Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Tel Aviv, o oază la marginea deșertului

Tel Aviv, o oază la marginea deșertului

De unii considerat exotic, de alții obscur sau îndepărtat, Tel Aviv e departe de a se afla pe un loc fruntaș în preferințele românilor când își aleg destinații de vacanță. Un loc nemeritat, deoarece este un oraș modern, curat, frumos, ce oferă o sumedenie de oportunități de petrecere a timpului. Mai mult, este al doilea cel mai mare oraș (după capitală, Ierusalim) al celei mai sigure țări din Orientul Mijlociu.

Un sentiment la început ciudat, soldații înarmați pe care îi vezi din când în când pe străzi o să te facă te simți mai în siguranță decât în propriul oraș.

Orașul antic ne-a primit încântător

Am ajuns în Tel Aviv într-o după-amiază călduroasă și senină de martie. Fiind pentru prima dată acolo, eram atât de entuziasmată, încât am sărit de partea cu cazarea și am mers direct în centrul vechi, Jaffa – cea mai frumoasă parte a orașului, cu influențe primite de-a lungul istoriei de la toate popoarele învecinate sau care au traversat teritoriul: egipteni, canaaneni, romani, bizantini, cruciați, otomani, coloniști protestanți, evrei. Un loc încărcat cu atâta istorie și cultură, încât nici nu-l poți parcurge pe tot într-un city-break.

La intrarea în Jaffa ne-a întâmpinat Turnul cu Ceas, recunoscut ca fiind unul dintre cele 7 turnuri înălțate în Palestina de către otomani. Ridicat din blocuri de calcar, turnul are două ceasuri și o plachetă menită a-i comemora pe israelienii uciși în bătălia cu arabii pentru cucerirea orașului (1948-1949).

O experiență culturală

Am ales întâi să admir orașul de sus, așa că m-am relaxat pe iarba de pe dealul de lângă Teatrul din Jaffa, cu priveliște spre mare, în timp ce de la moscheea de pe plajă, Al-Bahr, se auzea adhanul, chemarea la rugăciune a musulmanilor, cunoscută în toată lumea pentru frumusețea ei.

După ce m-am plimbat prin Parcul Abrasha, locul de promenadă al localnicilor, am ajuns la Podul Dorințelor, un reper fascinant pentru orice turist. Podul are 12 inele de metal, fiecare în parte gravat cu un semn zodiacal. Iar legenda spune că, dacă ții mâna pe semnul zodiei tale privind spre mare și îți pui o dorință, ea se va împlini negreșit!

Am coborât apoi spre Biserica Sfântul Petru, o construcție franciscană, cea mai mare și cea mai deosebită din orașul vechi. Lângă ea se află Biserica Armenească. Puțin mai spre sud, există Mănăstirea ortodoxă Sfântul Arhanghel Mihail. Iar dacă ții strada Segev, vei da de Sinagoga libaneză, de Biserica Greco-Ortodoxă Sfântul Gheorghe și de Mănăstirea Catolică a Sfântului Iosif. Toate într-un loc, la câteva zeci de metri distanță, într-o îmbinare armonioasă de stiluri, arhitecturi, culturi, vârste și obiceiuri care pur și simplu te amețesc și, în același timp, îți transmit o stare de liniște de neexplicat.

O porție de plajă

Un oraș la malul mării, cu nisip fin și alb… pur și simplu m-am simțit invitată la odihnă. Am căutat un loc liniștit dincolo de Plaja Câinilor (porțiune de plajă special amenajată ca să vii să te joci cu patrupedul), dar nu înainte să arunc și eu de câteva ori mingea unui cățel negru și lățos care a venit bucuros la mine. Am găsit un loc în care se auzea, de pe faleză, o chitară.

Pe țărmul israelian, în tot timpul anului apa este destul de rece. Iar în extrasezon, e interzis înotul din cauza curenților puternici (și pentru că nu sunt salvamari prezenți). Așa că m-am mulțumit cu soarele blând de amiază și cu nisipul alb și curat.

Modernitate și natură

De îndată ce treci în noul oraș, te vor întâmpina clădirile înalte, de sticlă. Printre ele cei găsi importante obiective turistice, pentru care trebuie să-ți rezervi mult timp: Muzeul Israelian Eretz, Muzeul de Artă, Muzeul Sommer de Artă Contemporană sau Muzeul de Istorie al Forțelor de Apărare Militare Israeliene. Din loc în loc își fac apariția zeci de parcuri care merită din plin toată atenția ta. Printre ele, și Grădinile Charles Clore, o punte între orașul agitat și mare, și Parcul Yarkon, un spațiu verde imens care se întinde de-al lungul râului cu același nume, pe 3.500 de hectare.

O plimbare de seară ne-a confirmat încă o dată orașul este sigur pentru oricine.

La masă!

Mi-a fost foarte dificil să găsesc un restaurant cu specific local. Însă, dacă vrei să guști din toate bunătățile locale, îți recomand să te duci în Carmel, cea mai mare piață a orașului, care a devenit un loc turistic. Acolo vei găsi de la fructe și legume până la preparate locale sau cu influențe regionale arabe, vei gusta dulciuri extraordinare și vei afla câteva secrete culinare ale bucătăriei locale. Rezervă-ți timp și nu te sătura cu un singur preparat! Îți recomand Jachnun, un preparat din bucătăria evreiască yemenită servit în dimineața Sabatului.

O istorie tumultuoasă

Yaffo sau Jaffa, străvechea parte a orașului, a fost locuită încă din anul 7500 î.H. Situat pe un deal la 40 de metri deasupra Mării Mediterane, a avut atât un rol strategic în istoria militară, dar și a comerțului, fiind un oraș-port. Jaffa a devenit un loc cunoscut datorită Bibliei, care povestește că de aici a plecat profetul Iona în călătoria spre Tarshish.

În vremurile moderne, lângă Jaffa, oraș arab pe atunci, evreii au început să construiască un alt oraș: Tel Aviv. Iar după războiul dintre arabi și evrei din 1948-1949, Jaffa a fost integrat în Tel Aviv, formând un puternic centru economic al Israelului.

Cât te costă

Atenție: Tel Aviv este un oraș destul de scump și trebuie să iei asta în calcul ca să te simți bine.  Câteva prețuri medii orientative:

  • o cameră dublă (2-3 stele): 120 $
  • o masă în oraș: 30 $/persoană
  • o bere în club: 15 $
  • Poți găsi promoții București-Tel Aviv începând cu 75 de euro zbor dus-întors fără escală.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto:Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns