Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Jackie Kennedy – cea mai stilata Prima Doamna

Jackie Kennedy – cea mai stilata Prima Doamna

Jacqueline Lee Bouvier s-a nascut in anul 1929, la Southampton, New York. Dupa ce a studiat la diverse facultati renumite, precum Sorbona sau George Washington, si-a terminat studiile cu o diploma in literatura franceza. In 1951, Jacqueline Bouvier a scris cartea autobiografica „One special summer”, cu ilustratii proprii, iar dupa absolvire, s-a angajat ca fotograf pentru ziarul The Washington Times-Herald.

In 1952, tanara Jackie a facut cunostiinta cu John Fitzgerald Kennedy, pe atunci senator al SUA. In anul urmator, cei doi si-au anuntat logodna si cateva luni mai tarziu s-au casatorit in cadrul unei ceremonii grandioase, cu 700 de invitati la biserica si 1.200 la receptia tinuta la Ferma Hammersmith. Cuplul Kennedy a avut doi copii, un baiat si o fata.

Atunci cand JFK a fost ales cel de-al 35-lea presedinte american, Jackie a devenit una dintre cele mai tinere prime doamne din istorie. A fost recunoscuta pentru implicarea ei in promovarea Casei Albe, tinutele vestimentare impecabile, popularitatea in randul diverselor personalitati internationale si pentru faptul ca a putut conduce tara a doua zi dupa ce sotul ei a fost asasinat.

Primul ei proiect major a fost restaurarea Casei Albe si transformarea resedintei prezidentiale dintr-un loc istoric intr-unul care merita vizitat. Multe interioare au fost refacute, iar partea de est a gradinii Casei Albe a devenit Gradina Jackie Kennedy. Pentru a strange fonduri ca sa-si realizeze planul, Prima Doamna a reusit sa obtina multe donatii, organizand diverse evenimente artistice in incinta Casei Albe.

In acelasi timp, Jackie Kennedy a publicat cartea „White House guidebook” si a fost protagonista reportajului televizat „A Tour of the White House with Mrs. John F. Kennedy”, reportaj pentru care a fost recompensata cu un premiu Emmy.

Curajul si fermitatea de care a dat dovada dupa asasinarea sotului ei, in 1963, i-au adus admiratia lumii intregi. Jackie Kennedy s-a mutat impreuna cu copii ei intr-un apartament din New York, continuand sa pastreze vie memoria sotului ei prin diverse evenimente memoriale. Dupa ce si cumnatul ei a fost asasinat, Jackie Kennedy a hotarat sa paraseasca SUA pentru a-si proteja copii. Ea s-a maritat cu omul de afaceri grec Aristotle Onassis si a preluat numele lui, fiind denumita de presa Jackie O.

In 1975, Jackie a devenit din nou vaduva si s-a angajat pe post de editor la Viking Press, unde si-a publicat romanul „Shall We Tell the President?”. De asemenea, a incurajat diversi scriitori sa-si publice creatiile si a lucrat pentru conservarea mostenirii culturale a SUA. In ianuarie 1994, Jackie Kennedy a fost diagnosticata cu cancer si a murit cateva luni mai tarziu.

Simbol etern al modei

Jackie Kennedy s-a remarcat in perioada cat a fost Prima Doamna a Americii gratie gusturilor impecabile in materie de moda. A fost eleganta si stilata, devenind un „fashion icon” pentru femeile din intreaga lume. Garderoba ei, aleasa de catre designerul Oleg Cassini, includea mai ales rochii in forma de A, costume perfect fixate si palarii tip pillbox (mici, rotunde si cu voal pe deasupra).

Impactul ei in moda a fost atat de puternic, incat stilul ei a fost denumit „Jackie style”. Pe langa hainele create create special pentru ea, Jackie obisnuia sa poarte si creatii semnate Chanel, Dior sau Givenchy. Dupa ce s-a casatorit cu Onassis, look-ul ei s-a schimbat foarte mult. Acum nu mai trebuia sa pozeze drept sotie de presedinte, asa ca purta costume cu pantaloni, veste, esarfe Hermes prinse in jurul capului si ochelari de soare mari si rotunzi.

Comments

comments

Lasă un răspuns