Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Mancatul emoţional: 6 moduri de a-l combate

Mancatul emoţional: 6 moduri de a-l combate

În lumea agitată a zilelor noastre, devii foarte uşor neputincioasă – şi este normal să cauţi alinare. Dar unde cauţi de obicei alinare, ţinând cont că vacanţele sunt rare şi la distanţă mare una de alta? Cum poţi avea cât de cât control când te simţi atât de neputincioasă? 

Multe dintre noi credem că această alinare este în bucătărie, cămară şi frigider. În căutarea stabilităţii şi a controlului sperăm că mâncarea ne va alina emoţiile şi ne va reda controlul. Problema este că mâncarea nu oferă niciodată satisfacţia solidă şi necesară, nici controlul de care avem nevoie. 

Dacă eşti copleşită şi mănânci că să compensezi acest lucru, iată câţiva paşi care te aduc pe drumul cel bun: 

Mănâncă cum trebuie 

"Cum trebuie" are legătură atât cu CUM mâncăm cât şi cu CE mâncăm. Ai grijă să: 

Mesteci şi să respiri 

Când suntem calme şi relaxate, sistemul nostru nervos se activează şi deschide liniile de comunicare între creier şi intestin. În loc să ajungem de la stadiul de lihnite de foame la pline până la refuz, putem să ne bucurăm de sentimentul de satisfacţie şi saţietate fără a controla porţiile sau a renunţa la anumite feluri de mâncare. 

Citeste si: Afla de ce iti este mereu foame

Bucură-te de mâncare 

Indiferent ce mănânci bucură-te pe deplin. Oamenii sunt programaţi biologic să caute plăcerea; aşa că, dacă eşti o "foodie", nu este nicio problemă. Tot ceea ce faci este să îţi exprimi necesităţile naturale. Când îţi aloci timp să te bucuri de mâncare creierul percepe satisfacţia experienţei şi te anunţă când e cazul să te opreşti din mâncat. 

Creşte calitatea alimentaţiei 

Când mâncăm alimente procesate în exces sau alimente slabe calitativ, super-computerele care sunt corpurile noastre îşi fac socoteala că lipseşte ceva: nutrienţii. De exemplu, dacă înfuleci un castron de orez alb corpul se va întreba "unde-i restul? Unde-s fibrele? Alţi nutrienţi, nimic?". Moment în care organismul va elabora un plan perfect: vei pofti din ce în ce mai mult la alimentele de care are nevoie până îşi va îndeplini planul. Mâncând echilibrat şi alimente de calitate ridicată nu vei avea această problemă. 

Redu stresul 

Dacă mănânci emoţional este extrem de posibil ca stresul să fie principalul motiv. Pentru a reduce stresul şi a creşte satisfacţia: 

Citeste si: 3 sporturi care de relaxeaza

Fă mişcare 

Când ne simţim blocate şi imobile avem tendinţa să poftim la diverse bunătăţi pentru a umple acest sentiment. Indiferent dacă vorbim despre dans, yoga sau o plimbare pe jos – găseşte o activitate care implică mişcare şi pe care o faci cu plăcere; transformă apoi această activitate într-un obicei. Dacă începi o activitate fizică stabileşte obiective rezonabile şi sărbătoreşte fiecare atingere a obiectivelor. 

Răsfaţă-te (cel puţin) o dată pe săptămână 

Găseşte metode inedite să te răsfeţi şi alocă-ţi timp de fiecare dată pentru aceste plăceri simple. Ce metode? Păi un peeling facial, manichiură sau orice altă activitate care te face să te simţi răsfăţată. Alocă-ţi timp pentru tine în fiecare săptămână şi ai grijă să nu îţi tragi clapa 🙂 

Petrece timp cu prietenii şi familia 

Împărtăşirea experienţelor cu cei apropiaţi şi pe care îi iubim ne oferă un loc unde ne putem exprima – atât în perioadele de bucurie cât şi în cele mai puţin fericite. Petrece timp cu familia şi prietenii şi deschide-te în faţa lor, în loc să îţi păstrezi sentimentele pentru tine. 

Citeste si: 10 alimente ce combat stresul

Îţi urăm mult succes în lupta cu mâncatul emoţional şi te aşteptăm cu sfaturi şi experienţe personale vizavi de acest obicei dificil.

Comments

comments

Lasă un răspuns