Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Terapie cu esențe florale

Terapie cu esențe florale

Terapia cu esențe florale Bach se bazează pe presupunerea că toate bolile fizice sunt cauzate de tulburări ale echilibrului psihic. Fiecărei dispoziții și stări de spirit îi este atribuită o esență de floare sălbatică.

Terapia cu esențe florale Bach a fost concepută de medicul englez Edward Bach (1886-1936). Bach a definit 38 de „stări sufletești dizarmonice ale naturii umane“, printre care iritabilitatea, frica, amăreala. Fiecărei stări de spirit i-a atribuit esența unei plante sălbatice cu flori sau a unui copac (printre care stejar, măceș, ilice). Esența de plante are o anumită frecvență de oscilație, care ar dizolva emoțiile negative și ar restabili echilibrul psihic. În felul acesta, se activează forța de autovindecare a organismului, s-ar întări sistemul imunitar și s-ar vindeca bolile. Bach a descoperit principiul de bază al medicinei holistice, și anume faptul că nu bolile trebuie tratate, ci oamenii care prezintă tulburări. El a descris „plante de ordin superior“, plante care nu au un efect primar asupra corpului, ci de armonizare și stabilizare a emoțiilor. Cercetătorii de azi consideră că apariția bolilor se află în legătură cu anumite conflicte emoționale, mai mult sau mai puțin cunoscute. Ramurile moderne ale medicinei, cum este psihoneuroimunologia, confirmă astăzi aceste conexiuni.

Pentru a obține esența de plante, părțile acestora se pun în apă de izvor și se amplasează la soare. În acest mod, apa preia energia plantelor. În cele din urmă, apa se amestecă, pentru conservare, cu alcool (coniac) și se diluează, ca în homeopatie, cu cantități mari de apă.

Cum acționează esențele florale

Remediile florale acționează prin dezvoltarea calităților opuse celor care ne lipsesc. Interviul prealabil cu terapeutul este necesar pentru ca acesta să evalueze dezechilibrele emoționale și pentru a stabili remediile necesare.

Metodele terapiei Bach

Terapia cu flori Bach se folosește în special în cazul problemelor psihice, cum sunt suprasolicitarea, nervozitatea, epuizarea sau angoasele. Ea poate fi utilizată și în cazul problemelor acute, cum sunt probleme de relaționare, dar și pentru întărirea echilibrului psihic.

Vindecarea sau atenuarea este promisă și în cazul bolilor fizice, de exemplu al durerilor de cap, tulburărilor de somn sau tensiunilor care au o cauză psihosomatică.

Dovezi științifice

Deocamdată, terapia cu esențe florale nu a fost studiată îndeajuns din punct de vedere științific. Medicii nu au descoperit mecanismul prin care acționează esențele și mulți dintre ei îl asociază cu efectul placebo.

Limitările terapiei Bach

Nu există efecte secundare cunoscute ale esențelor florale. Însă ele nu sunt indicate pentru copii și alcoolicii aflați în remisiune, deoarece conțin cantități infime de alcool. Adepții acestei forme terapeutice alternative sunt convinși că, în cazul problemelor acute, efectul este foarte rapid. Însă trebuie să știi, dacă dorești să începi o astfel de terapie, că restabilirea echilibrului psihic necesită timp și răbdare. Tratamentul poate dura mai multe luni și trebuie să-l urmezi fără întrerupere.

Criticii acestei terapii nu sunt de acord cu preceptele ei, și anume că bolile sunt cauzate exclusiv de stări psihice. În felul acesta, pacienții sunt îndemnați să creadă că ei sunt responsabili de boală.

Indicații terapeutice

Terapia cu esențe florale Bach este potrivită pentru toți cei care caută un ajutor simplu la problemele vieții cotidiene și au o latură spirituală mai cultivată. Terapia Bach presupune că plantele au oscilații energetice care acționează cumva asupra conștiinței omului. Cine dorește să înceapă o terapie cu esențe florale Bach trebuie să știe și să fie pregătit să vorbească cu terapeutul despre stările psihice proprii.

Probleme tratate prin esențele florale

Persoanele timide, geloase, suspicioase, cu palpitații sau anxietate pot apela cu încredere la acest tratament. De asemenea, remediile florale pot rezolva insomniile, incapacitatea de a lua decizii și teama de eșec. Terapia este folosită cu succes pentru a trata depresia, oboseala cronică, lipsa de concentrare, crizele de furie și gelozie, atașamentele emoționale puternice, stresul posttraumatic.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/29.09.0217
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns