
Ich liebe Berlin! – Oraș cosmopolit, plin de viață, centru cultural al european, avangardă artistică și socială, creuzet multicultural, Berlinul este toate acestea și mai mult chiar! În plus, capitala Germaniei atrage o mulțime de turiști din toată lumea și pentru că are prețuri accesibile.
Turnul televiziunii dn Alexanderplatz este poate imaginea cea mai cunoscută a Berlinului. sau poate poarta Brandenburg, unde în 1989 s-a sărbătorit căderea zidului Berlinului. Sau poate cel mai celebru loc este check point Charlie, poarta de trecere între Berlinul de Est și cel de Vest. Sau insula muzeelor, unde iubitorii de cultură și artă pot admira colecții prețioase, strânse de-a lungul a sutelor de ani din toată lumea. Oricare ar fi gusturile călătorilor, Berlinul le poate satisface. Cartierele din est, acum renovate și cochete, sunt pline de restaurante cu specific internațional. Bucătăriile chinezești, vietnameze, turcești, japoneze sau libaneze se înghesuie să ofere turiștilor și localnicilor preparate gustoase, la prețuri convenabile.

Insula cu muzee
Aici, în est, în Prenzlauer Berg locuiesc când merg la Berlin, la o prietenă din facultate. Orașul mă primește întotdeauna la fel de bine. La colțul străzii este un mic restaurant vietnamez, unde o porție de tăiței cu pui costă doar 3 euro. Stația de metrou Ebersfelder se află la 5 minute de mers pe jos și în alte 10 minute cobor în centru. Turul orașului începe mereu la fel, am ritualul pe care-l respect cu sfințenie când ajung aici. Traversez podul de pe Spree și ajung pe insula cu muzee. Intru, desigur, la muzeul meu preferat, Pergamon. De ce e preferat? Pentru că se află, reconstruită în mărime originală, strada procesiunii din Babilon și poarta lui Ishtar. Pe faianța albastră sunt pictate margarete, florile zeiței, dar și antilope, lei și bivoli, în nuanțe de ocru. Imersiunea în trecutul îndepărtat an omenirii ia sfârșit și pornesc pe Unter den Linden, bulevardul celebru din centrul orașului.
La o cafea
Trec pe sub poarta Brandenburg și mă îndrept agale spre partea de vest a orașului, cotesc la stânga și după 15 minute de mers pe jos ajung la monumentul Holocaustului. Blocuri de piatră de diferite dimensiuni stau mărturie pentru crimele naziste. După alte 10 minute de mers ajung în Potsdamer Platz. Aici s-a deschis recent un muzeu al spionilor (cu artefacte din timpul războiului rece). Însă ceea ce atrage aici sunt marile centre comerciale. Mă odihesc la o cafenea cu specific vienez. Deși Arcadele sunt pline de turiști și cumpărători, forfota e altfel decât acasă: oamenii sunt mai calmi și mai puțin gălăgioși, acest lucru îmi sare mereu în ochi când ajung în Germania. Poate că deceniile de trai tihnit și mai ales educația orientată care pune accent pe calm și relaxare și-au spus cuvântul.
Cartierul cluburilor
În ziua următoare am planificat o mică excursie la Schlachtensee, unul dintre numeroasele lacuri care înconjoară Berlinul. Situat în partea de sud-vest a orașului și ușor accesibil datorită transportului în comun fără cusur, ștrandul este amenajat natural, pe malurile împădurite ale lacului. Oameni de toate vârstele se relaxează la umbra arborilor seculari și se bălăcesc în apa curată. După o zi de leneveală, prietenii mei îmi propun o seară aprinsă într-unul din cluburile din cartierul Friedrichshain. Dăm o tură pe străzile luminate, bem o bere, dar la puțin timp după miezul nopții hotărâm că nu mai rezistăm unei nopți nedormite și ne întoarcem acasă.
Saună și înot
Berlinezii sunt oameni prietenoși, mândri și mai ales sportivi. Orașul are peste 30 de piscine publice și un număr și mai mare de bazine de înot private. Multe dintre ele sunt dotate și cu saune (turcească sau finlandeză), pe care locuitorii capitalei le vizitează în mod regulat. Nu puteam rata această experiență, așa că în schimbul a 20 de euro am parte de următoarea experiență de neuitat: intrări de voie în sauna finlandeză (aici se stă maxim 10 minute, apoi urmează duș rece și relaxare pe șezlonguri, după care procesul se ia de la capăt, de oricâte ori doresc), urmate de o oră de înot într-un bazin aproape gol. E ultima zi la Berlin, așa că prietenii mei și cu mine ne plimbăm, seara, pe străzile din cartierul Prenzlauer Berg. Cumpărăturile le las pe data viitoare, pentru că voi reveni cu drag în capitala germană ori de câte ori voi avea ocazia.
√ Transportul public
Berlinul este împărțit în 3 zone (A, B și C), iar tarifele sunt diferite în funcție de aceste zone. Un bilet de o zi pentru toate cele 3 zone costă 7,70 euro, iar redus 5,30. Un abonament pentru 7 zile este 30 de euro și poate fi folosit în toate mijloacele de transport. Biletul trebuie validat în cutiile galbene sau roșii din stații, înainte de urcarea în metrou, sau în tramvai și autobuz.
√ Cazare
Berlinul oferă posibilități de cazare foarte convenabile, în special pentru cei cu buget mic. Există pensiuni sau localnici care închiriază apartamente la prețuri accesibile, în cartiere sigure și frumoase.
√ MuseumPass
MuseumPass este un bilet valabil 3 zile cu care poți vizita peste 30 de muzee. Prețul normal este de 29 de euro, iar tariful redus este de 14,50 euro (valabil pentru elevi, studenți, militari, persoane cu handicap sau șomeri).
Citeste si:
- Ce poți vizita într-un city break în Praga, Cehia
- Venetia, orasul apelor
- 10 curiozități despre Paris, Franța
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.10/2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pexels.com