
Un pas inapoi iti permite sa evaluezi lucrurile si sa-ti controlezi emotiile. In plus, cand e cazul, ai timp sa-ti pregatesti raspunsul ca lumea, in loc sa improvizezi la nervi.
Afla ce te motiveaza
E important ce sau cine iti declanseaza nervii. Evident, tu stii cel mai bine ce te scoate din sarite: o persoana agresiva sau un comentariu ironic… E cazul sa incepi sa „te asculti”, pentru ca de multe ori apare o reactie somatica la diversi stimuli emotionali.
Inainte de a izbucni, corpul transmite semnale fizice critice: scrasnitul din dinti, pocnitul din degete, roseata in obraji sau tensionarea bratelor. Cand receptezi aceste „S.O.S-uri”, e necesar sa le decriptezi corect, sa reduci motoarele si sa te calmezi.
Cum sa faci fata situatiei cu brio:
- Fii mai constienta de emotiile tale. De multe ori oamenii sunt incapabili sa-si dea seama de ceea ce simt, iar asta poate fi de-a dreptul inhibant.
- Identifica sentimentul sau senzatia si da-i un nume.
- Respira adanc! Asta te ajuta sa te calmezi.
- Gandeste-te la cum vei reactiona. Detaseaza-te de situatie si hotaraste ce ai de facut.
La serviciu
Daca esti intr-o intalnire si cineva iti adreseaza o replica ofensatoare, esti in pericolul de a cadea in cursa si de a-i raspunde cu aceeasi moneda. Nu o face! O sa intri intr-un joc psihologic steril.
Mai bine ia o pauza si gandeste-te cum sa reactionezi. Detaseaza-te de situatie si fa un comentariu de genul: „S-au spus lucruri grele aici; ce-ar fi sa discutam fara patima, cand ne calmam?”
Daca ti-a crescut tensiunea si simti ca esti pe punctul sa explodezi, du-te si bea un pahar cu apa, numara pana la 10, respira si spune-ti ca trebuie sa te calmezi; abia apoi hotaraste-te cum sa abordezi problema.
Acasa
Certurile in familie au potentialul de a se transforma in meciuri explozive de ping-pong, care duc la lacrimi si se termina de cele mai multe ori in coada de peste. De exemplu, sora ta te acuza ca vrei sa controlezi tu totul: „Totdeauna imi spui ce sa fac.”
Nu-i da replica pe moment, probabil ca-i vei spune ceva de care o sa-ti para rau. Mai bine da o tura in jurul blocului, pune-ti ordine in ganduri, intoarce-te acasa si ia-o cu binisorul.
Cariera promitatoare
Daca esti super-entuziasmata de un job care tocmai ti s-a propus, cere cateva zile de gandire. Majoritatea angajatorilor inteleg foarte bine ca ai nevoie de timp sa decizi ce-i mai bine pentru cariera ta.
Intreaba-te cu sinceritate de ce vrei postul: doar pentru ca salariul este mai bun? Ai perspective mai bune de evolutie sau alte avantaje? Intrebarile astea te vor ajuta sa iei hotararea cea mai potrivita.