Iti propunem un scenariu pe care sa-l transpui nu pe pelicula, ci direct in viata ta. E vara, e dimineata, iar tu inoti ca un star hollywoodian in piscina unui hotel de vis. Dupa-amiaza te tragi la umbra, iar seara te racoresti vizitand observatorul Tubitak, de unde privesti fascinata bolta cereasca. A doua zi, acelasi scenariu. A treia zi, esti deja de-a locului, iar in a patra zi e cazul sa cercetezi orasul vechi, Kaleici.
|
Ca multe alte orase turcesti, Kaleici dateaza de cand grecii si romanii au cucerit lumea. Aleile inguste sunt marginite de batrane case din lemn, cu portaluri de piatra si gradini paradisiace. Vechiul port este un adevarat caleidoscop de simboluri si imagini pitoresti: iahturi moderne, o promenada in forma de potcoava unde sunt aliniate terase, cafenele, pravalii cu suvenire si chioscuri cu inghetata.
A cincea zi, ai chef sa iesi din peisajul urban. La numai 14 kilometri de centrul Antaliei, se afla cascada Upper Duden. In cealalta parte, pe drumul spre Lara Beach, o alta cascada, Lower Duden plonjeaza direct in mare. Daca nu te-ai saturat, la 18 km mai ai o cascada, Kursunlu, si un lac, Nilufer, alte minunatii memorabile.
- Pentru poze de album, incearca sa mergi pe mare – caderile de apa se vad in toata splendoarea…
Unde mananci?
In afara de terasele din port, care nu te vor dezamagi, gasesti locuri grozave si pe drumul care te scoate din oras, prin partea estica, spre Lara. Coasta e plina de restaurante unde chiar poti savura ceva cu „real taste”. E de incercat kebabul de Konyalilar (un peste specific Antaliei) sau o Manzara mediteraneana.
Si-ti inca un pont: cauta Gradina Secreta. E un restaurant cum nu mai exista prin alte parti. Ai grija ca taximetristii nu-i stiu decat numele turcesc (Gizli Bahce), dar se afla chiar langa clubul lui Ally, pe care-l cunoaste toata lumea. Au acolo un kebab Secret Garden… mmmmm, innebunitor. Preturile sunt ceva mai maricele, dar merita.
Nu rata!
- Arcul imparatului Adrian si Turnul cu ceas – ambele dateaza dinainte de perioada elenistica. Arcul este din marmura si a fost construit de romani in sec. al II-lea i.Cr.
- Minaretul Kesik sau Minaretul spart, candva biserica bizantina, peste ani „convertit” intr-o moschee.
- Minaretul Yivli – ridicat in sec. al XIII-lea de Seljuks. Decorat cu piatra neagra si tigle albastre, cu timpul a devenit simbolul orasului.
Putina istorie…
Pe o arie de 50 km², exista mai multe situri antice: Aspendos, Perge, Phaselis, Manavgat, Side si Termessos. La Aspendos, gasesti unul dintre cele mai mari amfiteatre din lume, cu o capacitate de peste 20.000 de oameni, unde in fiecare vara se tine un festival de muzica simfonica. Vechea cetate se afla fix in locul in care raul Kopru se varsa in mare si are reputatia de a fi selectat rasa celor mai buni cai din lume. La 35 km de Antalia, in cetatea Termessos, cea mai impresionanta necropola mediteraneana, o sa fotografiezi cu sarg ramasitele unui teatru si ale unui odeon.