Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Sovata, orașul de pe muntele de sare

Sovata, orașul de pe muntele de sare

Sovata este în orice anotimp un loc prielnic pentru odihnă, mișcare și numeroase proceduri terapeutice.

Așezată pe un masiv de sare, stațiunea din inima Transilvaniei concentrează o bogăție unică de păduri de foioase și lacuri balneare. În apropiere se află Salina Praid, una dintre cele mai mari din Europa, și Corund, locul al cărui nume se confundă cu ceramica populară. Iată de ce Sovata este destinația perfectă pentru tine!

O plimbare la lac

Cazează-te în centrul stațiunii, unde nu-i greu să găsești hotel sau o pensiune, pentru a fi aproape de Lacul Ursu, emblema zonei și sursa de sare și nămol pentru multe cure. Format la finele secolului al XIX-lea, acesta se întinde pe o fundație de sare. Potrivit specialiștilor, concentrația de la fundul lacului poate fi comparată cu a Mării Moarte. Este singurul lac helioterm din Europa și cel mai mare din lume: pătura de sare este protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râulețele vecine, care acționează ca un izolator termic.

Grație temperaturii ridicate, apa din lac are efect antiinflamator, iar salinitatea și conținutul de minerale și substanțe organice îi conferă un efect de reglare endocrino-metabolică, cu acțiune de stimulare a fertilității feminine. Lacul este deschis din iunie până la mijlocul lui septembrie.

Biletul de intrare costă 25 de lei pentru adulți și 20 pentru copii și pensionari. Pentru oaspeții hotelurilor din complexul Danubius Health Spa Resort, intrarea este gratuită. Cum îmbăierile nu mai sunt posibile dacă ajungi în afara acestei perioade, îți rămâne să te plimbi pe marginea lui, să descoperi lacurile vecine (Aluniș, Verde, Șerpilor, Mierlei) și să te bucuri de vegetație și aer curat, întrucât lacul se află într-o imensă rezervație naturală.  

Terapii cu renume

La bazele de tratament din preajma lacului, care folosesc resursele de apă, sare și nămol ale acestuia, ai parte de terapii specializate pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor genitale, reumatice, dermatologice, respiratorii, nervoase, ale aparatului locomotor. De asemenea, poți face o cură pentru imunizare, gimnastică pentru relaxare musculo-articulară și gimnastică în apă. Sunt disponibile ședințe de drenaj limfatic care te scapă de  oboseală cronică, dureri musculare, kilograme în plus și celulită. Nu în ultimul rând, poți alege un pachet care include o cură de detoxificare, combinată cu masaj relaxant aromatic, pentru activarea circulației și revitalizarea generală a organismului.

Nămol pentru doamne

A intrat în folclor asocierea fertilității feminine cu plaiurile de la poalele Munților Ghurghiului… „Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc și eu pe tata!“ Nu este deloc întâmplător că multe doamne ajung să rămână însărcinate după o vizită la un centru balnear din Sovata, desigur, alături de partener. „Nămolul și apa de aici conțin substanțe minerale, în special clorură de sodiu, organice, cum sunt acizii humici, vitamine și auxine, hormoni asemănători celor feminini, în concentrații ridicate“, explică Suzana Pretorian, medic balneolog în cadrul Danubius Health Spa Resort.

Specialistul spune că de tratamentul cu împachetări și băile sărate beneficiază întregul aparat reproducător, acestea fiind  recomandate atât femeilor care au nevoie de stimulare hormonală, cât și celor cu boli genitale de natură inflamatorie. Nu în ultimul rând, efectul terapiilor saline este de relaxare a sistemului nervos, atât de necesară pentru a preveni intrarea prematură la menopauză cauzată de stres, un fenomen tot mai frecvent. 

La pas prin Sovata 

Verile sunt răcoroase și iernile sunt blânde, ceea ce face ca o simplă plimbare pe străzile orașului să fie o adevărată plăcere, indiferent de sezon. Aerul proaspăt de munte și arhitectura  armonioasă ce amintește de patrimoniul austriac sunt o binefacere pentru suflet. Pentru papilele gustative, răsfățul maxim este cozonacul secuiesc, cunoscut sub numele de kurtos kalacs. Găsești la tot pasul acest colac preparat după vechi tradiții, învelit în nucă, zahăr sau scorțișoară. Cum e mereu proaspăt și aromat, nu ai cum să-i reziști, chiar dacă ești la dietă! Desigur, nu uita să încerci gulașul, o simfonie a gusturilor, căutată de toți vizitatorii Sovatei!

Prin preajmă

Dacă ajungi în zonă, nu rata câteva obiective turistice: 

Praid. Vizitează Salina! La doar 10 km de Sovata, găsești una dintre cele mai mari mine de sare din Europa. În interior sunt magazine cu produse din sare, restaurant, locuri de joacă, cinema pentru copii, cramă, dar și o capelă.

Câmpul Cetății. Din gara mică pleacă mocănița cu aburi pe traseul Sovata-Câmpul Cetății. Plimbarea durează două ore dus-întors, iar prețul unei călătorii este 30 de lei. Priveliștea este de neuitat!

Corund. Unul dintre marile centre de olărit din țară se află la 20 km de Sovata. De-o parte și de alta a străzii principale, localnici care se îndeletnicesc cu meșteșugurile vechi scot la vânzare de la vase tradiționale din ceramică create cu migală la țesături din lână și jucării din lemn.

Prima menționare a localității Sovata a fost în 1578, iar în 1884 a fost atestată oficial ca stațiune balneară. Mai puțin știut este că, în 1930, aici a fost organizată etapa finală a concursului de frumuseţe Miss România.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr42/20.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns