
Cam toate femeile îşi doresc să fie frumoase și să aibă farmecul lor.. Iar dacă nu și nu se poate, măcar să fie mai slabe, să aibă picioare mai lungi sau ochi mai albaştri. Chiar dacă oficial declară că, nu-i aşa, nu frumuseţea contează, ci caracterul.
Acum, cu frumuseţea asta-i o problemă! Criteriile s-au tot schimbat de-a lungul secolelor şi, dacă te uiţi la o frumuseţe de-acum o sută de ani, zâmbeşti uşor a înţelegere, asta dacă nu strâmbi de-a dreptul din nas. Dar, pentru că întotdeauna ajungem la acest dar, farmecul a rămas cam acelaşi. Şi ce e o femeie frumoasă fără farmec?! O păpuşă! Dar, dacă are farmec, chiar şi o femeie urâtă poate avea toţi bărbaţii la picioare. De câte ori n-ai auzit mătuşile sau bunicile zicând: „Nu arată grozav, dar toţi bărbaţii se băteau să-i intre în voie. Era atât de şarmantă…“
Spontaneitate
Ce-o fi farmecul ăsta şi de ce unele femei îl au, iar altele ba? Este un fel relaxat de a vedea lucrurile. Un mod de a te comporta fără prejudecăţi şi închistare. Nu, nu este vorba despre libertinism, ci despre naturaleţe. O femeie frumoasă care se străduieşte să fie „mai altfel“ fără să ştie cum anume ajunge să-i respingă pe cei din jur cu falsitatea ei. Una e să te încurci în tacâmuri la o masă simandicoasă şi, cu zâmbetul pe buze, să recunoşti că nu prea ştii ce şi cum (bărbaţii vor sări imediat să te ajute) și alta e să te dai cunoscătoare şi, cu un aer înţepat, să atragi atenţia gazdei sau a chelnerului că au încurcat ei ordinea. Să fii tu însăţi, chiar şi cu greşeli și stângăcii, e mai interesant, crede-mă!
Să-i farmeci pe cei din jur… Aceasta se poate întâmpla numai când eşti dezinvolt. Julia Kristeva
Inteligenţă
Nu mă refer neapărat la doctorate sau un IQ ce tinde spre 200, ci pur şi simplu la inteligenţa femeii care ştie ce şi când să lase de la ea, ce şi cât să ceară de la bărbatul pe care-l iubeşte. La inteligenţa de a nu se băga în vorbă când nu ştie despre ce se discută, dar şi la inteligența de a face faţă provocărilor. La inteligenţa de a-şi folosi defectele ca pe nişte calităţi, iar calităţile – ca pe ceva natural. O femeie deşteaptă e atrăgătoare nu neapărat prin cunoştinţe, ci mai degrabă prin curajul de a se „bate“ de la egal la egal cu bărbaţi inteligenţi fără să-şi piardă din feminitate.
Umor
O, ăsta-i foarte important! Să râzi frumos, din tot sufletul, să depăşești o situaţie neprevăzută cu o glumă bună şi cu zâmbetul pe buze, să fii optimistă fără a fi inconştientă. E tot ce aşteaptă un bărbat de la o femeie fermecătoare. Dacă, dimpotrivă, îţi plouă şi-ţi ninge de dimineaţă până seara, eşti mereu cu sufletul la gură că ţi se poate întâmpla vreo nenorocire sau nu vezi la cei din jur decât defecte, poţi fi reîncarnarea Afroditei, că e degeaba! Bărbaţii îşi vor lua lumea-n cap după primele dovezi de lipsă de umor. Dacă umorul este însoţit şi de senzualitate, de feminitate (ce bărbat s-ar încurca cu femeia jandarm, gata să înjure precum birjarii şi să bată cu pumnul în masă susţinând o egalitate imposibilă), de sensibilitate, reţeta e garantată.
În mitologia greacă, Charis le reprezenta pe cele trei zeiţe ale farmecului, frumuseţii și creativității și fertilității, cunoscute și sub denumirea de „grații“. De aici vine și charisma, acel ceva care te face să străluceşti și să atragi precum un magnet.
Să nu credeţi că vă mint…
Există exemple de femei celebre nu tocmai arătoase, dar care au fost adorate datorită talentului şi farmecului lor. Iubite cu patimă şi fără ca bărbaţilor amorezaţi să le treacă prin minte să le măsoare lungimea picioarelor sau distanţa dintre pupile.
Barbra Streisand, Funny Girl
„Am ajuns la Hollywood fără să-mi operez nasul, să-mi fac dinţii şi să-mi schimb numele. Şi sunt mândră de asta!“ sunt chiar cuvintele celei care se poate lăuda ca fiind printre puţinele care au câştigat Oscarul chiar la debut (Funny Girl, 1968). Nasul cel mare şi ochii cam apropiaţi s-au transformat în calităţi datorită talentului, căldurii și senzualităţii Barbrei. Niciunui bărbat îndrăgostit de ea fățiș sau într-ascuns nu i-a trecut prin cap să-i sugereze vreo operaţie estetică. A avut o aventură cu Pierre Trudeau, fost prim-ministru al Canadei, cu producătorul Jon Peters şi tenismenul Andre Agassi, cu 28 de ani mai tânăr. Este la a doua căsătorie. Primul soţ, Elliot Gould, a fost actor și la fel cel de-al doilea, James Brolin.
Edith Piaf, Mome Piaf
Adică Vrăbiuţa. Aşa a fost poreclită marea cântăreaţă la începuturile carierei. Era mică de înălţime (nici măcar 1,5 m) şi nu tocmai atrăgătoare, mai ales că trăise într-un mediu mai mult decât dubios. Dar vocea ei a făcut să vibreze mii şi mii de oameni. Bărbaţii o iubeau, de multe ori fără să ştie de ce, pentru că nu era numai urâţică, ci şi cam arţăgoasă. Dar, odată ce începea să cânte, totul se schimba, devenea frumoasă, extrem de frumoasă şi atrăgătoare. Amanţi? O mulţime, de la Yves Montand până la marea ei iubire, boxerul Marcel Cerdan.
Sarah Jessica Parker, Carrie and The City
Multe femei se străduiesc, după ce au văzut-o în Sex and The City, să-i semene: pasiunea pentru pantofi scumpi, eleganţa desăvârşită, umorul. Dar, să recunoaştem, Sarah nu e tocmai ce se poate numi o femeie frumoasă: cam mititică, glezne fine, dar picioare cam strâmbe, un nas măricel şi tot aşa. În 2008, a fost numită chiar cea mai neatractivă femeie în viaţă. De cârcotaşii de la „Maxim“. Pentru că există o lungă listă de bărbaţi care au râvnit la farmecul ei, printre care: Robert Downey Jr., Nicholas Cage, Joshua Kadison, Matthew Broderick.
Citește și:
Adrian Oianu, designer: Frumusetea inseamna feminitate
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/7.01.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com