
Afară deja se face simţit frigul şi s-ar putea să tânjeşti după zilele însorite de primăvară şi schimbarea garderobei.
Dacă trench-ul este stratul exterior potrivit pentru zilele mai puţin friguroase de iarnă, geaca matlasată, scurtă sau lungă, poate fi şi ea un însoţitor potrivit.
Indiferent dacă te plimbi prin oraş sau mergi la ţară, geaca matlasată îţi va pune în evidenţă ţinutele de iarnă.
Ce este geaca matlasată
Matlasarea se referă la orice tip de cusături, decorative sau drepte, care combină cel puţin două straturi de pânză. De multe ori există şi un al treilea strat, cel de umplutură, sau un termocolant între cele două straturi de material, care oferă aspectul tridimensional de pe gecile matlasate.
Cu toate că matlasarea a devenit foarte populară în secolul al XVII-lea, rădăcinile sale datează din Evul mediu. Aceasta s-a folosit atât în Europa, cât şi în India şi Orientul Îndepărtat. Dacă la început matlasarea se folosea în mare parte pentru husele de pat şi mai rar pentru îmbrăcăminte, în prezent este foarte populară în domeniul modei.
Din punct de vedere tehnic, geaca matlasată oferă toate avantajele stratificării care adăugă un strat de aer în ţesătura şi acţionează ca un izolator termic.
Husky – prima geacă matlasată
Având în vedere tradiţia îndelungată a matlasării, s-ar putea să te surprindă faptul că geaca matlasată, aşa cum o ştii azi, a apărut abia în 1965, fiind creaţia lui Steve Guylas şi a soţiei sale. Acesta a avut mai multe afaceri, toate purtând marca Husky, câinele cu care Guylas ieşea deseori la plimbare.
Prima îmbrăcăminte matlasată concepută de Guylas a fost o vestă matlasată impermeabilă realizată din poliester. În urma popularităţii pe care aceasta a dobândit-o, Guylas a făcut şi o jachetă matlasată.
Jacheta originală Husky a fost fabricată în Tostock, Anglia, 100% din nailon cu umplutură din poliester. Era extrem de simplă, cu o croială pătrată, cu un singur piept, şi cinci nasturi în faţă. Era prevăzută cu un guler din velur şi buzunare cu garnituri. Mai târziu a mai apărut o versiune fără guler, cu garnituri din velur exterioare, dar fără căptuşeală la interior.
Geaca matlasată – caracteristici
Geaca matlasată este versatilă, rezistentă la ploaie, călduroasă şi confortabilă. Prin urmare, este geaca ideală pentru călătorii, pentru şofat sau plimbări în aer liber. Cu toate că versiunea originală Husky nu mai este disponibilă, poţi găsi pe piaţa multe alte modele de la alţi producători, foarte asemănătoare celui iniţial. Dacă te interesează, caută aici https://www.bolf.ro/rum_m_Imbracaminte-femei_Geci-femei_Geci-de-iarna-12806.html.
Geaca matlasată – materiale
Cele mai multe versiuni de geci matlasate sunt confecţionate din poliamidă şi sunt mai accesibile ca preţ. Dacă vrei o versiune din velur sau lână, fii pregătit să cheltui puţin mai mult. Mai poţi găsi versiunea de geacă matlasată din piele de căprioară, sau pe cea căptuşită cu caşmir. De asemenea, poţi opta pentru culorile kaki, bleumarin sau maro.
Unii designeri confecţionează geci matlasate din cuverturi antice recondiţionate, acestea fiind considerate adevărate opere de artă şi având preţuri considerabile.
Sursă: Agenția SeoPower
Sursă foto: freepik.com