
Plaje de poveste, culmi cu vegetație luxuriantă și atmosferă relaxată. Fă cunoștință cu cinci dintre porturile Europei!
Vacanța ta va fi de neuitat, fie că, în itinerarul unei croaziere, legi ancora doar o zi într-unul din aceste orașe, fie că ajungi în mod special pentru mai multe zile.
Marsilia
Odată ce pășești în cel mai vechi oraș al Franței, fondat de greci în urmă cu peste 2.500 de ani, încearcă să rămâi mai mult de o zi. Cuibărit între Mediterană și piscuri, locul este seducător, cu o identitate puternică: te întâmpină uneori serios (cu o viață culturală intensă), alteori rebel (și nopțile sunt vii), cu climă blândă și mâncare bună.
Mie mi-a plăcut… combinația pasională de gastronomie franțuzească și atmosferă romantică. Aici, s-a născut faimosul preparat provensal bouillabaisse. Este un meniu cu două feluri: primești mai întâi supa gătită din cel puțin trei feluri de pește, fructe de mare, legume și verdețuri, apoi ești servită cu peștele folosit la prepararea ei. Un deliciu de savurat la o terasă cu vedere spre portul vechi, Vieux-Port, reper pentru principalele atracții.
De văzut neapărat… bărcile ce pleacă de 15 ori pe zi către insula If, care se vede în zare, la nici 40 de minute distanță și unde se află Château d’If, închisoarea care a adus celebritatea insulei – în romanul său, Dumas ne-a spus că aici a fost închis contele de Monte Cristo.
Nu rata nici… cele 15.000 de magazine, dar nici numeroasele rute cu vaporul către orășelele cochete din întreaga regiune Provence – Cassis, Le Castellet, Bandol, Avignon, Arles și Aix-en-Provence, locuri care i-au inspirat pe Van Gogh și Cezanne.
Malaga
Orașul andaluz de pe Costa del Sol, unde s-a născut Picasso, te întâmpină cu mult soare până târziu, în octombrie. Magazine șic, cafenele moderne, taverne unde sunt la loc de cinste tapas în nenumărate feluri, dar și veteranele locului – sardinele. Pe toate le găsești în inima orașului, pe alei de promenadă, învăluite în ritmuri energice mediteraneene care te îmbie să revii an de an.
Mie mi-a plăcut… când am fugit cu autobuzul, la o oră și jumătate distanță de port, către Granada. Călătoria m-a costat 23 de euro, dar a meritat. Locul e spectaculos – totul se află sub stăpânirea cetății Alhambra, complexul vast de palate, fortărețe și grădini, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură islamică din lume.
De văzut neapărat… grădina botanică La Concepción, un paradis tropical creat la mijlocul secolului al XIX-lea de un cuplu de aristocrați. Dacă urmezi calea clasică, îți va lua mai bine de o oră s-o traversezi, altfel s-ar putea să te pierzi întreaga zi pe potecile înverzite.
Nu rata nici… târgul anual, găzduit de oraș de vreo 500 de ani încoace, la mijlocul lunii august. Până și cei mai rezervați turiști se lasă prinși în mrejele dansului din stradă. Se țin lanț zi-lumină petrecerile cu muzică live, trăsuri, lupte cu tauri, vin de Malaga și felurite gustări.
Stockholm
O croazieră în țările nordice nu scapă din itinerar unul dintre cele mai sofisticate orașe scandinave: capitala Suediei, așezată ca o feerie pe 14 insulițe pline de verdeață, ce freamătă de energie și culoare.
Mie mi-a plăcut… cum, pe o distanță de 60 km de metropolă, călătoria te poartă pe cele 24 de mii de insule, ale căror culmi găzduiesc căsuțe în nuanțe vii. Priveliștea e fascinantă la apus, când bărcile părăsesc portul plonjând în mare și trec prin această încrengătură de mici insule luxuriante. E doar o parte din arhipelagul suedez.
De văzut neapărat… Gamla stan, orașul vechi, cu străduțe întortocheate și clădiri de la 1700. Este locul unde întâlnești spiritul medieval, dar și restaurante cu nemiluita, magazine, muzee și simți pulsul orașului. Începe explorarea din Västerlånggatan, principala stradă, și în cinci minute ajungi la Palatul Regal.
Nu rata nici… o croazieră cu un vas tradițional cu aburi, ce te va întoarce în timp cu două secole. Nu refuza popasul într-un loc izolat de pescuit, ca să-ți încerci norocul la somon.
Sankt Petersburg
Al doilea cel mai mare din Rusia, orașul lui Petru cel Mare are toate ingredientele pentru o vacanță reușită: artă și arhitectură eclectică, viață de noapte sălbatică, tradiții puternice. Aerul de măreție domină locul. La tot pasul te impresionează palatele și bisericile grandioase, toate păstrând vie amintirea epocii glorioase a vechii Rusii.
Mie mi-au plăcut… nopțile albe, care scaldă orașul într-o lumină specială. În august e cam târziu, fiindcă acestea își au apogeul în ultima săptămână din iunie.
De văzut neapărat… simbolul orașului, fortăreața Sfinții Petru și Pavel, care are în centru catedrala cu același nume. O vei vedea și de pe celălalt mal al întunecatului fluviu Neva ridicându-se din mica insulă Zaici.
Nu rata nici… o plimbare cu barca, la fel ca în Veneția, prin canalele din Sankt Petersburg. Unul dintre ele trece chiar pe lângă Ermitaj, unul din cele mai mari muzee din lume.
Portofino
În nordul Italiei, la 35 km de Genova, găsești poate cel mai frumos oraș al Europei. Culmi împădurite, în care așezările par pictate în tonuri de pastel, descriu cel mai bine orașul din golful Tigullio. Arată ca o ilustrată perfectă, care te lasă mut! Cu cât te apropii, cu atât ți se dezvăluie mai mult din amestecul interesant de veche cetate europeană și energie modernă.
Mie mi-a plăcut… că e un oraș micuț, pe care îl poți străbate la pas într-o singură după-amiază. Din zona portului, se bifurcă mai multe străduțe pitorești, care te duc către magazine și restaurante. Sunt totuși destul de înguste, așa că ai grijă pe unde calci!
De văzut neapărat… Castello Brown, o casă muzeu din secolul al XVI-lea, unde plătești câțiva euro pentru a vedea portul de sus.
Nu rata nici… brutăriile din zonă. Dacă te-ai oprit pe riviera italiană în timpul unei croaziere, ia la întoarcere pe navă celebrele cannoli, să-ți îndulcești restul zilei.
Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Fotolia