Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Teste > Spune-mi ce personalitate ai ca să-ți spun ce boli te amenință!

Spune-mi ce personalitate ai ca să-ți spun ce boli te amenință!

Cât de probabil este să suferi de o boală de inimă, diabet, artrită sau depresie? În mod surprinzător, răspunsul depinde în parte de personalitatea pe care o ai.

Trăsăturile de caracter nu doar prezic starea generală de sănătate, ci pot contribui chiar ele la apariția multor afecțiuni. Analizându-se datele obținute de la un eșantion mare de persoane ajunse la vârsta a treia, s-a descoperit că există o legătură între personalitatea unui om și riscul lui de a suferi de anumite probleme medicale, inclusiv atac cerebral, boli de inimă, hipertensiune. Ești curioasă să afli dacă personalitatea ta te poate îmbolnăvi sau, dimpotrivă, te ajută să fii sănătoasă și să trăiești mai mult? Hai să vedem ce spun specialiștii despre cel mai des întâlnite tipuri de personalitate și influența lor asupra stării de bine. Deși e dificil să-ți schimbi felul de a fi, știind la ce boli te predispun trăsăturile tale, poți adopta un stil de viață mai sănătos, ca să ții la distanță acele maladii.

Ești optimistă

S-a dovedit că persoanele care văd jumătatea plină a paharului trăiesc mai mult și mai bine, întrucât se bucură de o imunitate optimă, fac față stresului și au un risc cu 50% mai mic să sufere de boli de inimă decât al pesimiștilor. Chiar dacă ai o fire optimistă, asta nu înseamnă că poți uita cu totul de prudență. Tot trebuie să fii atentă la ce mănânci și să faci mișcare regulat ca să-ți menții sănătatea.

Ești pesimistă

Să vezi întotdeauna latura negativă a vieții înseamnă să fii predispusă la depresie și tulburări de anxietate, iar pentru că hormonii responsabili de stres și inflamație ating niveluri mari, ai un risc mai mare să dezvolți o boală cardiovasculară. Din fericire, poți învăța să devii optimistă: de câte ori îți trece prin minte un lucru negativ, gândește-te imediat la ceva pozitiv.

Ești sociabilă

Studiile arată că persoanele sociabile, comunicative, prietenoase au mult mai multe șanse să-și sărbătorească a 100-a zi de naștere decât persoanele retrase, care evită contactele sociale. Cine își face prieteni ușor și apreciază compania altor oameni face față mai bine stresului și are un sistem imunitar mai puternic, reușind astfel să țină la distanță multe probleme de sănătate.

Ești retrasă

Spre deosebire de cei sociabili, oamenii care preferă izolarea, singurătatea prezintă un risc cu 40% mai mare să sufere un infarct sau un atac cerebral. De asemenea, aceste persoane au sistemul imunitar mai slăbit, astfel că devin ținte ușoare pentru tot felul de infecții, inclusiv banala răceală. Ca să diminuezi riscul de a te îmbolnăvi, încearcă să fii mai prietenoasă, ține legătura cu rudele, prietenii, cunoștințele

Ești conștiincioasă

Ai șanse mai mari să trăiești mai mult. Oamenii disciplinați, conștiincioși, organizați și ambițioși sunt mai dispuși să-și verifice periodic sănătatea decât cei dezorganizați și sunt mai prudenți, având grijă să se țină departe de situațiile periculoase. În plus, ei nu văd obstacolele pe care le întâmpină în viață ca fiind insurmontabile, ci mai degrabă le consideră provocări pe care le pot depăși. E lucru dovedit, oamenii conștiincioși au creierul mai mare, ceea ce i-ar putea feri de Alzheimer la bătrânețe. De asemenea, e mai puțin probabil ca aceste persoane să sufere de hipertensiune, diabet, accident vascular cerebral.

Atenție însă: dacă ești exagerat de conștiincioasă, ai putea avea diverse probleme digestive.

Ești romantică

Femeile care își îmbrățișează și sărută des partenerii au tensiunea arterială mai mică și un ritm cardiac mai scăzut decât cele care nu au regulat contact fizic. Îmbrățișările și săruturile declanșează secreția oxitocinei, hormonul iubirii, despre care s-a dovedit că reduce rensiunea arterială. Cuplurile care își manifestă des afecțiunea prin contact fizic (atingeri, mângâieri, îmbrățișări, relații intime) sunt mai fericite și mai puțin stresate. Dacă sunteți un cuplu mai rece, încercați să creați mai multă intimitate între voi. De exemplu, să pui mâna pe genunchiul partenerului când vă savurați cafeaua poate fi primul pas în a aduce mai multă afecțiune fizică în relația voastră.

Ești nervoasă

Ai obiceiul să te cerți des cu partenerul, cu oamenii? Se întâmplă frecvent să te înfurii? Mare grijă: ostilitatea și mânia predispun la ateroscleroză, boli de inimă, obezitate, hipertensiune, colesterol mărit, artrită, boli pulmonare. Multe din aceste probleme sunt cauzate de nivelul crescut de cortizol, hormonul stresului și de inflamația pereților arterelor coronare. Când se va întâmpla să mai discuți aprins cu soțul, ieși imediat din cameră și stai 20 de minute singură, să te liniștești. Stabiliți două reguli importante: să nu țipați și să nu vă jigniți. În acest fel, discuțiile în contradictoriu se vor desfășura civilizat.

Deși să fii genul de persoană care se îngrijorează pentru orice te poate feri de Alzheimer, aceeași trăsătură te poate arunca în hăul anxietății și te expune infarctului.

Ce influență are personalitatea asupra sănătății

Modul de a fi ne poate afecta sănătatea în mai multe moduri. Prin comportament, de exemplu. Oamenii care au anumite trăsături de caracter, de pildă sunt optimiști, sociabili, veseli, sunt mai înclinați să adopte un stil de viață sănătos (să mănânce echilibrat, să facă mișcare, să nu fumeze, să nu facă abuz de alcool), sporindu-și astfel șansele de a trăi mai mult, pe când pesimiștii și cei iuți la mânie sunt mai neglijenți cu sănătatea și siguranța lor. Personalitatea influențează sănătatea și prin reacțiile chimice pe care trăirile noastre le declanșează în organism. Emoțiile pozitive, de pildă, temperează răspunsul hormonal al corpului în fața stresului, pe când trăirile negative (îngrijorare, anxietate, pesimism) creează stres cronic, care slăbește imunitatea și afectează totul în corp, de la cât de repede se vindecă o rană până la nivelul colesterolului.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.02/2018
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns