Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > New York, de văzut măcar o dată

New York, de văzut măcar o dată

curiozitati new york

Când eu am vizitat New Yorkul, aproape 20 de ani mai târziu, am crezut că am aterizat pe altă planetă.

Pe planeta New York, totul e uriaş: clădiri, maşini, vitrine, paturile din hotel. Chiaună din cauza diferenţei de fus orar şi frântă după un zbor de 11 ore, când am pus piciorul pe pământ american, m-am simţit ca Alice în Ţara Minunilor, varianta micşorată. Treceam pe lângă câte un trunchi gros de clădire şi ameţeam încercând să ajung cu privirea în vârf. Recunoşteam mărcile de maşini după sigla montată pe bot, dar formele îmi apăreau străine, bizare, de parcă suferiseră mutaţii genetice. Totuşi, nu m-am simţit nici o clipă copleşită. Am avut o senzaţie stranie de „acasă“, de loc în care, deşi păşeam pentru prima oară, parcă trăisem într-o altă viaţă.

Viză pentru altă lume

Aş minţi să spun că-i ieftin să ajungi la NY, dai ceva bani, începând cu viza (mă rog, aia costă şi nervi, după câteva rânduri de cozi şi interogatorii la Ambasada SUA) şi terminând cu banii de cheltuială din care e păcat să nu ai un stoc generos, de spart pe lucruri de firmă mult mai scumpe în Europa: electronice, jeanşi, telefoane mobile.

Zborul e bine să ţi-l rezervi cu câteva luni înainte, pentru a te bucura de un preţ mai omenos: circa 500 de euro de persoană. Perioada cu cele mai ieftine zboruri către „Marele Măr“ este ianuarie-martie, când vei da peste un oraş îngheţat (iernile la NY sunt cumplite), dar foarte pitoresc. Ca zonă de cazare, nu aş recomanda alta decât Manhattanul, inima oraşului, locul aproape de cam tot ce e important din punct de vedere turistic. Încearcă să găseşti cazare pe site-uri de apartamente private, fiindcă scapi mult mai ieftin – 50-100$ pe noapte.

Clientul nostru, prietenul nostru

Înainte de a vorbi despre locuri de vizitat, aş vrea să povestesc despre oameni, despre feţele lor zâmbitoare, firescul cu care oferă servicii ireproşabile, amabilitatea lor „enervantă“. Nu ştiu dacă acolo felul în care îi tratezi pe cei din jur se învaţă sau vine pur şi simplu de la sine, dar nicăieri nu m-am simţit atât de răsfăţată, nu mi-am cheltuit banii cu mai mare drag. Când intri într-un magazin, vânzătoarele te privesc de parcă le-ai fi un prieten vechi pe care nu l-au văzut de mult, iar în restaurante, chelneri tuciurii cu dinţi ca perlele sunt gata să-ţi facă toate poftele şi vor să afle fix ce-ţi place. Pe străzi, într-un amestec pestriţ de rase şi condiţii sociale, te simţi de acolo, potrivită perfect imensului puzzle uman.

Cel mai frumos parc, cel mai urât metrou

N-am chef încă să vă plimb printre clădirile ce-nţeapă cerul. Să dăm întâi o tură prin Central Park, oaza verde (sau albă, depinde de anotimp) a oraşului. Aici evadează newyorkezii din iureşul metropolei care nu doarme niciodată, aici aleargă cu căşti în urechi, îşi plimbă copiii, sar din limuzine în trăsurile de epocă pregătite de promenadă.

Iar ca să trec de la extaz la agonie, trebuie să bârfesc un pic metroul din NY, cu staţii murdare, întunecoase, urât mirositoare, pe lângă care cea mai insipidă construcţie Metrorex e operă de artă. Nu te aventura noaptea în subteran, mai bine ia taxiul, că nu-i foarte scump (cam ca-n Bucureşti).

Noaptea în Times Square

M-aşteptam de la cea mai faimoasă intersecţie din lume să fie mai mare decât Piaţa Unirii, dar e o simplă întretăiere de două străzi perpendiculare (cum sunt toate străzile din NY, mai puţin Broadway). Reclamele luminoase uriaşe fac însă un show irezistibil, iar dacă ai bani de un musical celebru (peste 30$/persoană), poţi spune că părăseşti zona cea mai vie a oraşului cu satisfacţie.

Să revin la Broadway – eu am trăit mereu cu ideea că e un bulevard-emblemă al acestui oraş. Da’ de unde, fiecare cătun american îşi are Broadway-ul lui, adică strada lui principală. O stradă de legendă e şi faimoasa Fifth Avenue, dedicată shoppingului de lux. Nu te sfii să intri în magazinele de soi doar ca să arunci priviri, aici nimeni nu se uită ciudat la tine şi nu te tratează de sus.

Locuri pentru poze „yola“

Sunt acele fotografii în care apari zâmbind larg, poziţionată ţanţoş lângă obiective turistice celebre. Iar la New York, chiar ai de unde alege: zgârie-nori pe care i-ai admirat doar în filme te invită să admiri oraşul de (foarte) sus: Empire State Building (actualmente, cea mai înaltă clădire din oraş), Trump Tower (edificiul marelul magnat Donald Trump  găzduieşte la parter un interesant şi accesibil magazin de suvenire) sau Chrysler Building, splendidă clădire art déco ce până în 1931 a deţinut recordul de cea mai înaltă din lume.

Nu poţi părăsi New Yorkul fără să te cocoţi pe făclia Statuii Libertăţii, simbol al Lumii Noi, fără să vizitezi Muzeul de Artă Modernă, fără să traversezi oraşul pe Brooklin Bridge, unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din SUA, sau fără să te reculegi la memorialul 9/11, construit acolo unde, până în 2001, domneau turnurile gemene, doborâte în urma celui mai crunt atac terorist din istorie. Iar dacă ai copii mici sau eşti o fire mai poznaşă, intră în magazinul de jucării FAO Schwarz de pe Fifth Avenue – o lume a jocului şi fanteziei din care nu-ţi mai vine să ieşi.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns