Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Buna Vestire sau Ziua Cucului, ziua fara teama de viitor!

Buna Vestire sau Ziua Cucului, ziua fara teama de viitor!

De azi peste noua luni este prima zi a Craciunului. Azi, Maria, mama lui Iisus afla de la Arhanghelul Gavril ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este prima sarbatoare dintre sarbatorile Maicii Domnului. Traditia crestina  spune ca Buna Vestire a avut loc in Nazaret. Buna Vestire reprezinta o tema fundamentala in arta crestina in general, mai ales in arta bisericii catolice, in mod special in timpul Evului Mediu si al Renasterii.

Azi e o zi fara teama! Arhanghelul Gavril i-a spus Mariei ca-l va naste pe Iisus si i-a mai spus sa nu se teama, sa-si accepte destinul si menirea, senina si impacata. Maria a raspuns fara teama: „Fie mie dupa voia Lui!”. Fie! Tot asa cum s-a spus la inceputul Genezei: sa FIE lumina! Cercurile se inchid, nu ca sa ne copleseasca, ci ca sa ne arate ca totul are sens si scop, si ca totul este in egala masura cauza si efect…

Buna Vestire este sarbatorita mereu in perioada care precede Pastele, este dezlegare de peste si o zi plina de semnificatii si obiceiuri, unele dintre ele din perioada precerstina. Este unul din momentele de baza ale ciclicitatii calendarului crestin, care se suprapune peste calendarul agricol, cele doua influentandu-se si determinandu-se reciproc.

Se spune ca ziua de Buna Vestire canta pentru prima data in an, cucul. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.

Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata (ideea se repeta in toate colndele de Craciun), oamenii nu au voie sa se certe. Strabunii credeau ca cine se cearta in aceasta zi va avea necazuri tot anul.

In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, deoarece se considera ca puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare.

In anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. De Buna Vestire se poate ara, insa nu se poate semana, ca sa nu manance pasarile boabele de sub brazda. Tot atunci, gospodinele din Maramures aduna lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curti si le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor si este practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau chiar pana in zori.

De Buna Vestire este dezlegare la peste, iar traditia spune ca acela care gusta peste in aceasta sarbatoare se va simti tot anul precum pestele in apa. Strabunii credeau ca pescarii nu au voie de Buna Vestire sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.

In plus, in alte zone ale tarii, se obisnuieste ca fetele de maritat si flacaii sa intrebe cucul cand se vor casatori: “Cucule voinicule/Cati ani imi vei da/Pana m-oi insura (marita)?”. Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte sa cante cucul, inseamna ca va mai astepta un an. Daca nu se auzea, inseamna ca va urma o casatorie in acel an.

Mai mult, craca pe care a cantat cucul de ziua sa era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli. De asemenea, in aceasta zi este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

Buna vestire este o zi a sperantei, a binelui, a increderii in viitor, pentru ca zamislirea unui copil este un pas catere viitor.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns