
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284- 311) și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Dimitrie a fost botezat în taină de părinții săi, de frică cruntelor prigoane împotrivă creștinilor și tot de la părinții săi a învățat și înțeles tainele credinței creștine. În viața sa s-a făcut remarcat prin multe fapte de milostenie, ca gest esențial și definitoriu pentru un bun și adevărat creștin.
Sfântului Dimitrie i se spune Izvorâtorul de Mir pentru că se pare din moaștele sale se scurge mir parfumat. Se mai spune câ în preajma zilei sale, 26 octombrie, puterea mirului crește și se pot întâmpla miracole și vindecări inexplicabile.
Moaşte Sfântului Dimitrie sunt la Tesalonic, într-o biserică impunătoare ridicată chiar pe locul martiriului. Sfântul Dimitrie este cinstit în mod deosebit de grecii din Tesalonic, fiind ocrotitorul metropolei, dar şi de către credincioşii de pretutindeni.
În fiecare an, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la Tesalonic se organizează pelerinaje şi procesiuni. Sfântul este ocrotitorul oraşului şi al comunităţii creştine din Tesalonic, care a fost înfiinţată de Sfântul Apostol Pavel când a trecut pe aici în timpul celei de-a doua călătorii misionare.
Sfântul Dimitrie aici a copilărit. Maturitatea se leagă tot de Tesalonic. După moartea părinţilor, Dimitrie a moştenit averile şi scaunul tatălui său. Împăratul Maximian Galeriu (284-311) a fost cel care i-a dat în stăpânire cetatea, impresionat de înţelepciunea sa. Atunci când împăratul i-a cerut lui Dimitrie să-i jertfească un soldat, acesta a refuzat. Mâniat, împăratul a poruncit să-l închidă în temniţă, iar din stăpân a ajuns paria cetăţii și a fost părăsit de tesaloniceni.
Ziua de prăznuire a sfântului nu este 9 aprilie, când a murit, ci 26 octombrie, deoarece în ziua de 26 octombrie 413 au fost aduse în Tesalonic sfintele sale moaşte din Sirmium, unde se presupune că a fost înmormântat. Ele au fost aşezate în biserica ridicată peste locul unde a fost martirizat.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/