Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Rânca, savoarea iernii la înălțime

Rânca, savoarea iernii la înălțime

Rânca, staţiune situată la capătul celui mai înalt drum din România, îţi oferă tot ce ai nevoie: relaxare, distracţie şi cadrul perfect pentru multă iubire.

Un colț de rai aflat în Munții Parâng, Rânca are cel mai mare potențial turistic de iarnă nevalorificat din România, fiind singura stațiune din sudul țării dintre Valea Prahovei și Muntele Mic-Caransebeș unde se poate schia. Pentru că a fost modernizată în ultimii trei ani, aici găsești tot ce îți poftește inima: de la agrement și drumeții montane până la relaxare, saună sau piscină și cure de detoxificare. Și, cum este sezonul iubirii, orice ai sărbători, toate acestea trebuie făcute în doi!

La distracție

Găsești la Rânca patru pârtii cu grade diferite de dificultate, toate dotate cu teleschi, aflate la altitudini între 1.600 și 2.100 de metri. Pârtia pentru începători este în centrul stațiunii și are nocturnă, cea pentru avansați e spre Vârful Păpușa, oferind o priveliște minunată, iar de pârtia de dificultate medie te poți bucura mult timp pentru că este cea mai lungă. A patra este un baby-schi cu nocturnă, situat la intrarea în stațiune. Există și un telescaun la poalele Vârfului Păpuşa pe care îl poți folosi pentru a ajunge la trei din cele patru pârtii. Dacă nu știi să schiezi, ai ocazia să înveți, pentru că aici sunt mulți instructori care oferă cursuri la prețuri mici.

La baza uneia dintre pârtii, în fiecare iarnă se amenajează un patinoar care face deliciul tinerilor îndrăgostiți.

Istoria neștiută

Rânca există din anul 1930, datorită lui Dumitru Brezulescu, care a considerat că e un loc ideal pentru o stațiune. La cererea sa, „Gilortul” din Novaci, cea mai mare bancă populară a României interbelice, a construit șase cabane cu câte cinci camere. Până în 1989, aici s-au mai ridicat trei vile ale statului.

Rânca a fost redescoperită datorită Transalpinei, care a fost asfaltată în 2012. Atunci a avut loc o explozie imobiliară, construindu-se nenumărate vile, hoteluri și pensiuni agroturistice.

La muzeu

În Rânca ființează din 2012, Muzeul Civilizației Montane, un adevărat tezaur al istoriei, culturii, civilizației și tradiției pastorale din zona montană a Gorjului. Ceea ce îl face unic și atractiv este că a fost conceput ca un muzeu viu. Pe lângă partea muzeistică în care regăsim cojoace unice și obiecte
specifice oieritului, există o parte cu utilaje pentru producerea lactatelor. Turiștii pot vedea cum se făceau iaurtul, untul sau brânza. Muzeul este deschis numai sâmbăta și duminica. E ușor de găsit pentru că se află la intrarea în stațiune.

În apropiere

Foarte aproape de Rânca se află Peștera Muierii, un obiectiv natural ce nu trebuie ratat. Râul Galben a sculptat această minunată cavitate în calcarele Masivului Parâng. Are o istorie foarte bogată și a adăpostit în timpul războaielor copiii și femeile când bărbații plecau la luptă. Este prima peșteră electrificată din România.

La 15 km de Novaci, se află Mănăstirea Crasna, construită în secolul al XV-lea. Este un lăcaș mic și retras, într-un cadru natural unic. Mai departe găsești Peștera Polovragi și mănăstirea cu același nume.

De știut

  • Rânca este singurul loc din România unde se schiază până la 150 de zile pe an.
  • Iarna, accesul în stațiune e posibil doar prin Novaci. Între Rânca și Obârșia Lotrului, Transalpina este închisă.
  • Stațiunea beneficiază permanent de salvamont și de o bază modernă de intervenție în cazul accidentelor montane.
  • Rânca este încă în curs de dezvoltare, dorindu-se ca stațiunea să ajungă la nivelul celor europene.
  • Datorită masivului Păpușa, este stațiunea preferată de iubitorii de free-ride și schi extrem practicat în afara pistelor.

Transalpina

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, face legătura între Oltenia (Novaci) şi Ardeal (Sebeș) de-a lungul a 137 km. Cel mai înalt punct al șoselei este Pasul Urdele, care ajunge la 2.145 de metri altitudine. Șoseaua se mai numeşte Drumul Regelui. Se spune că a fost construit sub domnia lui Carol al II-lea, la ordinul acestuia, însă legendele despre Transalpina sunt multe, una chiar amintind-o în istoria îndepărtată: a fost construită de romani în timpul războaielor cu dacii.

Citește și:

Escapadă în ținutul conacelor

Ținutul moroșenilor

Inima Transilvaniei

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: 123rf.com

Comments

comments

Lasă un răspuns