Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Teste > TEST: Care-i cea mai mare problemă în relația voastră?

TEST: Care-i cea mai mare problemă în relația voastră?

Fiecare relație are suișuri și coborâșuri, iar căsnicia ta nu face excepție. Chiar dacă vă e bine împreună, lucrurile sunt departe de a fi perfecte. Află care-i problema voastră cea mai mare!

În societatea modernă, s-a răspândit mitul că în cuplurile fericite problemele și diferențele sunt așa de puține, încât ele nu contează. Specialiștii în relații consideră că, de fapt, nu există relații care funcționează fără efort, însă doar cuplurile care au reușit să treacă peste obstacole și să rezolve neînțelegerile sunt solide și se pot declara învingătoare.

Relațiile, spun psihologii, sunt guvernate de patru principii: acceptare, echilibru emoțional, comunicare, luarea deciziilor. Când unul dintre aceste principii nu funcționează bine, relația se află în pericol. Acordă-ți cinci minute și răspunde cu sinceritate la următoarele întrebări, ca să afli care sunt lacunele din cuplul vostru și pentru a descoperi ce anume aveți de rezolvat!

Întrebări pentru evaluarea cuplului

Pentru mine, e foarte important ca seara când ne vedem să-i spun partenerului/ei în cel mai mic detaliu tot ce mi s-a întâmplat peste zi.

Nicidecum – 0 puncte

Nu fac asta întotdeauna – 5 puncte

Mereu procedez așa – 10 puncte

Plec din cameră când îmi dau seama că m-am enervat atât de tare, încât nu mă pot stăpâni și îmi vine să țip la partener(ă).

Niciodată nu se întâmplă asta – 0 puncte

Cu greu reușesc să părăsesc încăperea – 5 puncte

Întotdeauna fac așa – 10 puncte

Când mă simt agasat/ă sau nervos/nervoasă, reușesc să-mi dau seama cu calm care e problema reală sau ce anume doresc de fapt.

Deloc – 0 puncte

Oarecum – 5 puncte

Categoric, da – 10 puncte

Îi spun des partenerului/partenerei ce îmi place și ce apreciez la el/ea.

Nu simt nevoia să fac asta – 0 puncte

E parțial adevărat – 5 puncte

Chiar de multe ori pe zi – 10 puncte

Mi se întâmplă rar să-i spun partenerului/ei ce să facă sau cum să rezolve anumite lucruri.

Nu mi se potrivește deloc, eu îl cicălesc – 0 puncte

Fac asta într-o oarecare măsură – 5 puncte

Nu trebuie să-l bat la cap, știe ce să facă – 10 puncte

Ne pricepem să ținem în frâu eventualele dispute pe marginea subiectelor ce nășteau cândva certuri aprinse.

Ne certăm mereu pe aceleași teme – 0 puncte

Uneori, reușim să păstrăm armonia – 5 puncte

Întotdeauna ne controlăm vorbele – 10 puncte

Rezolvăm o neînțelegere de așa manieră încât să fim amândoi mulțumiți.

Nu – 0 puncte

Uneori – 5 puncte

Mereu – 10 puncte

Când nu sunt de acord cu partenerul/partenera, îi ascult cu atenție argumentele, fără să mă concentrez pe cât de mult greșește.

Partenerul/partenera nu are dreptate – 0 puncte

Câteodată, sunt atent/ă la ce spune – 5 puncte

Am mereu tendința să fac pace – 10 puncte

Când ceva nu merge în căsnicia noastră, ne străduim din răsputeri să îndreptăm lucrurile.

Nu prea – 0 puncte

Câteodată – 5 puncte

Sigur că facem asta – 10 puncte

Când partenerul/partenera e preocupat/ă de ceva, rar îl/o consolez spunându-i să nu-și facă griji și că totul se va rezolva cu bine.

Nu mă gândesc să-i spun asta – 0 puncte

Uneori, îi susțin moralul – 5 puncte

Mereu fac asta – 10 puncte

Rezultate

  • Între 0 și 25 de puncte. Relația voastră se află în zona de criză și aveți de aplanat mai multe probleme destul de serioase. Nu s-ar zice că stați bine nici cu acceptarea celuilalt, nici cu echilibrul emoțional, aspecte fundamentale, care atrag după ele incapacitatea de a comunica eficient. Iar când aveți de hotărât ceva împreună, se naște o situație-limită, fiindcă nu reușiți să vă puneți de acord cu niciun chip. Uneori, spun terapeuții în problemele cuplului, relațiile trec prin perioade dificile, dar partenerii își păstrează neatinse sentimentele frumoase. Sunt însă cazuri când toate semnele indică spre un nou drum în viață.
  • Între 26 și 70 de puncte. Vestea bună e că relația se află în afara zonei de criză. Iar mariajul vostru are potențial. Mai trist este că aveți nevoie de o revigorare, fiindcă vă situați în zona problematică. După cum ai răspuns la întrebări, se pare că nota generală e bună, dar din când în când vă este destul de greu, în special când contextul nu e de partea voastră: fie vă lăsați influențați prea mult de rude sau de anturaj, fie nu sunteți prea siguri pe ce aveți ori vă simțiți depășiți de situație și nu reușiți să comunicați eficient. Și nu puține sunt perioadele în care simțiți că relația voastră e pe butuci. Situații dificile apar în majoritatea cuplurilor. Analizați cu atenție cele patru mari aspecte ce contribuie la unitatea cuplurilor și valorificați zonele în care excelați: acceptarea este punctul vostru forte.
  • Între 71 și 100 de puncte. Felicitări! Relația voastră se află în zona puternică. Se pare că aveți abilități de invidiat, ce vă țin împreună. Sunteți puternici, știți când să cedați și când să vă impuneți, îi acordați celuilalt libertatea și atenția de care are nevoie, vă simțiți împliniți chiar dacă se mai strecoară norii printre razele de soare. Cel mai mare obstacol apare când amândoi treceți prin momente grele, însă aveți adesea la îndemână puterea să vă susțineți reciproc. Cel mai bine vă este când reușiți să rezolvați problemele împreună, fie că sunt legate de bani sau de creșterea copiilor. Depindeți emoțional de partener și sunteți mândri că familia voastră a reușit să navigheze cu succes când a traversat ape neliniștite.

O relație frumoasă nu se clădește pur și simplu, fiindcă asta nu ține de noroc sau de întâlnirea persoanei potrivite. Studiile arată că în cuplurile longevive partenerii apelează la aceleași vechi strategii: înțelegere, compromis, acceptare.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/21.05.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns