Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Eva Peron – liderul spiritual al Argentinei

Eva Peron – liderul spiritual al Argentinei

María Eva Duarte s-a nascut in 1919, intr-o zona rurala a Argentinei. Autobiografia sa nu contine nicio referire la data si locul nasterii sale, iar actele descoperite ulterior dau nastere multor intrebari. Un certificat de nastere din 1922 atesta nasterea unei María Eva Duarte, in vreme ce actul de botez are ca data a nasterii 7 mai 1919, sub numele de Eva María Ibarguren. Istoricii cred ca ea si-a falsificat certificatul de nastere odata cu casatoria sa din 1945. Eva si-a petrecut copilaria intr-o zona de provincie a Argentinei. Tatal sau, Juan Duarte, era un mosier instarit din zona, dar care avea deja o sotie legitima si copii. El nu s-a casatorit niciodata cu mama sa, Juana Ibarguren, in acea vreme fiind un lucru comun ca un barbat sa aiba mai multe familii.

La numai un an de la nasterea Evei, tatal sau a ales sa se reintoarca la familia sa „oficiala”, lasand-o pe Juana cu cinci copii si o situatie financiara dezastruoasa. Mama a fost fortata sa lucreze pentru vecini iar copiii, imediat ce au fost suficient de mari pentru a lucra, si-au luat slujbe pentru a se intretine. Copiii au fost deseori marginalizati din cauza lipsei de bani, dar si a faptului ca nu aveau tata.

Eva era pasionata de lumea teatrului si a filmului, participand in toate spectacolele organizate in scoala. La varsta de 15 ani, fuge de saracia provinciala pentru a-si cauta succesul actoricesc in Buenos Aires, capitala tarii si „Parisul Americii de Sud”. Incepe sa primeasca roluri mici in piese de teatru, apoi trece la teatru radiofonic, unde ajunge cea mai bine platita actrita, iar, mai apoi, are cateva roluri in filme fara prea mult succes.

La inceputul lui 1944, un cutremur puternic zguduie Argentina. Juan Peron, pe atunci Secretar in Ministerul Muncii, organizeaza o strangere de fonduri pentru ajutorarea victimelor. In timpul acelei gale o cunoaste pe Eva Duarte, cu care incepe o relatie, cei doi mutandu-se impreuna la scurt timp. Peron incepe sa o ia pe actrita la toate intalnirile sale, in ciuda opozantilor care nu vedeau cu ochi buni nici faptul ca cei doi locuiau impreuna desi nu erau casatoriti, dar nici implicarea ei in conducere.

Mai tarziu in acelasi an, li se cere artistilor sa isi formeze un sindicat, singurul care va fi permis pe teritoriul Argentinei. Eva devine presedintele acestuia, desi multi considerau ca aceasta se datoreaza numai legaturii sale cu Peron. Ea incepe un program zilnic, prin care prezinta realizarile iubitului sau sub forma unui serial.

In 1945, Eva si Juan s-au casatorit intr-o ceremonie discreta. A urmat campania lui Peron pentru presedintia tarii, in care Eva a avut o mare influenta. Ea a devenit prima femeie din Argentina care a aparut in campania sotului ei (dar si prima care a purtat pantaloni in public). Tot in aceasta perioada, pentru a se apropia si mai mult de publicul larg, ea ii incuraja pe oameni sa ii spuna Evita.

In 1946, Peron este ales presedinte al Argentinei, devenind astfel unul dintre cei mai iubiti, dar si controversati conducatori ai statului. Eva, care ii impartasea credintele politice, devine obiect al adoratiei oamenilor de rand. Ea isi castiga atentia internationala in timpul turneului de promovare europeana a intereselor argentiniene, in urma caruia ia contact cu conducatorii celor mai puernice tari de pe batranul continent. Acasa, se implica intens in formarea Partidului Peronist al Femeilor, dar si in activitati de caritate, prin intermediul Fundatiei Eva Peron.

La insistentele maselor, dar in ciuda dezaprobarii oamenilor din cercurile de conducere, Eva este propusa pentru a conduce alaturi de sotul sau. Ea nu va atinge niciodata obiectivul de a deveni vice-presedinte, fiind diagnosticata cu cancer in faza terminala. Renuntand la aspiratiile politice, Eva Peron cade in declin, iar pe 26 iulie 1952 se stinge din viata, la numai 33 de ani. Succesul ei poate fi masurat si in numarul de oameni care i-au deplans disparitia. Aproape un milion de argentinieni au umplut strazile Buenos Aires-ului pentru a participa la procesiunile funerare si in jur de trei milioane au trecut sa isi prezinte condoleantele.

Comments

comments

Lasă un răspuns