Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Teste > Povestea unei metamorfoze

Povestea unei metamorfoze

Greu încercat de frig, uscat de vânt și încorsetat în căciuli, părul își pierde aspectul mătăsos. Cuticulele rebele pot fi lesne domolite, ca să te mândrești cu o podoabă capilară în adevăratul sens al cuvântului.

Trăiești într-un oraș mare? Dacă răspunsul este afirmativ, ar trebui să acorzi mai multă atenție părului chiar dacă semnele deteriorării firului nu sunt catastrofale. Poluarea și stresul, specifice urbei, au un impact la fel de mare asupra sănătății părului precum intemperiile și aparatele de coafat. Când toți acești factori se combină, bilanțul sănătății părului este mai degrabă negativ. Scalpul asfixiat de produse de styling contribuie și el la pierderea vitalității și tonusului podoabei capilare. Când părul este tern, lipsit de volum, cu șuvițe sârmoase și vârfuri despicate, este clar că are nevoie de o revitalizare urgentă. Pentru a găsi soluția ideală pentru problemele părului tău, iată câteva întrebări care-ți pot oferi un plan rapid de revenire în formă!

Cum consideri că este părul tău acum?

a. Este moale şi tern.

b. Se îngraşă foarte repede și n-are vlagă.

c. E aspru și lipsit de luciu.

Imediat după ce-l speli…

a. Este fără formă, rebel.

b. E lins chiar din ziua şamponării.

c. Stă destul de bine, dar vârfurile sunt cam ciufulite.

Când te coafezi…

a. Nu-și păstrează forma decât câteva ore.

b. Are formă doar când este coafat cu aparate și produse speciale.

c. Se așază repede și rezistă câteva zile.

Șamponul pe care-l folosești este…

a. Întotdeauna unul care dă volum.

b. Pentru uz frecvent, pentru că simţi nevoia să te speli pe cap în fiecare zi.

c. Pentru păstrarea culorii și, oricum, te speli rar pentru a evita decolorarea părului.

În momentul uscării…

a. Simţi nevoia să răsfiri şuviţele cu degete pentru a le usca.

b. Laşi părul să se usuce natural.

c. Eşti obligată să-l perii pentru a-şi recăpăta strălucirea.

Cum e scalpul?

a. Uscat și uneori se descuamează.

b. Mereu gras, chiar și la câteva ore de la șamponare.

c. După vopsire, apar iritaţii sau senzația de mâncărime.

De ce îţi vopseşti părul?

a. Îl face mai ferm, ba chiar cu mai mult volum.

b. După vopsire, devine mai uscat.

c. Pentru că-ți plac schimbările sau pentru a masca firele de păr albe.

Ce coafură preferi?

a. Părul strâns în coadă e cea mai rapidă pieptănătură în care părul este ordonat.

b. Laşi părul liber.

c. Nu foloseşti niciodată placa pentru a nu arde firele.

Ce tunsoare îţi recomandă stilistul?

a. O tăietură în scări către ceafă, care dă volum.

b. O tăietură filată către vârfuri, care dă lejeritate, volum şi permite părului să respire.

c. Să tai vârfurile o dată pe lună și să alegi ce coafură vrei, pentru că firul se aranjează ușor.

Ce produs de coafură preferi?

a. Spumă sau spray pentru volum.

b. Fixativ la rădăcină pentru a-l ridica.

c. Spray pentru strălucire (dacă părul este lung) sau ceară (dacă e scurt).

Majoritate a: părul tău este devitalizat şi trebuie îngrijit

Dacă părul este tern și moale, ăsta este un semn de oboseală și lipsă de tonus din cauza alimentaţiei dezechilibrate. Ai nevoie de odihnă. S-ar putea să fie vorba de efectele poluării. Părul trebuie îngrijit în întregime, chiar dacă unele şuviţe sunt mai degradate. Cele din urmă sunt deseori poroase şi absorb cu uşurinţă particule oxidante din atmosferă şi reziduurile de la coafat.

Soluţie: primul pas este folosirea unui şampon de bună calitate (din farmacie dacă ai cojițe, pe care le poți confunda ușor cu mătreața). Alege o formulă pe bază de uleiuri fine și în locul măștii folosește ulei, într-o cantitate mică, pe care să-l aplici oricând în timpul zilei, nu doar după spălare. Cheratina este un ingredient senzațional pentru părul subțire, pentru că această proteină intră în structura firului și îl fortifică. Şamponarea este capabilă să elimi-ne singură toxinele (factori poluanţi, calcar). De asemenea, fă o cură verde (o formulă bio), fără compuşi chimici. În schimb, trebuie să accepți faptul că părul tău va fi moale şi cu mai puţin volum și vei avea nevoie de puțin ajutor de la o spumă pentru volum, de exemplu.

Vrei o reţetă naturală?

Masca din gălbenuș, ulei de măsline și de ricin este ideală pentru a reda părului suplețea în cel mai scurt timp. La început, se aplică de ouă ori pe săptămână, apoi doar o dată.

Majoritate b: părul tău are nevoie de o vitaminizare de urgență

Este tipul de păr care dă cele mai mari bătăi de cap, dar există soluții și pentru el. Chiar dacă este gras și ai crede că e bine hidratat, firul se rupe ușor. Ba chiar uneori are o tendință accentuată de cădere. De vină sunt atât factorii poluanți, cât și şampoanele antiseboreice folosite frecvent. E adevărat că acestea dizolvă foarte bine sebumul, dar uscăciunea pe care o lasă în urmă determină glandele sebacee să secrete mai multă grăsime și astfel intri într-un cerc vicios. În plus, frigul l-a devitalizat și firul s-a subțiat.

Soluţie: este cazul să-ţi schimbi obice-iurile şi să folosești șamponul obișnuit de trei ori mai rar, alternându-l cu o formulă cu vitamine. Și șamponul uscat este o soluție rapidă la care poți apela, mai ales că dă volum părului. Este momentul ideal pentru această reechilibrare. Primăvara, verdele naturii are un efect pozitiv asupra stresului, reducându-l.

Vrei o reţetă naturală?

O mască din argilă aplicată pe scalp încetinește acumularea de sebum. Se prepară din pudră de argilă verde liofilizată (se găseşte la plafar sau la magazinele bio). Aplică masca o dată pe săptămână sau după fiecare şamponare dacă pielea capului este foarte grasă.

Majoritate c: se impune un plus de hidratare

Te numeri printre fericitele care au scăpat cu pagube ușoare din această iarnă. Vârfurile tocite sunt problema ta și ele pot fi urmarea unor vopsiri prea agresive. Totuși, uscăciunea trebuie îndepărtată, pentru a da părului strălucire în mod natural.

Soluție: deși folosești șamponul adecvat, ai nevoie de o hidratare profundă, care ar putea fi asigurată de produse cu agenți puternici, precum uleiurile sau acidul hialuronic. Aceste ingrediente pătrund în celulele firului, refac din interior structura fibrei capilare și o fortifică. Părul este regenerat în profunzime și capătă suplețe și mai mult volum.

Vrei o reţetă naturală?

Laptele de cocos este un excelent hidratant, la fel ca mierea, iar dacă le combini, vei obține cea mai performantă mască pentru părul tău deshidratat. Diluează trei linguri cu miere în lapte de cocos până ce obții o pastă ușor de întins și aplic-o pe păr pentru 20 de minute. E dulce și face minuni pentru părul tău.

Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns