
In Thassos, se duc in ultima vreme din ce in ce mai multi romani. Este aproape de granita cu Bulgaria, de aceea mult mai accesibila decat alte insule elene. Pe de alta parte, este suficient de exotica si de atractiva incat sa satisfaca gusturile si nevoia de „altceva” ale unui turist obisnuit cu banala coasta a Marii Negre.
Pe insula se ajunge foarte usor, dupa un drum de 35-40 de minute cu feribotul insotit de stoluri de pescarusi „domesticiti” care iti ciugulesc din palma si fac deliciul tuturor fotografilor amatori. Pentru ca este de fapt un urias munte in mijlocul apei, Thassos este cea mai luxurianta dintre insulele grecesti, are chiar si izvoare de apa dulce in jurul carora se inghesuie pe versanti orasele albe si pitoresti.
Plajele difera in functie de pozitia fata de continent, mai exact, pe partea care da inspre tarmul Eladei apa este mai intunecata, plina de pietre iar plaja mai putin intretinuta. Pe latura opusa plajele exceleaza – nisip fin, apa cristalina, golfuri paradisiace si multa… infinit de multa liniste. Nimic din agitatia si harmalia tarmului romanesc, nimic din lipsa de respect, de bun simt si de confort a serviciilor de la noi. Totul e aranjat, lustruit, impecabil. Si asta fara sa ofere un lux exorbitant.
Preturile sunt destul de echilibrate, usor mai mici in partea dinspre continent, asa cum e si firesc pana la urma. O masa (la greci e de obicei copioasa) cu 2 feluri si 2 bauturi te costa in jur de 15 euro. Cazarea la un bungalou de 3 stele este 40 de euro pe noapte.
Zonele cele mai vanate de turisti se afla in partea de E si S-E a insulei. Numele pe care le retine oricine face chiar si o singura vizita in Thassos sunt Aliki – Paradise Beach, Golden Beach si Makryammos. Ultima este plaja privata, extrem de bine intretinuta, pentru care platesti o taxa de 3 euro la intrare si inca 3 pe zi pentru sezlong, umbreluta si saltea de apa la pachet.
Clasicele ruine ale templelor grecesti se regasesc si aici, inclusiv o cetate medievala ale carei creneluri destul de bine pastrate sunt luminate in fiecare noapte pe culmea ce strajuieste capitala Thassos-Limenas. In timpul sezonului, micuta asezare este un furnicar, poate cel mai organizat si curat din cate am vazut pana acum – luminat feeric, cu un bazar pitoresc si neasteptat de civilizat, cu terase romantice si acorduri de buzuki ce te insotesc la tot pasul.
O vacanta organizata printr-o agentie de turism in Thassos te costa intre 180 de Euro si 600 de Euro pe o perioada de 7 zile, in functie de serviciile pentru care optezi. In Thassos te plimbi linistit in lung si-n lat (insula are 100 de kilometri de jur imprejur) pe strazi impecabile cu masinute tip-buburuza inchiriate din orice centru de Car Rental, pentru 30 de Euro pe zi sau, mult mai frecvent – cu scooterul (pentru 15 euro/zi).
Cel mai bine in Thassos te duci daca vrei o vacanta linstita si relaxata. Nu este locul cel mai potrivit pentru distractii explozive, ci mai degraba pentru plimbari interminabile prin livezile cu maslini si prin satucele splendide din munti, unde inca se danseaza sirtaki traditional si se bea lichior de nuci facut in casa.