
Așa i se spune Pragăi, fostă capitală de imperiu, astăzi capitală de țară mică, dar mândră. Unul dintre primele orașe „din străinătate“ pe care le-am vizitat.
A fost un fel de dragoste la prima vedere și, fiindcă atunci, prima dată, am stat doar două zile, nu mi-am putut scoate din cap ideea de a reveni. O dată, de două ori, de mai multe.
Ceasul cu horoscop
A fost și rămâne locul meu preferat. Se află chiar în Piața Primăriei (este fixat chiar pe turnul ei) și are mai bine de 600 de ani. Este considerat cel mai vechi orologiu medieval care încă funcționează. De ce este atât de spectaculos? În primul rând, pentru că la fiecare oră fixă defilează cei 12 apostoli, în al doilea și următoarele rânduri, pentru că ceasul arată nu numai ora exactă, ci și pozițiile lunii, soarelui, zodia în care ne aflăm și ora după vechiul sistem ceh. Orologiul este atât spectaculos, încât umblă legenda că, după ce a fost terminat, în 1410, ceasornicarului care l-a făcut i s-au scos ochii. Ca să nu mai facă altul asemănător.
Peste pod
Impresionant! Podul Carol, și el la fel de bătrân, chiar mai bătrân cu vreo sută de ani decât ceasul cu horoscop. Lung de o jumătate de kilometru, lat cât să fi încăput pe vremuri tramvaiul cu cai, podul de peste Vltava este mândria orașului și punctul de plecare al dezvoltării lui. În Evul Mediu, era singurul mod de a trece uriașul fluviu. Acum, străjuit de statuile aurite, este scenă pentru cântăreții ambulanți, decor pentru poze romantice și corso pentru turiști. Podul face legătura dintre Orașul Vechi, capitala imperială, și carterul evreiesc.
Cartierul evreiesc
Locul unde se află cea mai veche sinagogă funcțională din Europa, Sinagoga Veche-Nouă, construită pe la 1270, locul în care se află vechiul cimitir evreiesc și casa în care s-a născut Franz Kafka, simbol deja al orașului de aur și al Cehiei. De altfel, confirmarea micului Franz, bar-mitzvahul, a avut loc chiar în Sinagoga Veche-Nouă. Cartierul evreiesc este plin de povești, sinagogi și… biserici creștine.
Hrad și cafenele
Cafenelele pragheze sunt, după mine, mult mai romantice decât cele pariziene. Poate și din pricina atmosferei ca de poveste din Centrul Vechi. Aici, în Piața Primăriei, am văzut eu prima dată muzicieni adevărați cântând în piață. Jazz și cafe-concert, cafea bună, bere de care vrei și, evident, un ștrudel cu mere impecabil. Dacă ai noroc, poți prinde și statui vivante, jonglerii și picioroange. Cum spuneam, ca-n poveste. Un pic mai sus, pe deal, se află cetatea (hrad în limba cehă) fortificată, fostul și actualul sediu al puterii din Boemia, Imperiul Austro-Ungar, Cehia. Prima dată, am vizitat cetatea în 1994. Președinte era Vaclav Havel, care după căderea comunismului a decis restaurarea castelului și a clădirilor adiacente. Dacă nu erai atent la ghid, „riscai“ să dai nas în nas cu președintele, care avea obiceiul să se plimbe prin curte sau chiar să bea o cafea la una din micile terase din incintă.
Cetatea din Praga este cea mai vastă veche incintă fortificată din lume, cu o suprafață de aproape 70.000 mp, o lungime de aproximativ 570 de metri și o lățime medie de aproximativ 130 de metri. Cetatea a fost ridicată în secolul al IX-lea
În centrul vechi se află U Fleku și U Tomase , două berării care funcționează încă din Evul Mediu, unde se bea bere adevărată și se ascultă jazz.
Citește și:
- Cipru: soare și savoare
- Hai în Dumbrava minunată, la Muzeul Astra!
- Bangkok, orașul ce te ține cu sufletul la gură
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr18/11.05.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay