Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Pe canapeaua din Olanda

Pe canapeaua din Olanda

Dacă vrei să cunoști oameni din diferite zone ale globului și să afli de la ei secrete ale ținutului vizitat ce rareori apar în ghidurile de călătorie, atunci alege Couchsurfing. Despre acest tip de turism facilitat de internet, în care importante sunt experiențele umane, dar și despre plajele insolite ale Olandei ne vorbește în cele ce urmează Gabriela Solomon.

Prima mea experienţă Couchsurfing a fost o întâlnire organizată de membrii acestei reţele în Olanda, la Groningen. Tocmai aterizasem acolo şi voiam să cunosc oameni noi. M-am conectat pe CouchSurfing (CS) cu cei de la întâlnire şi așa am ajuns să stau în casa unui inginer sârb stabilit în Olanda cu zece ani în urmă.

Cum ajungi la destinație

Într-o dimineaţă, înainte de răsărit, gazda mea a urcat în maşină mai multe persoane cunoscute prin intermediul site-ului, în direcţia Lauwersoog. Aici ne-am urcat într-un feribot spre insula Schiermonnikoog (locul cu cea mai mică densitate a populaţiei din Olanda). Această denumire e greu de pronunţat şi pentru mulţi olandezi, dar are o semnificaţie aparte. A aparţinut unei mănăstiri de călugari cistercieni şi numele se traduce prin „insula călugărilor gri“. Trezirea matinală propusă de Duško (gazda noastră) era menită să ne aducă pe feribot la timp pentru răsărit. Aveam în zare Marea Nordului, soarele, insula şi leii-de-mare tolăniţi pe mal.

Mijloacele de transport sunt sincronizate, aşa că la coborâre ne aştepta un autobuz pentru a ne duce spre centrul insulei, unde am ajuns suficient de devreme ca să fie totul închis. Am profitat ca să ne instalăm corturile şi ne-am întors pentru a închiria biciclete. Insula are aproape 5 km lăţime, aşa că bicicletele sunt un mijloc de transport potrivit pentru a ajunge oriunde în zonă. Noi ne-am îndreptat spre far, am lăsat bicicletele şi ne-am aventurat spre plajă.

Ca să ajungem pe plajă în acea dimineaţă, am trecut peste un firicel de apă. O oră mai târziu, acelaşi firicel era de netraversat. Între continent şi insule se află Wadden Sea, o zonă cu flux şi reflux ce face parte din Marea Nordului şi are multe porţiuni plate şi pline de noroi. De altfel, Wad înseamnă „loc plat cu noroi“ în olandeză. Ca să ne întoarcem la biciclete, ne-am udat toţi până la brâu.

Am aflat mai târziu că, în perioada aprilie-septembrie, există tururi organiza­te de Wadenlopen (pur și simplu de mers prin noroi) între cele cinci insule care aparţin Olandei. Nivelul mării este foarte mic, în anumite momente nu este apă, aşa că lumea care se încumetă poate să treacă într-o singură zi de la o insulă la alta. Din iunie 2009, Wadden Sea a intrat pe lista patrimoniului natural UNESCO.

Activități pe plajă

În lunile de vară, te poţi bucura de plajele de la Marea Nordului (în funcţie de flux şi reflux) şi de activităţile pregătite de biroul turistic de pe insule: yoga pe plajă, cursuri de kiting pe plajă, windsurfing, golf pe plajă, tir cu arcul, carting, sailing. Insula oferă activităţi şi pentru momentul când copiii se plictisesc de castelele de nisip: plimbări cu poneiul, parc de aventuri, un autobuz tras pe plajă şi transformat în atelier de pictură şi arts&crafts. Dincolo de plajă, vei des­coperi peisajul de dune de nisip formate acum aproape 7.000 de ani, după era glaciară. Peisajul este dinamic şi oferă multor plante şi animale un loc unic de dezvoltare și înmulţire. În fiecare an, între 10 şi 12 milioane de păsări migratoare folosesc zona pentru împerechere şi creşterea puilor, iar aproape 10.000 de specii de plante şi animale sunt rezidente permanent. Celelalte insule olandeze de la Marea Nordului sunt Texel, Vlieland, Terschelling şi Ameland. Toate au un peisaj idilic, cu case micuţe, tipic olandeze. Sunt pline de turişti veniţi la plajă în lunile iulie şi august şi au multe de povestit despre istoria Olandei (primele vânători de balene, lupte din Primul Război Mondial etc.).

Info suplimentare despre experiența mea Couchsurfing

Prima întrebare pe care o primesc atunci când vorbesc despre Couchsurfing, cea mai cunoscută „hospitality network“ din lume, cu peste șase milioane de utilizatori, este: „Nu ţi-e teamă să stai acasă la necunoscuţi?“ Ei bine, nu. Dacă studiezi cu atenție informațiile puse la dispoziție pe couchsurfing.com, precum și comentariile celorlalți, posibilitatea de a nimeri prost este foarte redusă. Filozofia site-ului şi a comunităţii este că nu trebuie să dai nimic în schimb pe loc. Dacă stai pe canapeaua cuiva, nu e obligatoriu să primeşti şi tu pe cineva acasă. Dacă stai la cineva, nu trebuie să îi duci un cadou, nu trebuie să îi dai bani, nu trebuie să faci curat în schimbul găzduirii. Călătoresc şi particip la evenimentele Couchsurfing din 2008. Am stat pe canapelele unor necunoscuţi (în Olanda, Franţa, Letonia, Italia, Brazilia) şi am primit necunoscuţi la mine acasă. Unul dintre prietenii pe care i-am întâlnit pe Couchsurfing m-a învăţat să fac autostopul, altul m-a ajutat să ajung într-o paradă din Carnavalul de la Rio, un altul m-a dus la o sală de căţărare. Relaţiile şi încrederea se construiesc pas cu pas şi experienţele sunt cu atât mai frumoase cu cât avem mai multă încredere.

Citește și:

Balcic, inima mea

Gibraltar, la capatul Europei

Orasul sfant

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Gabriela Solomon

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns