Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ia-o incetisor cu viata

Ia-o incetisor cu viata

Un pas inapoi iti permite sa evaluezi lucrurile si sa-ti controlezi emotiile. In plus, cand e cazul, ai timp sa-ti pregatesti raspunsul ca lumea, in loc sa improvizezi la nervi.

Afla ce te motiveaza

E important ce sau cine iti declanseaza nervii. Evident, tu stii cel mai bine ce te scoate din sarite: o persoana agresiva sau un comentariu ironic… E cazul sa incepi sa „te asculti”, pentru ca de multe ori apare o reactie somatica la diversi stimuli emotionali.

Inainte de a izbucni, corpul transmite semnale fizice critice: scrasnitul din dinti, pocnitul din degete, roseata in obraji sau tensionarea bratelor. Cand receptezi aceste „S.O.S-uri”, e necesar sa le decriptezi corect, sa reduci motoarele si sa te calmezi.

Cum sa faci fata situatiei cu brio:

  • Fii mai constienta de emotiile tale. De multe ori oamenii sunt incapabili sa-si dea seama de ceea ce simt, iar asta poate fi de-a dreptul inhibant.
  • Identifica sentimentul sau senzatia si da-i un nume.
  • Respira adanc! Asta te ajuta sa te calmezi.
  • Gandeste-te la cum vei reactiona. Detaseaza-te de situatie si hotaraste ce ai de facut.

La serviciu

Daca esti intr-o intalnire si cineva iti adreseaza o replica ofensatoare, esti in pericolul de a cadea in cursa si de a-i raspunde cu aceeasi moneda. Nu o face! O sa intri intr-un joc psihologic steril.

Mai bine ia o pauza si gandeste-te cum sa reactionezi. Detaseaza-te de situatie si fa un comentariu de genul: „S-au spus lucruri grele aici; ce-ar fi sa discutam fara patima, cand ne calmam?”

Daca ti-a crescut tensiunea si simti ca esti pe punctul sa explodezi, du-te si bea un pahar cu apa, numara pana la 10, respira si spune-ti ca trebuie sa te calmezi; abia apoi hotaraste-te cum sa abordezi problema.

Acasa

Certurile in familie au potentialul de a se transforma in meciuri explozive de ping-pong, care duc la lacrimi si se termina de cele mai multe ori in coada de peste. De exemplu, sora ta te acuza ca vrei sa controlezi tu totul: „Totdeauna imi spui ce sa fac.”

Nu-i da replica pe moment, probabil ca-i vei spune ceva de care o sa-ti para rau. Mai bine da o tura in jurul blocului, pune-ti ordine in ganduri, intoarce-te acasa si ia-o cu binisorul.

Cariera promitatoare

Daca esti super-entuziasmata de un job care tocmai ti s-a propus, cere cateva zile de gandire. Majoritatea angajatorilor inteleg foarte bine ca ai nevoie de timp sa decizi ce-i mai bine pentru cariera ta.

Intreaba-te cu sinceritate de ce vrei postul: doar pentru ca salariul este mai bun? Ai perspective mai bune de evolutie sau alte avantaje? Intrebarile astea te vor ajuta sa iei hotararea cea mai potrivita.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns