
Sportivul roman cel mai recunoscut in lume este o femeie: Nadia Comaneci, gimnasta care la 15 ani a marcat istoria sportului obtinand prima nota de 10, nota perfecta pe care aparatele de notare nici macar nu erau capabile s-o afiseze.
Nascuta la Onesti, in 1961, Nadia Elena Comaneci a practicat gimnastica inca din gradinita, iar la sase ani, a fost selectata de antrenorul Bela Karolyi pentru scoala lui experimentala de gimnastica, dupa ce acesta o vazuse facand roata in curtea scolii. In 1970, Nadia a inceput sa concureze pentru echipa locala de gimnastica, devenind cea mai tanara gimnasta care a castigat Nationalele Romaniei, la doar noua ani.
Primul succes international major l-a obtinut la Campionatul European de Gimnastica, unde Nadia Comaneci, atunci in varsta de 13 ani, castiga medalii de aur la toate aparatele, mai putin la sol. Dupa alte cateva competitii locale si internationale, au urmat Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, din 1976, care au transformat-o pe Nadia intr-o sportiva de renume mondial.
Exercitiul ei de la paralele inegale a fost notat de catre arbitrii cu nota 10, punctajul perfect pe care niciun alt gimnast nu reusise sa-l castige vreodata la Jocurile Olimpice. Tabelele de afisare nici macar nu fusesera construite ca sa arate nota 10.0, astfel incat scorul gimnastei romane a fost afisat ca 1.00.
Nadia avea doar 14 ani si a castigat in total cinci medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Montreal, dintre care trei de aur. Datorita prestatiei ei deosebite, Romania a castigat atunci locul doi in competitia pe echipe.
Reusitele Nadiei Comaneci la Olimpiada de la Montreal au facut inconjurul lumii. BBC a numit-o personalitatea sportiva a anului 1976, Associated Press i-a acordat titlul de Atleta Anului, iar in Romania e devenit cea mai tanara persoana care a primit distinctia de „Erou al Muncii Socialiste”.
A urmat controversatul Campionat European din 1977, care s-a terminat prin retragerea echipei Romaniei din finale, atunci cand Nicolae Ceausescu le-a ordonat gimnastelor sa se intoarca in tara, in semn de protest pentru modul de arbitrare. Federatia Romana de Gimnastica a mutat-o pe Nadia de la scoala lui Bela Karolyi la Bucuresti, ca sa se antreneze la baza sportiva 23 August. Schimbarea nu i-a priit deloc, noul loc de antrenament si divortul parintilor afectandu-i activitatea fizica.
La Campionatele Mondiale din 1978, desi a plecat acasa cu o medalie, Nadia avea peste greutatea normala si a avut o cadere la paralele care a clasat-o abia pe locul patru. Acest rezultat slab i-a permis insa sa se intoarca in Deva si sub indrumarea lui Karoly, astfel incat la Campionaletele Europene din 1979, gimnasta era din nou in forma maxima si si-a pastrat titlul pentru a treia oara consecutiv, devenind primul sportiv care a reusit aceasta performanta.
Si la Campionatul Mondial din decembrie 1979, Nadia conducea echipa Romaniei spre medalia de aur, dar din cauza unei taieturi infectate la incheietura, a ajuns la spital. In ciuda insistentelor medicilor, sportiva a parasit spitalul si a revenit in competie pentru a evolua la barna, iar nota obtinuta – 9.95 – a adus Romaniei prima ei medalie olimpica de aur pe echipe. In 1980, la Jocurile Olimpice de Vara de la Moscova, Nadia Comaneci si-a aparat titlul olimpic in proba de paralele inegale si a castigat medalia de aur la sol, la egalitate cu rusoaica Nellie Kim. La echipe, Romaniei a castigat medalia de argint..
Nadia Comaneci s-a retras din circuitul competitional in 1981, la 20 de ani. A devenit membra a Federatiei Romane de Gimnastica si ajuta la antrenarea echipei de juniori a Romaniei. Plecarile ei in alta tara erau foarte rare si strict monitorizate de catre Securitate.
Cu doar cateva saptamani inainte de revolutie, in noiembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din tara, stabilindu-se in cele din urma in SUA. Dar presa de aici nu o privea cu ochi buni, din cauza machiajului si a hainelor ei stridente, a fugii ei din Romania si a tovarasiei cu Constantin Panait, un exilat roman care o ajutase sa emigreze si era casatorit.
In cele din urma, fosta gimnasta a plecat in Canada, unde cu ajutorul prietenilor s-a distantat de Panait si si-a „curatat” imaginea negativa cu care venise din Romania. Bart Connor, gimnastul american pe care il cunoscuse la un eveniment sportiv din 1976, a luat legatura cu ea si a invitat-o sa locuiasca in Oklahoma. Cei doi s-au logodit in 1994 si, doi ani mai tarziu se casatoreau in Romania.
In prezent, Nadia Comaneci se ocupa de acte de caritate in intreaga lume. Ea si sotul ei sunt propietarii Academiei de Gimnastica Bart Conner, Perfect 10 Production Company si ai catorva magazine de echipamente sportive, precum si editori ai Magazinului de Gimnastica Internationala.
- Nadia Comaneci este vice-presedinte al Consiliului Director Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vice-Presedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica.