Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > În concediu alături de copii

În concediu alături de copii

Gândul să pleci în vacanță cu cel mic te neliniștește? Nimic mai ușor și mai distractiv, ne încurajează Adriana Cocic, blogger, autoarea site-ului miniCalatorii.ro și „mamă călătoare“, așa cum îi place singură să se descrie.

Te întrebi cum arată oare călătoria perfectă? Ei bine, eu am încetat de mult s-o mai fac. Sau, cel puțin, mi-am reevaluat standardele în urmă cu 12 ani, când am devenit pentru prima oară mămică. Mi-am dat seama că pentru un părinte vacanța perfectă nu se întâmplă nici atunci când își lasă copilul acasă (invariabil, vei sfârși prin a te gândi numai la el!), nici când îl ia după el și se așteaptă ca totul să fie ca la carte. Pentru că nu se va întâmpla așa. Am învățat să mă bucur de vacanțele cu peripeții, cu adrenalină, de vacanțele zgomotoase, cu program haotic și imprevizibil, dar pline de iubire și voie bună. La fel ca mine gândește Ana, care s-a hotărât să-și transforme experiențele în adevărate povețe scrise pe blogul său de călătorii, pe care cei mai sperioși dintre părinți să le citească și să se liniștească. A împărtășit și cu noi câteva dintre ele.

Citește și: Nu te face lata… in concediu

Cum alegem cazarea

Indiferent că mergem la un boutique hotel sau la o pensiune rustică, e bine să aflăm dinainte de a face rezervarea dacă are aer condiţionat sau calorifere funcţionale, după caz, dacă are camere izolate fonic și termic, spaţiu de joacă sau un parc în apropiere și nu există comentarii negative pe site legate de curăţenie. „Pe lângă asta, am grijă să verific dacă hotelul are mâncare adecvată pentru copii, în special dacă nu există alte restaurante sau magazine în proximitate“, spune Adriana. N-ar fi rău să vedeți dacă
hotelul sau pensiunea dispune de lift, iar balconul este suficient de înalt, desigur pentru copil.

Ce mijloace de transport folosim

Când vorbim de transportul copiilor foarte mici, de 1-3 ani, cea mai potrivită e mașina. Ai libertate de mișcare foarte mare, poți face pauze oricând, ai parte de mai multă intimitate decât în mijloacele de transport în comun. Dacă micuțul e obosit și devine agitat, n-o să te stresezi la fel de tare ca în microbuz ori în tren. „În plus, eviți agitația de la plecare (așteptarea, depozitarea bagajelor, controlul de securitate, verificările de la îmbarcare), care-l poate deranja pe cel mic.“

Când vacanța e peste mări și țări

Pentru destinatii mai îndepărtate, Adriana optează pentru combinația avion până la destinație și mașină închiriată pentru explorarea zonei. În marile orașe europene, o călătorie cu autobuzul, tramvaiul sau metroul poate să fie o adevărată aventură pentru cel mic. „Ana s-a bucurat enorm când am mers prima dată cu autobuzul supraetajat din Dublin. A fost vorba de un drum de 20 de minute, suficient de scurt ca să n-o obosească, dar destul de lung ca să descopere în tihnă tot felul de detalii interesante pentru ea“, își amintește bloggerița.

Citește și: Concediul la mare vs. concediul la munte

Ce bagaje luăm

Aici opțiunile diferă, în funcție de vârsta copilului, dar și de intervalul de timp și din an în care plecăm. Câtă vreme bebelușul este exclusiv alăptat, bagajul de weekend sau de vacanță poate să includă: scoica de mașină, oglinda de mașină, un sistem de purtare (wrap elastic, marsupiu). Pentru hrănire: o eșarfă mai mare care să protejeze mama și copilul de ochii celor din jur în timpul alăptării în public, pompa de sân, detergent special de spălat biberoanele și termos pentru biberoane. Pentru schimbarea celui mic, nu ar trebui să-ți lipsească alezele, șervețelele umede și cele uscate, săpunul lichid pentru bebe, scutecele, crema de scutec și sacii de gunoi. Pentru îmbrăcat, în funcție de durata călătoriei, sunt necesare două, trei schimburi pentru fiecare zi. Nu uita nici de trusa cu medicamente – un antitermic, un antivomitiv, o pompiță pentru aspirat nasul, un termometru, ser fiziologic și feșe sterile.

Cum alegem destinația

E bine să te orientezi înspre locuri pe care dorești să le vizitezi, dar care nu sunt bombardate cu atracții turistice la fiecare pas, ne sfătuiește Adriana. Evitați city-break-urile scurte și concentrate. În schimb, mergeți în locuri mai liniștite, cu spațiu de desfășurare, fără amenințarea traficului și unde puteți să vă plimbați cu mașina între diferitele obiective de vizitat (de exemplu: Valea Loarei, Beiras și Alentejo din Portugalia, Overijssel din Olanda etc.).

„Așteptările pot fi cel mai mare dușman al călătoriilor reușite cu cei mici. Dacă tu, ca părinte, vrei să vizitezi două muzee, un parc și trei poduri celebre într-o zi, iar cel mic te sabotează involuntar, se va instala frustrarea. Copilul va simți imediat asta și va deveni și mai agitat. Înainte să plecați, informați-vă ce puteți vedea prin zonă, iar la fața locului orientați-vă în funcție de dispoziția fiecăruia, mare sau mic. Încetiniți ritmul, redescoperiți bucuria lucrurilor simple și, astfel, călătoriile vor deveni mai puțin despre bifat obiective și mai mult despre a petrece timp de calitate împreună.“

Adriana ne oferă încă un pont: dacă vreți să vizitați ceva neapărat, faceți asta în prima parte a zilei, când copilul e odihnit, și lăsați restul zilei pentru activități relaxante: mers la locul de joacă sau plimbări pe faleză.

Citește și: 10 reguli pentru un concediu fara stres

Sfaturi de drum bun

Când mergeți în străinătate, nu uitați de polița de asigurare pentru călătorie. Niciodată nu se știe când ai nevoie de o vizită la camera de gardă sau de asistența unui doctor de specialitate, iar o asigurare te poate scăpa de cheltuieli medicale foarte mari.

Stabilește înainte de a pleca de ce anume urmează să se ocupe fiecare în vacanţă, mai ales când vine vorba de îngrijirea celui mic. La faţa locului vor apărea situaţii neprevăzute, care îţi vor pune la încercare calmul şi răbdarea. Dacă tot ce ţine de voi e sub control, va fi mai uşor să depăşiţi evenimentele-surpriză şi să evitaţi acumularea unor frustrări suplimentare.

Încearcă să nu iei toată bucătăria după tine. Dacă micuțul e mofturos sau pentru tine e important să consume doar mâncare gătită de tine, mai bine închiriază un apartament cu bucătărie echipată corespunzător. Airbnb.com îţi poate fi de folos în acest caz. Fă un top cu cele mai importante trei obiceiuri care-l ajută pe cel mic să facă faţă cu brio unei zile obişnuite (dormitul la anumite ore, jucăria preferată, plimbările de dimineaţă prin parc). Ţine cont de ele atunci când organizezi vacanţa şi zilele voastre vor fi mult mai liniştite!

Citește și: Mini-concediul din weekend

Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Adriana Moscu

Foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns