
La noi, ecologia este inca privita ca o incercare penibila de a fi la moda. Daca ii spui cuiva pe strada sa ridice folia pe care a rupt-o de pe pachetul de tigari si a aruncat-o pe jos, iti rade in nas. Sau te priveste cu dispret: adica cum, indraznesti sa-i spui ca a gresit? Da, indrazneste! Am ajuns in punctul in care planeta este atat de afectata de actiunile noastre incat isi pierde resursele.
Link-uri utile: www.green-report.ro www.copaculdehartie.ro/ |
Cat de crud sa fii ca sa ramai impasibil cand afli ca ursii polari se ineaca in ocean, pentru ca nu mai gasesc ghetari pe care sa se odihneasca? Cum sa stai o ora sub dus cand in Africa oamenii mor de sete? Raspunsul e simplu: nu ma afecteaza direct. Ce treaba am eu cu animalele care dispar sau cu mortii din celalalt capat al lumii? Pai ai, pentru ca alegand sa nu-ti pese, o sa ajungem cu totii morti. De foame, de sete, rapusi de boli necunoscute…
Problema e ca am fost crescuti in ideea ca civilizatia inseamna sa ne departam cat mai mult de natura si sa ne folosim oricand si oricum de resursele ei, pentru confortul nostru. Nu stim sa traim responsabil pentru ca nu a fost nevoie sa o facem pana acum. De exemplu, prietenii mei, toti pe la 20-30 de ani, sunt majoritatea eco. Ei inteleg ca gesturile mici pe care le fac zi de zi conteaza enorm pentru planeta. Ne atragem atentia unii altora daca ne lasam monitorul deschis cand plecam de la birou si ne laudam ca am reusit sa caram toate cumparaturile de la supermarket folosind numai sacose biodegradabile.
Cu parintii mei in schimb, nu ma pot intelege de nicio culoare. Sting luminile dupa ei prin casa, ascund prosoapele de hartie ca sa nu fie tentati sa le foloseasca in exces si le inchid apa de la robinet cand se spala pe dinti. Oricum le-as explica, aud aceeasi placa: „Lasa, draga, ca noi nu consumam in cantitati industriale”. OK, inteleg ca ei au crescut in alte vremuri – cand stratul de ozon era un termen folosit numai in tratate stiintifice, nu in presa cotidiana – dar in zilele noastre nu numai consumul industrial produce pagube, ci si cel individual.
Daca inchizi televizorul si calculatorul si scoti din priza aparatele electrocasnice pe care nu le folosesti, economisesti pana la 350 kg de dioxid de carbon pe an. Inmultit cu 6,6 miliarde de oameni, cat are Terra, ajungem la o cantitate impresionanta de CO2 care nu se risipeste in natura. Cam asa sta treaba cu gesturile mici cu insemnatate mare… Dar astfel de calcule nu sunt luate in seama de catre oamenii care privesc ecologia ca pe o fita de secol 21.
Daca nu faci parte dintre ei, iata cateva obiceiuri eco, simplu de integrat in viata de zi cu zi:
Scoate totul din priza
Orice e bagat in priza consuma electricitate, chiar daca e in standby! Televizorul, veioza, masina de spalat, calculatorul, boxele, incarcatorul de telefon uitat in priza, toate acestea emit 27 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Adica echivalentul emisiilor degajate de peste 3,7 milioane de masini. Plus ca factura ta la curent electric e mai mare cu 5 pana la 13% in fiecare an, doar pentru ca ai obiceiul sa-ti tii incarcatorul „la indemana”, bagat in priza.
- Poti economisi: 350 kg de CO2 pe an.
Stinge luminile
Chiar trebuie sa tii lumina aprinsa in baie, cand tu ai treaba in bucatarie? Chiar ai nevoie de bec cand te uiti la televizor? Ca tot veni vorba, inlocuieste toate becurile din casa cu modele economice. Nu mai sunt asa de scumpe si dureaza vreo 10-12 ani. Au lumina la fel de puternica, dar consuma cu 80% mai putina energie decat un bec clasic. Incepand cu 2009, le gasesti la Ikea, din 2010 – in supermarketurile Plus, si din 2011 in lanturile de magazine Cora, Auchan si Cash&Cary.
- Poti economisi: 100 kg de CO2 pe an (si multi bani).
Fa dus in loc de baie
Sa faci baie in cada inseamna zeci de litri de apa irositi numai ca sa ajungi tot la dus, pentru ca trebuie sa te speli in final de spuma si de apa in care te-ai „murat”. Un simplu dus, rapid si revigorant, consuma mult mai putina apa. Nu uita sa inchizi apa atunci cand te sapunesti si te samponezi. Economisesti astfel una dintre cele mai importante resurse ale planetei, dar si bani.
- Poti economisi: 138 kg de CO2 pe an.
Renunta la masina
De ce sa ai masina? Pierzi timp pretios in trafic, iti toaca nervii si banii, polueaza atmosfera. Iti trebuie asigurari, verificari periodice, loc de parcare. De ce atata chin cand exista metrou, autobuze, biciclete, mersul pe jos? Toate sunt mai sanatoase ai mai putin costisitoare. Daca nu poti nicicum renunta la masina personala, incearca sa n-o folosesti pentru orice fleac. Cel putin pana apar si la noi masinile hibrid, care reduc emisiile de CO2 si redistribuie energia uzata. Deocamdata, in Romania nu se gaseste bietanol, acel combustibil obtinut din cereale si plante.
- Poti economisi: 1,8 tone de CO2 pe an.
Nu calatori cu avionul
Un singur zbor cu avionul elibereaza in atmosfera mai mult dioxid de carbon decat masina ta pe durata unui an intreg. Asa ca, daca iti permite destinatia, alege trenul sau masina.
- Poti economisi: 1,6 tone de CO2 pe an.
Recicleaza
In principiu, tu nu trebuie decat sa sortezi gunoiul – sticla intr-o parte, plasticul in alta, hartia in alta – si sa-l arunci in containerele speciale care au inceput sa apara peste tot in tara. De aici, gunoiul e colectat si reciclat. Provocarea pentru tine este sa faci in asa fel incat sa ai cat mai putin gunoi. Refoloseste cat poti lucrurile inainte de a le arunca, economiseste hartia scriind pe ambele parti ale unei coli, turteste PET-urile si sticlele din plastic ca sa nu ocupe prea mult loc in tomberon. Gandeste-te mereu ca orice arunci poate ajunge in natura, unde distruge ecosistemul.
- Poti economisi: 600 kg de CO2 pe an.
Toate astea ti se par niste sacrificii de neindurat? Cu siguranta ca nu. Nu e ca si cand ar trebui sa renunti pe vecie la televizor sau sa spui adio apei calde. Putinul pe care-l faci tu se aduna cu putinul pe care-l face cel de langa tine si uite-asa incalzirea globala isi pierde din viteza. Daca aduni toate cantitatile de mai sus, vei vedea ca tu singurica poti sa impiedici raspandirea in atmosfera a tone de dioxid de carbon.
Zile eco in 200922 martie: Ziua Mondiala a Apei |