Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Magia de pe străzile Veneției

Magia de pe străzile Veneției

Un oraş magic, unic în lume datorită celor peste 160 de canale şi 350 de poduri, dar şi clădirilor construite în secolul al XV-lea care şi-au păstrat faţada, în care o călătorie în doi îți oferă cele mai frumoase experiențe. Veneția este spectaculoasă în ianuarie şi februarie, în timpul faimosului carnaval, când pe străzile oraşului are loc o paradă a costumelor şi măştilor.

Fie că alegi să te plimbi cu gondola sau cu vaporetto pe Canal Grande, ce şerpuieşte prin centrul vechi al oraşului, fie că mergi prin Piața San Marco, „cel mai frumos salon din Europa“, cum spunea Napoleon, sau pur şi simplu te pierzi pe elegantele străduțe labirintice, Veneția te învăluie mereu cu aura sa de romantism, dar şi de carnaval, festivitate care anul acesta se organizează în perioada 31 ianuarie-17 februarie.Baluri şi petreceri tematice în palate somptuoase

Se spune că anul naşterii faimosului carnaval este 1162, în urma unei victorii a Serenissima Repubblica împotriva patriarhului de Aquileia, Ulrico di Treven. În 1797, regele Austriei a interzis carnavalul şi folosirea măştilor. Abia prin 1979 oraşul s-a îmbrăcat iar în hainele de sărbătoare specifice.

În timpul carnavalului, au loc tot felul de evenimente, de la concerte în Piața San Marco la parade pe străzile oraşului. Este un adevărat festival în aer liber în care sunt expuse costume. În acelaşi timp, în clădirile grandioase ale Veneției sunt găzduite baluri şi petreceri tematice, dar se organizează şi degustări de vinuri. Pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților, se organizează Il Ballo del Doge (Balul Dogilor) la Palatul Pisani Moretta (bilete de la 500 de euro de persoană) sau Dogaressa Gran Ball (Balul Dogăresei) la Palatul Ca’ Pesaro Papafava, cu muzică tradițională (bilete de la 365 de euro).

Măştile venețiene

Dacă ajungeți la Veneția în timpul carnavalului, va fi greu să rezistați tentației de a cumpăra o mască de la comercianții de pe străzi. Prețul unei măşti venețiene originale cu certificat de autenticitate poate varia între 50 şi câteva mii de euro. De regulă, acestea se găsesc în
atelierele producătorilor de măşti.

După ce ați cumpărat o mască pentru a vă integra în atmosfera oraşului, vă puteți plimba cu o gondolă, o ambarcațiune specifică oraşului, cu o singură vâslă din lemn de fag, pe care o va manevra artistic gondolierul, pentru a aluneca rapid pe canalele Veneției. Prețul unei astfel de călătorii se negociază cu gondolierul şi variază în funcție de traseul şi durata plimbării. Cele mai multe gondole se văd pe principalul canal al oraşului, Canal Grande, pe care circulă şi vaporetti, un fel de vapoare taxi de mici dimensiuni, ce fac curse regulate pe acest canal, preluând pasageri din mai multe stații. De altfel, călătoria pe apă cu vaporetto este mult mai ieftină decât cu gondola.

San Marco, inima oraşului

Noi ne-am îmbarcat din Piazzale Roma, stația de unde poți cumpăra abonamente la vaporetto (transportul public) pentru toate liniile, şi am pornit spre San Marco, principala piață venețiană. Canalul taie oraşul în două jumătăți legate de trei poduri: Rialto, cel mai faimos, Scalzi şi Accademia. Tot felul de clădiri semețe se arătau de o parte şi de alta a canalului: de la palate precum Ca’ d’Oro (acum muzeu de artă modernă) la Palatul Vendramin Calergi, unde într-unul din apartamente a locuit celebrul compozitor Richard Wagner în ultima sa lună de viață, sau Palatul Barbaro, printre oaspeții căruia s-a numărat pictorul impresionist Claude Monet.

Atracția principală a Veneției o reprezintă Piața San Marco. Pe lângă cafenele, restaurante cochete sau magazine colorate de suvenire, aici se găsesc câteva clădiri istorice. Una dintre acestea este Palatul Dogilor, construit în secolul al IX-lea şi care a fost reşedința dogilor timp de aproape o mie de ani. Totodată, în această clădire gotică îşi avea sediul Curtea de Justiție, cuvântul justiție fiind vizibil deasupra ferestrei centrale a palatului.

O altă clădire ce iese în evidență în Piața San Marco este magnifica bazilică San Marco, marele templu al Veneției, care a adăpostit 1.000 de ani mormântul sfântului Marcu. Peste drum de bazilică, se află stăpânul oraşului – turnul Campanile, cea mai înaltă construcție din Veneția, de circa 100 de metri, care oferă o privelişte impresionantă asupra oraşului.

Articol preluat din ediția de februarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Cristian Pulpea

Sursa foto: arhivă personală

Comments

comments

Lasă un răspuns