Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Elizabeth Blackwell – prima femeie-medic

Elizabeth Blackwell – prima femeie-medic

Elizabeth Blackwell, cea care a devenit prima femeie medic naste in Anglia, dar se muta impreuna cu familia in Statele Unite ale Americii, in 1832.

Moartea tatalui, in 1838, le lasa pe Elizabeth, pe cele opt surori ale ei si pe mama lor, fara resurse materiale. Prin urmare, Elizabeth deschide impreuna cu doua dintre surorile ei o scoala privata in Cincinnati.

Elizabeth devine interesata tot mai mult de domeniul medicinei, gandindu-se la femeile care ar fi vrut sa fie consultate de un medic femeie. In timp ce studia medicina, lucra ca profesoara in Kentucky si mai apoi in Carolina de Sud.

In 1847, Elizabeth a inceput sa caute o scoala de medicina pe care sa o poata urma. A fost respinsa de 29 de scoli. Cand a ajuns la Colegiul Medical Geneva din New York, admiterea ei a fost lasata la latitudinea studentilor colegiului. Ei au acceptat mai mult ca o gluma ca ea sa le devina colega.

Deseori, nu i se permitea sa participe la demonstratiile medicale, considerate nepotrivite pentru o femeie. A absolvit colegiul prima din clasa, iar in 1849 a devenit prima femeie care termina o scoala medicala, dar si primul medic femeie.

Dupa absolvire, pleaca in Franta unde urmeaza cursuri de pregatire ca moasa la maternitatea din Paris. Isi doreste, insa, sa devina chirurg. Contacteaza la maternitate o infectie care ii determina pierderea vederii la unul dintre ochi. Renuntand la visul de a deveni chirurg, pleaca spre Anglia pentru a lucra la spitalul Sfantul Bartolomeu.

In 1851, Elizabeth se intoarce in New York, insa spitalele de aici refuza sa colaboreze cu ea. Prin urmare, in 1853 isi deschide propriul dispensar la marginile New York-ului, in colaborare cu sora ei Emily Blackwell si proaspata absolventa de medicina, Marie E. Zakrzewska.

A scris in aceasta perioada si o serie de prelegeri de specialitate inglobate in cartea „Legile Vietii, cu referinta speciala la educatia medicala a fetelor”.

In 1857, deschide impreuna cu sora ei, Emily, si cu Marie Zakrzewska, Infirmeria pentru Femei si Copii din New York. In timpul razboiului Civil, impreuna cu sora ei, organizeaza Asociatia Centrala de Ajutor a Femeilor, selectand si instruind asistente pentru a-i ingriji pe cei raniti in razboi.

Tot impreuna cu sora sa, Emily, pune bazele Colegiului Medical al Femeilor. Aici, Elizabeth preda pentru o perioada in calitate de profesoara de igiena. In 1869, se muta in Anglia, unde initiaza Scoala de Medicina pentru Femei din Londra.

In 1875, Elizabeth Garett Anderson, una dintre femeile pe care Blackwell le-a inspirat sa devina doctor, ii propune modelului sau sa devina profesor de ginecologie la Scoala de Medicina Pentru Copii, din Londra. Blackwell ocupa acest post pana cand sanatatea ei este afectata de o cazatura serioasa pe scari, in 1907. In plan personal , nu si-a dorit niciodata sa se marite.Adopta, totusi, o orfana pe nume Katharine Barry.

Pionier in domeniul medicinei, Elizabeth Blackwell a demonstrat ca si femeile pot practica o meserie, pana atunci considerata a fi potrivita numai barbatilor. „Daca o societate nu recunoaste dezvoltatea libera a femeii, atunci societatea trebuie remodelata”, afirma Elizabeth.

Comments

comments

Lasă un răspuns