Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Case blestemate, vieți uitate

Case blestemate, vieți uitate

Câteva dintre cele mai cunoscute case din București sunt personaje principale ale unor povești terifiante. Cu blesteme și fantome, fecioare sinucigașe și arhierei răpuși. 

Chiar și astăzi, în secolul XXI, se vorbește pe șoptite despre blesteme și case blestemate. Oamenii cred și acum că nerespectarea unor cutume poate atrage răul cel mai rău. Iar cum Bucureștiul încă se poate lăuda cu astfel de locuri, ar fi interesant să le știm povestea.

Spitalul Saftei Brâncoveanu

La mijlocul secolului al XVIII-lea, Pe malul Dâmboviței a fost ctitorită una dintre cele mai frumoase biserici din București. Cea a Domniței Bălașa, fiica lui Constantin Brâncoveanu. Aproape un veac mai târziu, băneasa Safta Brâncoveanu a continuat ctitoria prin finanțarea construirii unui întreg complex filantropic religios: Așezămintele Brâncovenești. Acestea cuprindeau un spital pentru nevoiaș (filantropic), o școală medicală, de băieți, și biserica Domniței Bălașa, reconsolidată după cutremurul din 1838.

Pentru buna funcționare a spitalului, băneasa a lăsat prin testament moșii și prăvălii, chiriile unor case din Bucrești și arendele unor vii. Dar a lăsat prin testament și o poruncă:  „Nici eforul, nici epitropii, nici stăpânirea, nici nimenea din neamul nostru să nu fie volnic să înstrăineze vreo moșie, sau parte măcar dintr-însele, sau vreun acaret (…) iar la împotrivă, și cel ce va înstrăina, și cel ce va primi să adauge la avutul său vreuna dintre acestea să fie depărtat de la fața lui Hristos (…) întrucât acest spital și averile lui sunt întocmite spre folosul obștei.“ O poruncă precum un blestem, pentru că, se spune, pe Nicolae Ceaușescu, cel care a ordonat raderea de pe fața pământului a Așezămintelor Saftei Brâncoveanu, asta l-ar fi omorât.

Așezământul ocărmuirii din lăuntru a spitalului mieu Brâncovenesc,  datat 28 octombrie 1838, semnat și parafat cu sigiliu de Safta Brâncoveanu, a fost primul regulament de ordine interioară a unui spital din România.

Hotelul studențesc de la Cișmigiu

Hotelul de pe Bulevardul Elisabeta este astăzi un hotel de patru stele, stilat și bine cotat. Dar are o poveste sinistră. Construit în 1921 ca hotel de tranzit (de categoria a doua), de arhitectul Pissiota, s-a degradat din ce în ce mai mult, până când, după evenimentele din decembrie 1989, a fost cedat IATC drept cămin.

Era riscant să locuiești acolo, atât de riscant, încât o studentă din Basarabia, Neli Bejan, a căzut în gol în casa liftului. A supraviețuit trei ore, strigând după ajutorul pe care nu i l-a dat nimeni. A murit suferind crâncen, speriată, terifiată. De aceea, spun cei care au mai locuit acolo până a intrat din nou în renovare, hotelul a fost „îngropat“ în energie negativă. Multă vreme, poate și acum, în anumite zile s-au auzit țipete sfâșietoare venind parcă de lângă tine și de nicăieri în același timp.

Mănăstirea care n-a mai apucat să fie sfințită

În timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti, la începe la sfârșitul secolul al XVIII-lea, a fost ctitorită mănăstire impunătoare la marginea Bucureștilor, în Giulești-Sârbi, cum e cunoscut astăzi cartierul. Mănăstire fortificată, cu ziduri groase, motiv pentru care a fost atacată de năvălitorii turci care au crezut-o cetate.

Chiar înainte de a fi sfințită. Alte legende povestesc că mănăstirea ar fi fost adăpost în timpul Ciumei lui Caragea pentru bolnavii care voiau să scape de recluziune. După ce a murit de ciumă chiar mitropolitul de atunci al Țării Românești, Cozma Popescu, ea a fost părăsită. Oamenii i-au aruncat clopotul în Dâmbovița și au părăsit-o, considerând-o blestemată.

Cel mai vechi document istoric descoperit până acum şi care atestă existenţa Mănăstirii Giuleşti este Harta austriacă a Bucureştilor de la 1770.

Povești de Cotroceni

O casă impunătoare, care pare părăsită. Nu este! În ea locuiește Miron Mitrea, care a cumpărat casa acum aproape 20 de ani. Prin cartier umblă vorba că de-aia ar fi intrat fostul ministru la închisoare, pentru că a cumpărat casa blestemată. Blestemată fiindcă fosta proprietăreasă, medic ginecolog cunoscut în anii 80, făcea avorturi ilegale și i-ar fi murit o tânără pe masa de operații.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor:
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Case blestemate, vieți uitate

Lasă un răspuns