Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Sicilia, focul ocrotit de ape

Sicilia, focul ocrotit de ape

Aflată la jumătatea distanței dintre Europa şi Africa, scăldată de trei mări: Mediterană, Ionică şi Tireniană, Trinacria, aşa cum era numită în Antichitate de greci Sicilia, te surprinde prin unicitatea şi deosebirea sa faţă de restul Italiei.

Temple antice greceşti, vestigii romane, castele arabe, catedrale normande, salbă de oraşe baroce, peisaje de o frumuseţe izbitoare, păduri dese, podişuri aride, plaje exotice cu nisip alb, o mare parcă zugrăvită de un pictor excentric în nuanţe de turcoaz şi azuriu, îmbrăţişată la mal de un lanţ de stânci şi pietre negre, „Muntele Munţilor“, bătrânul întunecat şi mohorât cu creştetul fumegând încununat de zăpadă, balaur cu sute de capete gata să scuipe foc, câmpii mănoase şi livezi parfumate, mâncăruri gustoase şi rafinate, vinuri aromate, licoroase, aurii sau tari şi puternice, rubinii ca răsăriturile de soare pe Marea Ionică, amurguri scăldate într-o lumină violacee, oameni curajoşi, veseli, generoşi, animaţi parcă de un foc lăuntric, cu priviri îndrăzneţe, arzătoare precum lava incandescentă a Etnei, toate acestea şi încă multe alte comori le oferă Sicilia călătorului.

De unde să începi

Palermo pe ţărmul nord-vestic şi Catania pe coasta de est pot constitui o bază de plecare în explorarea insulei. Din Bucureşti există zboruri directe către aceste destinaţii (www.momondo.ro). Eu am preferat o staţiune liniştită, Giardini Naxos, situată într-un golf cu plajă generoasă şi acces la obiectivele turistice, la doar 40 de minute de aeroportul Catania-Fontanarossa. Dacă dorești cazare în locuinţe cu specific local, poți încerca site-ul www.holidaylettings.co.uk. 

În interiorul Siciliei, între orașele mari se poate circula cu trenul (www.tenitalia.it), în zona estică există un tren local, Circumetnea, care leagă toate satele aflate pe coasta Etnei. Autobuzele urbane și extraurbane pot fi, de asemenea, o opțiune de călătorie (www.sicilyguide.com). Ca să ajungi în insulele Eoliene, Egadi sau Lampedusa optează pentru un feribot (www.snav.it) care pleacă din Palermo, Catania sau Cefalu.

Insula are trei regiuni, fiecare având ceva deosebit de arătat călătorilor: Sicilia antică cu Valea Templelor din Agrigento, Palermo şi împrejurimile cu vestigiile arabo-normande şi oraşele barocului sicilian, precum şi Etna, aflată în jurul Cataniei.

Valea Templelor

Partea de sud-vest a Siciliei este dominată de vestigii antice. Grecii au stabilit aici colonii mari şi bogate: Siracuza, Selinute şi Agrigento. Oraşele şi templele lor rivalizau cu Atena şi alături de sudul Italiei formau Magna Graecia (Grecia Mare). Astăzi patrimoniu UNESCO, templele din Agrigento sunt chiar mai bine conservate decât cele din Grecia.

Palermo şi împrejurimile

La prima vedere, Palermo pare un păienjeniş de străduţe întortocheate, cu o incredibilă combinaţie de stiluri arhitectonice arabe, normande şi bizantine, neoclasice şi baroce.  Lasă paşii să te poarte prin pieţele pitoreşti, viu colorate, parfumate, cu tarabele pline de roadele pământului şi ale mării, ascultă muzica dialectului sicilian în strigătele vânzătorilor. În centrul oraşului se află renumitul Teatru Massimo, cel mai mare din Italia, locul unde s-a filmat ultima scenă din filmul Naşul III.

Palatul Regal şi Capela Palatină, exemplu de artă arabo-normandă, sunt două obiective demne de atenţie. La vest de Palermo, în vârful muntelui Caputo se află oraşul Monreale şi splendida sa catedrală acoperită cu mozaic de aur, de unde poţi admira Conca dOro sau Valea Aurie, acoperită cu măslini, migdali şi portocali. Nu rata Cefalu, o bijuterie balneară, un oraş încântător cu o superbă catedrală medievală.      

Oraşele barocului sicilian

Din perioada dominaţiei spaniole, Sicilia a păstrat două moşteniri diferite: mafia şi barocul sicilian, acum cu opt oraşe înscrise în patrimoniul UNESCO. Eu am reuşit să admir doar Catania, cu ale sale splendide faţade baroce, şi „Via dei Crociferi“, insula barocă Ortigia şi, mai ales, Noto, capitala barocului sicilian. Dacă faci o plimbare pe străzile oraşului scăldate de apusul soarelui, vei fi uimită de efectul luminii asupra faţadelor şi balcoanelor clădirilor.

Perla Siciliei, poate cel mai seducător şi mai vizitat oraş, Taormina, aşezat pe o pantă a muntelui Tauro, înconjurat de vegetaţie luxuriantă, contemplă Marea Ionică. Teatrul grec construit în secolul III î.H. este încă scena multor spectacole, având drept fundal marea albastră, golful şi, în zare, vulcanul Etna fumegând. Deasupra Taorminei, cocoţat pe o stâncă, se află unul dintre cele mai frumoase sate ale Italiei, Castelmola.

Paradisul gurmanzilor

Cu o tradiţie culinară veche (la Siracuza existau competiţii culinare încă din anul 600 î.H.), bucătăria siciliană este un amestec savuros de tradiţii mediteraneene şi orientale. Nu trebuie să ratezi „caponatina“, „pasta con le sarde“, „spaghetti a la Norma“, „frito misto“  sau „involtini“ stropite cu renumitele vinuri Bianco d’Alcamo, Nero d’Avola, Muscato di Noto sau Marsala. Când vine vorba despre dulciuri, Sicilia are un cuvânt greu de spus: cannolo, cassata, setteveli şi delicioasa îngheţată de fistic din Bronte.

Citește și:

Pe țărmurile din Portugalia

City break pe malul mării: Tel Aviv și Dubai

România mai puțin cunoscută

Articol preluat din ediția de octombrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Elena Ioniță
Foto: Elena Ioniță

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns