Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ianuarie, prima luna a anului si secretele el

Ianuarie, prima luna a anului si secretele el

Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian și are 31 de zile. Ziua are 10 ore iar noaptea are 14 ore.

Denumirea lunii ianuarie vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porților și al ușilor. Mai înseamnă și începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o ușă. Numele lunii ianuarie (latină: Ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care vine. Ianus, zeul cu două feţe de la care vine numele primei luni a anului

La începutul lunii, Soarele răsare la ora 7 h 52 m și apune la ora 16 h 47 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7 h 36 m și apune la ora 17 h 23 m.

Este de notat faptul ca in ianuarie are lor aproape in fiecare an – exceptiile sunt foarte rare, o eclipsa de luna. Daca nu are loc in ianuare atunci eclipsa este sigur la finele lui decembrie sau in primele zilele ale lui februarie.

Prima luna a anului începe (astrologic) cu soarele în semnul Capricornului și sfârșește în semnul Vărsătorului. Din punct de vedere astronomic, luna ianuarie începe cu soarele în constelația Săgetătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Capricornului.

Luna a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numește Gerar. Sărbătorile din aceasta luna cuprind obiceiuri și practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obțină, prin diferite practici magice, prosperitate, sănătate, liniște și pace.

Luna începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Octombrie într-un an obișnuit și ca Aprilie și Iulie într-un an bisect.

La data de 20 ale lunii, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie.

În tradiția populară, prima luna a anului se numește ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu.

Luna  din punct de vedere religios, este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi anului — Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) — zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și loan Gură de Aur (30 ianuarie).

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns