformă într-o oră.

Dr. Boge a alergat maratoane la viața ei, la propriu și la figurat. A trecut linia de sosire în mod admirabil, de fiecare dată. Fac remarca potrivit căreia întreaga ei existență poate fi comparată cu o cursă de anduranță și o întreb care ar fi cea mai mare victorie? Vocea îi tremură, lacrimile îi umplu ochii, emoția o copleșește. Tatăl ei s-a întrecut pe sine și a făcut un salt istoric în momentul în care a acceptat să își trimită fiica la studii. În semn de respect și mulțumire, fiica lui a economisit din bursă și a reușit să îi construiască o casă nouă, cu un acoperiș de tablă ondulată, cum altul nu s-a mai văzut în Kembatta. Veneau oameni de la zeci de kilometri depărtare să vadă acoperișul lucitor în soare și să se minuneze de povestea celor doi, tată și fiică. Boge a simțit că trebuie și că poate mai mult. Oamenii din regiune s-au simțit inspirați și și-au dat seama că femeile educate pot să schimbe lumea în bine. A fost un moment de răscruce de care își aduc aminte cu toții și azi.

Femeile, forța schimbării

KMG Etiopia a luat naștere în 1997, la inițiativa dr. Bogaletch. Kembatti Mentti-Gezimma-Tope este o expresie în dialectul Kembatta din sudul Etiopiei care reflectă puterea pe care femeile o generează atunci când lucrează împreună. Boge aleargă în cinci curse de maraton în Los Angeles, California, pentru a strânge fondurile necesare centrului KMG. E convinsă că, dacă etiopienii ei „pot merge cu milele desculți, flămânzi și bolnavi“, poate alerga și ea pentru ei câteva zeci de mile ca să îi ajute. Dr. Gebre s-a asigurat că centrul KMG oferă oportunități de educație fetelor și femeilor din Etiopia. Peste 120 de femei au căpătat statutul de educatori în sănătatea reproducerii în comunitate și alți peste 500 de educatori au fost pregătiți să ducă programele de sănătate ale centrului în peste 50 de școli. Dacă în 1999 mutilarea genitală feminină era de 100% în comunitate, azi, mulțumită Dr. Gebre și asociației sale, procentul a scăzut la 3% în zonele aflate sub influența ei benefică. Centrul KMG organizează anual mitinguri de sensibilizare și educare pe tema SIDA. Susține în special femeile afectate de HIV și le conectează cu orfanii care luptă cu boala. Boge i-a învățat toată viața pe cei care au ascultat-o că puterea vine din interior, că oamenii sunt cei care dețin capacitatea de a schimba în bine viața lor și a comunității din care fac parte. Femei, dar și bărbați, au urmat viziunea acestei doamne, transformând ciclul negativ al oprimării într-unul pozitiv, care se bazează pe implicare cetățenească activă și care prețuiește femeia ca pe un membru cu drepturi depline al societății din care face parte. Vorbesc cu cei care au însoțit-o pe Boge la întâlnirea cu ziariștii. Sunt fete care au scăpat de MGF. Da, probabil că nu se vor putea căsători cu oricine, trebuie să mărturisească potențialului partener de viață această „tară“ majoră. E mai ușor dacă ești într-o comunitate orășenească, e mai greu dacă locuiești în mediul rural. Încă este de lucru! Vorbesc cu un domn care a dus o vecină mutilată genital în copilărie, gravidă, la spital. Complicațiile date de MGF aproape o ucid. E atât de impresionat, încât azi e membru activ în KMG. Ascult o doamnă care a suferit procedura în copilărie; a simțit că e smulsă din propriul trup, durerile au fost atroce, nu și-a revenit psihic nici astăzi.

KMG a convins prin activitatea și programele sale mari donatori internaționali, printre care și Comisia Europeană. A oferit comunității o bibliotecă publică, a înființat grupuri de dialog pentru femei. Comunitatea locală Kembatta administrează acum o școală, datorită KMG, și are un centru de sănătate pentru mamă și copil, singurul de acest gen din regiune. S-au depus eforturi pentru a se ușura munca femeilor care merg pe jos kilometri întregi pentru surse de apă potabilă – astfel, s-au construit rezervoare de apă mai ușor accesibile. Sub patronajul KMG, s-au înființat clinici juridice care asistă și predau femeilor drepturile pe care le au în sănătate și educație. Comunități marginalizate au fost încurajate să își ceară drepturile și să își recapete demnitatea de ființe umane. Au fost plantați peste 9 milioane de copaci pe muntele Hambaricho, o zonă esențială în regiune. S-au construit poduri rurale, puțuri și s-au îmbunătățit izvoare.

Dr. Bogaletch Gebre a fost și este o sursă de inspirație la nivel local, în Etiopia și în întreaga lume. Nu e nicio îndoială că i se datorează enorm și că a dus pe umeri o povară ce putea să o frângă. Însă lecția de viață oferită de această femeie ne spune că educația e baza, iar implicarea și aplecarea către nevoile celor din jur pot schimba mentalități și influența destine în bine.

Text și foto: Susana Pletea, PR (Martha Tadesse)

Comments

comments

Lasă un răspuns