Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Teste > TEST: Ești pregătită de vremea rece?

TEST: Ești pregătită de vremea rece?

Vine vremea rece, dar asta nu înseamnă că trebuie să stai doar în casă de teamă să nu iei vreun virus ori să nu ți se agraveze afecțiunile cronice.

Află din testul următor dacă știi cum să întâmpini frigul și cum să te pregătești pentru a trece fără probleme printr-o perioadă ce-ți pune an de an sănătatea la încercare.

Răcești des în sezonul rece.

De vină este:

a Lipsa de fier

b Deficitul de omega 12

c Excesul de sodiu

Răspuns corect

a  Lipsa de fier, ce se depistează în urma analizelor de sânge, provoacă răceli frecvente sau infecții rinofarin-giene. Medicul prescrie suplimentarea cu fier pentru o perioadă ca tratament preventiv, alături de consumul de fructe și legume bogate în vitamina C, care favorizează absorbția fierului (cantități mari de vitamina C au în special portocalele și kiwi, precum și legumele din familia verzei, mai ales broccoli, dar și pătrunjelul sau ardeii sunt surse importante).

Dacă e frig, nu pot să fac exerciții fizice în aer liber.

a Adevărat

b Fals

Răspuns corect

b Nu există vreun impediment pentru mișcarea în aer liber, chiar dacă vremea e rece. Totul e să te îmbraci adecvat, cu mai multe rânduri de haine pe care să le dai jos pe măsură ce te încălzești. Asigură-te că extremitățile sunt protejate, la fel urechile. Iar dacă suferi de astm, probleme cardiace, sindromul Raynaud (boala mâinilor reci), cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului.

Care este temperatura ideală pentru un somn bun?

a În jur de 18 grade

b Maximum 20 de grade

c Peste 22 de grade

Răspuns corect

b  Dacă ți-e frig, mai pune o pătură pe tine, dar nu da căldura mai tare. Te vei odihni ca un prunc dacă în încăpere nu sunt peste 20 de grade.

M-am vaccinat anul trecut, acum nu mai este nevoie.

a Adevărat

b Fals

Răspuns corect

b  Vaccinul trebuie făcut în fiecare an, fiind extrem de important pentru categoriile vulnerabile: bolnavii cronici, femeile însărcinate, adulții peste 65 de ani sau persoanele care-i îngrijesc. Vaccinul antigripal nu-ți asigură protecție sută la sută, nefiind o garanție că te imunizezi pentru toate tulpinile de virusuri.

Care e perioada optimă pentru vaccinarea antigripală?

a Septembrie–octombrie

b Noiembrie–decembrie

c Ianuarie–februarie

Răspuns corect

a Începutul sezonului gripal variază în fiecare an, dar cel mai bun moment pentru vaccinare este între septembrie și începutul lunii noiembrie. Își va dovedi eficiența abia în două săptămâni, după ce sistemul imunitar va răspunde complet la injecție.

Care din următoarele enunțuri este adevărat?

a Aerul rece irită căile respiratorii și provoacă senzația de lipsă de aer.

b Aerul rece slăbește sistemul imunitar și te face vulnerabilă la răceli.

c E prea periculos să faci mișcare în aer liber dacă sunt sub 10 grade.

d Toate afirmațiile de mai sus.

Răspuns corect

a  Aerul rece irită căile respiratorii. Este adevărat, când e foarte frig, mișcarea în aer liber provoacă simptome specifice astmului la persoanele care nu suferă de această afecțiune. Nu intra în panică dacă, după ce mergi în pas alert, te-apucă strănutul. Iar dacă ai probleme de respirație, fă-ți o programare la medic pentru o evaluare completă!

Chiar dacă merg mult pe jos prin oraș, nu prea transpir dacă e răcoare, așa că nu-i nevoie să beau des apă.

a Adevărat

b Fals

Răspuns corect

b  Sudoarea se evaporă rapid când vremea e rece și uscată. Prin urmare, s-ar putea ca, în ciuda drumurilor dese pe care le faci într-o zi, să nu-ți dai seama că transpiri. Asigură-te că bei suficiente lichide. Alege apa sau ceaiul și evită sucurile carbogazoase, pentru că fac rău siluetei, precum și alcoolul, fiindcă afectează capacitatea organismului de termoreglare.

Ce legumă are cele mai multe proprietăți antiseptice și luptă eficient cu răceala și infecțiile respiratorii?

a Ceapa

b Prazul

c Usturoiul

Răspuns corect

c  Alicina din usturoi are aceste virtuți. Ușor de folosit în numeroase preparate de toamnă, crud sau gătit, dar și sub formă de capsule, usturoiul este celebru pentru calitățile antiseptice.

Ce trebuie să faci ca să eviți răspândirea virusurilor gripale?

a Să-ți ștergi mâinile cu un prosop.

b Să te speli pe mâini cu apă și săpun.

c Să clătești mâinile des cu apă călduță.

Răspuns corect

b  Pentru a preveni răspândirea microbilor și agenților patogeni, trebuie să te speli temeinic și regulat cu apă și săpun. Fă asta înainte de a mânca, de a schimba scutecul bebelușului, după ce mergi la toaletă, după ce folosești mijloacele de transport în comun.

Cine suferă de dureri de oase se laudă că poate prezice venirea ploii. Asta se întâmplă pentru că suferă de:

a Gută

b Artrită

c Diabet

Răspuns corect

b  Vremea rece înrăutățește artrita. Cel puțin indirect, fiindcă te ține în casă, împiedicându-te să ai același nivel de activitate ca pe timp de vară. Prin urmare, simptomele artritei sunt mai prezente în această perioadă a anului, când preferi să te uiți la
televizor în loc să te plimbi prin parc. Mulți cred că frigul și vremea mohorâtă sunt principalii responsabili pentru durerea de oase, însă cercetările nu oferă rezultate concludente.

Vremea rece agravează:

a Angina pectorală

b Insuficiența cardiacă

c Aritmia

d Hipertensiunea

Răspuns corect

d  Atacurile de cord sunt mai frecvente când e frig. Studiile arată că temperaturile scăzute favorizează atacurile de cord și infarctul, îndeosebi la cardiacii în vârstă. Când mercurul din termometre e la nivel redus (pericolul mare apare în cazul trecerilor bruște de la cald la rece), cresc presiunea sangvină și riscul de spasm coronarian (poate obstruc-ționa fluxul sangvin), fiind totodată stimulată producția de hormoni de stres. Îmbrăcămintea adecvată contribuie semnificativ la salvarea vieților celor cu grad de risc, spun specialiștii.

Citește și:

TEST: Eşti o maestră a frumuseții?

TEST: Cum iubești?

TEST: Ce cred bărbații despre tine?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/08.10.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns