Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Educație financiară: interviu cu Georgiana Dumitru, funcționar bancar

Educație financiară: interviu cu Georgiana Dumitru, funcționar bancar

Educatie financiara

Fie că vorbim de economii, de încasarea salariului, de plata facturilor sau de credit pentru consum ori investiții mari (gen o afacere sau o locuință), întotdeauna avem nevoie de un partener bancar. Pentru a afla mai multe despre acest domeniu, am discutat cu Georgiana Dumitru, funcționar informații clienți la o cunoscută bancă.

Care sunt cele mai bune forme de economisire?

Cel mai utilizat produs era depozitul la termen, fiind un produs clasic și sigur, însă tendințele par să se schimbe. Dobânzile la depozite au scăzut și acum oamenii sunt mai interesați de un cont de economii la care poți avea acces oricând fără să pierzi dobânda. Există și conturi de economii pentru copii (folosite pentru încasarea burselor școlare sau economisirea de către părinți a unor sume pentru studii).

Cei cu un pic de apetit pentru risc pot încerca fondurile mutuale. Acestea sunt fonduri de investiții. Este exact ca și cum astăzi iei un măr cu un leu și mâine el poate valora 1,2 lei sau 0,99 lei. Aici ai nevoie de îndrumare din partea unui specialist.

Se recomandă ca aceste investiții să se facă periodic la diferite valori și chiar în mai multe produse. Ele diferă în funcție de monedă, grad de risc, costuri. Există campanii în care costul de înscriere este zero. De asemenea, nu există cost de retragere. Ai acces oricând la bani, poți vizualiza zilnic valoarea lor. Aici se recomandă ca ele să fie privite pe un termen mediu-lung. În spatele acestora sunt oameni profesioniști cu experiență care investesc și încearcă să ne înmulțească nouă banii.

Citește și: 5 motive să folosești serviciul online banking

La ce să fim atenți când luăm credite?

Cea mai importantă la un credit este, bineînțeles, dobânda. Aceasta poate fi fixă (ceea ce recomandăm) sau variabilă. Ea se poate modifica în funcție de client și de sumă. Apoi, mai există comision de analiză dosar și mai trebuie să știm și dacă avem comision de rambursare anticipată sau comision de gestionare a creditului. În funcție de acești factori, comparând ofertele putem alege un credit avantajos. Citește cu atenție contractul și fii sigur că ai înțeles tot.

Ce se recomandă în situația în care nu ne mai putem plăti ratele la bancă?

Dacă nu ne mai putem plăti o perioadă ratele actuale, se poate solicita către bancă o recalculare în funcție de posibilitatea noastră. Totodată există și diverse asigurări atașate unui credit care ne ajută în diverse cazuri precum accident, incapacitate de muncă, șomaj, iar dacă intervin aceste situații, ratele vor fi preluate de asigurator. Dacă depășești 30 de zile de neplată, banca te raportează la Biroul de Credite. Apoi vei suporta sancțiuni în raport cu valoarea restantă și se ajunge până la executarea silită și poprire pe conturi, pe salariu.

Este avantajoasă cumularea creditelor?

Eu nu recomand această variantă, mai ales dacă există comision de rambursare anticipată. Putem păstra mai multe credite și dacă dorim să stabilim aceeași dată scadentă, astfel încât să punem sumă totală a ratelor o singură dată. Majoritatea băncilor retrag ratele de pe contul clientului, așa că nu ești afectat dacă ai mai multe rate. Banca știe ce și cum să acopere.

Ce parametri să luăm în calcul când ne alegem o asigurare de viață sau una suplimentară pentru locuință?

Asigurarea de viață cu cât este încheiată la o vârstă mai fragedă, cu atât este mai ieftină. Pe măsura ce anii trec, se consideră că riscul unui deces sau al imbolnăvirii crește și atunci valoarea primei de asigurare crește. Asigurarea suplimentară de locuință ne acoperă suplimentar foarte multe posibilități de avarii, de exemplu o inundație provocată fără voia sa de un vecin căruia i se sparge o țeavă. Paguba provocată se poate acoperi din banii de la asigurator prin metode foarte simple de constatare. Recomand aceste asigurări, sunt un ajutor real în situații dificile.

Citește și: Top 5 aplicații pentru gestionarea bugetului personal 

Cum ne putem administra contul sigur și ușor cu ajutorul tehnologiei?

Internet Banking-ul este din ce în ce mai folosit astăzi, deoarece te scutește de timp pierdut, deplasări la bancă și stat la cozi. Majoritatea băncilor au creat aplicații pe telefon, care îți permit accesul la contul/conturile tale.

Poți vizualiza soldul și tranzacțiile, poți efectua plăți și alte operațiuni disponibile între conturi. Poți trimite pe o adresă de e-mail datele contului tău sau poți trimite contabilei extrasul tău de cont lunar. Te mai și bucuri de reduceri de la unii comercianți și economisești bani. Acest serviciu este gratuit sau se ia un comision. Totul este simplu și rapid!

 

 

 

Interviu realizat de Monica Viericiu

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns