Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > România ca o grădină botanică

România ca o grădină botanică

România ca o grădină botanică – Mijlocul verii ar trebui să se traducă prin bună dispoziție, parfumuri florale, culori intense și crude și soare blând. Și unde ne putem bucura cel mai bine de acest sezon dacă nu într-o mică vacanță care să includă plimbări relaxante prin natură? Așa că am ales să-ți prezint cele mai mari, mai frumoase și mai faimoase grădini botanice din țara noastră.

La Iași

Cu o istorie tumultuoasă începută în 1856, Grădina Botanică înființată de fizicianul și naturalistul Anastasie Fătu este cea mai veche din România. Inițial s-a aflat la Râpa Galbenă, după care în curtea Muzeului de Istorie Naturală, unde și astăzi există câteva dintre plantele donate de Fătu. Nu a trecut mult timp până ce spațiul a devenit prea mic și a fost relocată în spatele Universității. Abia după încă 40 de ani i-a fost din nou schimbat locul, de această dată definitiv: într-un spațiu generos pe Dealul Copoului.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași se întinde astăzi pe 90 de hectare cu aproape 9.000 de specii de plante, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Este organizată în 10 secții pe regiuni și specii, dar are și o secțiune specială dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, lucru unic în România.

Instituția e plină de viață și te așteaptă în această perioadă cu lalele, narcise, dalii, trandafiri, azalee, bonsai, camelii, orhidee, ba chiar și cactuși înfloriți!

Știai? Aici există peste 600 de specii de trandafiri, dar și tei din Teiul lui Eminescu.

La Jibou

În 1968, profesorul de biologie Vasile Fati de la Catedra Liceului din Jibou a dorit să creeze pentru elevii săi materialul didactic necesar la ore. Liceul era în castelul medieval, fosta reședință a familiei Wesselényi, care dispunea deja de un spațiu cu arbori seculari. Iar eminentul profesor imediat și-a dat seama că dealurile înalte dimprejur opresc curenții reci și că aici se pot aclimatiza o serie de plante. Așa că a înființat o grădină botanică ce astăzi numără peste 5.000 de specii.

Plină de specii exotice lemnoase, Grădina Botanică „Vasile Fati” impresionează prin colecțiile de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, dar și prin serele-bile, ce te fac să te simți ca într-un decor al filmelor cu OZN-uri. Cu o colecție de palmieri, cu un acvariu pentru plante tropicale și pești, dar și o secțiune imensă de plante ornamentale, grădina de 24 de hectare a devenit un obiectiv turistic de admirat în această regiune a țării.

Știai? Instituția furnizează un catalog de semințe și mostre de plante pentru 450 de grădini botanice din întreaga lume.

La Cluj-Napoca

Dacă ne întoarcem în timp, mai exact în anul 1872, ajungem la începuturile instituției. În acel an, contele Mikó a făcut cadou grădina personală Muzeului Național Ardelean, cu prilejul fondării Universității Franz Josef. Grădina sa deja avea o colecție deosebită, ceea ce a constituit un început promițător. În 1920, profesorul de botanică și academicianul Alexandru Borza a refăcut spațiul: a amenajat partea existentă, a cumpărat noi teritorii împrejmuitoare, apoi a împărțit totul pe sectoare, delimitându-le prin alei.

Astăzi, Grădina Botanică „Alexandru Borza“ găzduiește peste 10.000 de specii de plante din toată lumea pe o suprafață de 14 hectare, situându-se astfel printre cele mai prestigioase din lume. Speciile sunt aranjate pe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal – la care se adaugă serele cu plante acvatice, cu palmieri, cu vegetație australiană și mediteraneeană, cu orhidee și ferigi, cu bromeliacee, cu plante suculente. Multe plante au fost aclimatizate aici, devenind atracțiile grădinii – dar le vei observa chiar tu într-o simplă plimbare pe aleile pietruite.

Printre cele mai uluitoare se numără lotusul amazonian, de dimensiunea unei bărci mici de 1,5 m în diametru!

Include în plimbarea ta o vizită la Grădina Japoneză, ce are pod peste lac și dă culoare zonei, dar și la Grădina Romană, ce a fost amenajată în jurul unor vestigii romane. Îmbină promenada lejeră cu puțin efort și urcă la Turnul cu Apă, un punct de belvedere extrem de apreciat de vizitatori.

Știai? Instituția se mai remarcă prin cel mai bogat ierbar din țară, cu aproximativ 650.000 de coli cu plante.

La Arad

La doar 20 de kilometri de Arad, în comuna Macea, se află un parc botanic ce adăpostește specii de la 1700. Nimeni nu știe cu exactitate care au fost începuturile grădinii, doar arborii își spun vârsta. Primele date înregistrate sunt din perioada în care a fost amenajat bazinul cu fântână, iar grădina a fost extinsă și reamenajată, sub îndrumarea grădinarului Joseph Prohaska.

Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci“ (profesorul ce a redat viață grădinii transformând-o în Parc Dendrologic în 1970) adună în cele 20 de hectare nu doar secțiunile clasice ale unei grădini botanice, ci și unele ce te vor cuceri: de exemplu, aici există un Alpinariu, unde sunt cultivate specii rare tipice crestelor munților. Vei întâlni floarea de colț, garofița Pietrei Craiului sau jneapănul. Apoi, trebuie să treci prin Poiana Eminescu, flancată de doi tei uriași, unde decorul e inspirat din creația poetului: mergi pe „aleea cu plopii fără soț”, admiră trei momente din „Luceafărul” compuse de forma plantelor tunse, oprește-te la „Pădurea de argint”.

Iar dacă ești cu cei mici, zona „Legenda” va fi pe placul lor: aici arborii sunt tunși astfel încât să capete forma personajelor de poveste din Făt-Frumos, Miorița, ba chiar și monumente arhitecturale din lume, ca piramidele!

Știai? Aici există un stejar de 300 de ani, numit „Stejarul Unirii”.

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns