Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Gesturi nepoliticoase în ziua de azi

Gesturi nepoliticoase în ziua de azi

Farmecul unei persoane elegante este dat de autocontrolul gesturilor, de o anumită grație a mișcărilor și de valorificarea în orice situație a bunelor maniere.

Există o serie de gesturi nepoliticoase care pot distruge impresia pe care o lăsăm celor din jur. O persoană bine educată știe că, în public, anumite gesturi sunt absolut nepotrivite. Astfel, va evita să vorbească prea tare oriunde s-ar afla, nu se va scărpina în nicio parte a corpului, nu va scuipa, nu va căsca fără a-și acoperi gura cu palma, nu-și va drege vocea cu zgomot, nu-și va roade sau tăia unghiile. Nasul se șterge cu discreție, fără zgomot și fără inspectarea interiorului batistei.

Nu se intră într-o încăpere fără a saluta, nu se refuză mâna întinsă în semn de salut și nu se face un obicei din a întârzia. Constituie un comportament necioplit a întoar­ce spatele celor din jur, a întrerupe interlocutorul sau a râde de cei din jur. Bârfa nu a fost nicicând dovada unui caracter ales. Nu folosim excesiv telefonul în prezența altor persoane pentru a vorbi sau a verifica noutățile de pe rețelele de socializare, fapt care denotă o mare lipsă de respect. Într-un grup nu vorbim într-o limbă pe care nu toți cei prezenți o înțeleg. Nu călătorim fără a ține cont de cultura și obiceiurile țării pe care urmează s-o vizităm.

Nu se duce vârful degetului pe limbă când răsfoim o carte sau o revistă. Nu batem din picior oricât de nerăbdători am fi, nu vom merge târând picioarele. Pasionații de gumă de mestecat vor evita să facă baloane și să le spargă, mestecatul acesteia se face cât mai discret posibil. Machiajul nu se retușează în public.

La masă este nepermis să vorbim la telefon sau să ne ocupăm cu altceva în afara de a mânca sau a oferi atenție celor prezenți. Nu se soarbe și nici nu se suflă în supă, ci se așteaptă să se răcească. Scobitorile nu s-au inventat pentru a fi utilizate în public, eliminarea resturilor de mâncare se face doar la toaletă, folosind ața dentară. Nu se țin coatele pe masă, nu se plescăie, nu se vorbește cu gura plină, nu se gesticulează cu tacâmurile.

Neticheta reprezintă un set de bune maniere în lumea internauților. Exact ca în viața reală, vom saluta la începutul și sfârșitul discuției și nu o întrerupem brusc atunci când găsim de făcut altceva mai interesant. Vom evita scrierea cu majuscule (asta reprezintă o creștere a tonului sau o nemulțumire), greșelile gramaticale, mesajele amenințătoare sau limbajul licențios. Regula discreției se aplică și pe rețelele de socializare: NU orice, oricât, oricum și oriunde!

O persoană politicoasă știe că bunul-simț și bunele maniere pot s-o ducă acolo unde nici banii, nici educația nu reușesc s-o facă. În acțiunile ei zilnice, evită să deranjeze și nu-i face altuia nimic din ce i-ar crea ei înseși vreo neplăcere.

Gesturile sunt oglinda în care se reflectă portretul. Gesturile tale ce spun despre tine?

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mihaela Dumitrache

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns