Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Essaouira, perla Marocului

Essaouira, perla Marocului

Scăldată de Oceanul Atlantic, răvășită de vânturile puternice ce suflă toată vara, păzită de dealuri aride și luminată de un soare auriu, Essaouira este un secret ascuns al Marocului ce așteaptă fie descoperit de călătorii pasionați de cultura și tradiția berberă.

Un oraș-stațiune de o frumusețe răpitoare, Essaouira este o altă inimă a Marocului ce reușește să păstreze intacte tradițiile și cultura specifice încă din vremea berberilor care au poposit aici acum 2.800 de ani fiindcă era un punct strategic pentru comerțul cu alte zone îndepărtate – de aici berberii plecau spre Insulele Capului Verde, dar și spre Ecuator.

Cea bine desenată

Numele de Essaouira l-a căpătat în secolul al XVIII-lea, când sultanul Mohammed ben Abdellah a vrut să-și instaleze aici baza sa navală, fiind punctul cel mai apropiat de Marrakech. El a angajat un arhitect francez, Thédore Cornut, pentru a face planul noului oraș. Alături de mulți arhitecți și tehnicieni, el a desenat atât de frumos zidurile așezării și Kasbah (centrul), încât numele orașului s-a schimbat în Essaouira, care în arabă înseamnă cea bine desenată. Essaouira a devenit apoi cel mai mare oraș-port din Maroc, aici făcându-se schimburi cu întreaga lume.

Astăzi, negoțul continuă cu obiecte lucrate manual (de la țesături la bijuterii), cu pește proaspăt, cu condimente și ceaiuri.

Kasbah, tradiție pură

Mi-a fost mai mare dragul să plimb pe străduțele din Kashbah, o zonă prea puțin cunoscută de turiști. Essaouira este cel mai important producător de carpete din țară și te vei bucura cel puțin vizual de asta: străzile strâmte și roșietice sunt decorate cu tot felul de covoare, cuverturi și țesături decorative, agățate de ziduri. Coloritul, sporit de toate condimentele specifice zonei, ce se etalează pe tarabe, înveselește orașul vechi și îi dă un farmec aparte, pe care nu-l găsești în alte locuri.

Fă-ți timp și pentru galeriile de artă (majoritatea au intrarea liberă), buticurile de obiecte ale meșteșugarilor și magazinele de bijuterii lucrate manual de berberi. Pentru o sumă destul de mică poți intra să le vezi la lucru pe femeile care transformă fructele de argan în ulei prin tehnici tradiționale, în cadrul cooperativelor.

Centrul Vechi, cu zidurile sale groase, cu străduțele întortocheate care te feresc de vânt, dar și cu o piață întinsă, e inclus în patrimoniul UNESCO, o dovadă în plus că este un loc neapărat de văzut.

Portul cu viață proprie

În port, activitatea nu se oprește niciodată și așa ia naștere o altă lume tipică. Ori că e zi, ori că e seară, marocanii sunt acolo aranjând năvoadele, punând peștele în cutii, curățând bărcile sau plecând și venind de pe mare. E uluitor să vezi asta, cu sute de pescăruși ce se învârt continuu pe deasupra lor. Tot în port, localnicii construiesc bărci sau le recondiționează pe cele vechi – un alt meșteșug ce merită măcar câteva minute de atenție. Cel mai bun punct de observație este turnul genovez al cetății construite în port. Pentru doar un euro, cât costă intrarea, deși bate foarte tare vântul, vei avea o panoramă de 360 de grade spre orașul vechi, spre ocean și spre port.

Plaja, o imensitate fină

Am ajuns pe plajă la reflux, așa că plaja era extraordinar de lată. Nisipul este extrem de fin, așa că vântul îl poartă cu ușurință, gâdilându-ți gleznele. De-a lungul coastei, vei găsi berberi ce mână cai, măgari sau cămile doar ca să le ofere turiștilor o plimbare.

Deși pentru unii este deranjant vântul puternic ce bate din aprilie până în noiembrie, pentru alții acest loc a devenit un paradis al sporturilor acvatice. Așa că vei observa mulți străini ce vin aici special pentru windsurfing și kitesurfing.

Sfaturi de călătorie

  1. Marocanii sunt negociatori înnăscuți, nu te speria când o să strige după tine pe stradă ca să te invite în magazinul lor. Nu sunt deloc periculoși și ești permanent în siguranță.
  2. Nu cumpăra nimic fără să negociezi. Unii s-ar bucura dacă ai scoate direct suma cerută, alții s-ar simți ofensați că nu stai nițel să negociezi. Încearcă să scoți orice produs la jumătate din suma cerută.
  3. Acceptă invitațiile la ceai și nu te simți obligată să cumperi ceva apoi. Marocanii sunt foarte primitori și bucuroși de conversații cu turiștii.
  4. Dacă ți se prezintă o ofertă și nu te interesează, spune „la-la“ (nu, nu) și treci mai departe.
  5. Cea mai bună zonă de luat masa este pe străzile din jurul moscheii Ben Youssef, de unde ai și o priveliște aparte asupra turnului.
  6. Nu încerca să intri în moschee, nu este un loc turistic și acolo au voie doar musulmanii.
  7. Te poți dezbrăca pe plajă, însă alege locurile mai retrase.
  8. Plimbă-te călare pe plajă la apus, vei avea o experiență de neuitat.
  9. Nu e neapărată nevoie să schimbi bani, marocanii acceptă fără probleme euro; cursul este de 1 euro pentru 10 dinari.
  10. Mănâncă în Piața de Pește, pe care o găsești lângă port. Alege-ți tu peștele sau fructele de mare dorite, iar ei ți le vor prepara pe loc!
  11. Bea un ceai de mentă tradițional, denumit și whisky marocan.
  12. Ai grijă la scutere: deși centrul vechi este pietonal, marocanii trec pe acolo în mare viteză cu scuterele.
  13. Nu rata caprele urcate în copacii de argan de pe drumul de intrare în Essaouira!

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns