
Diana s-a nascut intr-o familie nobiliara ca fiica a vicontelui de Althorp Eduard Spencer si a vicontesei Frances Spencer. Copilaria nu a fost una usoara. Parintii ei au divortat cand ea avea 8 ani. Tatal reuseste sa obtina custodia ei, a fratelui si a celorlalte surori. Ca adolescenta, a urmat cursurile Institutului Alpin Videmanette. Era o cantareata amatoare talentata, excela in sporturi si isi dorea sa devina balerina.
Familia ei, Spencer, a fost apropiata de familia regala ca urmare a relatiilor de prietenie dintre bunica Dianei, Ruth Aldy Fermoy, cu Regina Elisabeta a- II-a. Cum printul Charles se apropia de 30 de ani, a crescut si presiunea de a se casatori, iar Diana era potrivita ca viitoare sotie a printului. In timpul logodnei, Diana a lucrat ca asistenta la gradinita ,,Tanara Anglie” (Young England).
Nunta celor doi a avut loc in 1981, la catedrala Saint Paul din Londra si a fost transmisa in direct, fiind urmarita la televizor de 750 de milioane de oameni. Diana a devenit, astfel, Printesa de Wales, obtinand rangul trei in ierarhia femeilor din Regatul Unit, dupa Regina si Regina Mama. Dupa nunta, au inceput si obligatiile regale. In primul an al mariajului, Diana a trebuit sa asiste la 170 de evenimente.
Diana si Charles au avut doi copii: Printul Williams si Printul Harry. De la mijlocul anilor ’80, casatoria celor doi nu a mai functionat. S-au separat in 1992 si au divortat in 1996, dupa o perioada de zvonuri legate de relatiile extraconjugale pe care Charles si Diana le-ar fi avut.
Chiar si dupa divort, Diana a fost recunoscuta ca fiind membru regal al Palatului Buckingham. I s-a retras titlul de Inaltimea Sa Regala, dar i s-a permis sa pastreze toate bijuteriile. A primit 23 de milioane de lire in urma divortului, iar Printul Charles urma sa se ingrijeasca de cheltuielile biroului ei privat.
Printesa Diana a fost mereu implicata in opere de caritate. In 1987, a uimit lumea, devenind prima celebritate suprinsa in fotografii luand in brate un copil infectat cu virusul HIV. Diana a fost si voluntar al Crucii Rosii.
Cea mai importanta actiune ca voluntar a fost calatoria din 1997 din Angola, in scopul de a populariza pericolul minelor din apropierea satelor angoleze. In acelasi an, a vizitat si Bosnia, in aceeasi problema a copiilor care sufera rani in timpul conflictelor militare.
Dupa divortul de Printul Charles, Diana s-a aflat in permanenta in atentia mass-media din intreaga lume, devenind una dintre cele mai fotografiate femei din lume. Viata ei a devenit mai mult publica decat privata.
Printesa a murit intr-un accident de masina in 1997, impreuna cu iubitul ei Dodi Al-Fayed. In seara accidentului, cei doi luasera cina la Hotel Ritz, din Paris. Moartea printesei a fost pusa pe seama paparazzilor care o urmareau peste tot, la care se adauga neglijenta soferului care s-a urcat la volan dupa ce a consumat alcool.
Printesa Diana a murit la cateva ore de la impact din cauza ranilor. Statisticile vremii arata ca peste 100.000 de oameni au vizitat Kensington Palace, locul unde Diana traia, pentru a-si exprima regretul.
Influenta ei pozitiva a fost recunoscuta si dupa moarte. In decembrie 1997, guvernul britanic a adoptat Tratatul Ottawa, cu privire la uzul minelor anti-personal.
Raman in urma ei nu doar actiunile facute din dragoste pentru cei din jurul ei, dar si cantecul lui Elton John ,,Goodbye, England’s Rose”.