Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cladiri care sfideaza gravitatia

Cladiri care sfideaza gravitatia

Imaginația arhitecților nu are margini când aceștia au în plan structuri moderne. Iată câteva exemple care au uimit logica unei lumi întregi!

Fie că e vorba de construcții cu destinație domestică, fie comercială, unele clădiri ajung în centrul atenției, dar „își văd“ în continuare de scopul pentru care au fost ridicate.

Turnul CCTV din Beijing

Sediul televiziunii naționale chineze, clădirea CCTV a fost finalizată în 2012, după zece ani de la demararea lucrărilor. Opera arhitectului german Ole Scheeren, construcția cu formă pătrat-curbată este considerată printre cele mai ciudate din lume. Gigantul are doar 44 de etaje și înălțimea de 159 de metri, însă designul unic l-a făcut celebru – buclă în spațiu, formată din două turnuri înclinate și unite de un acoperiș, ce sfidează gravitația.

Citește și: Idei mari pentru o baie mică

Apartamentele Wozoko din Amsterdam

Forma bizară a acestei construcții a apărut fără să fie menționată în planul inițial. S-a dorit construirea unei clădiri cu 100 de apartamente. Una din condiții era să fie luminoasă și cu suficient spațiu verde comun. Regulile olandeze impun ca locuințele să beneficieze de o anume cantitate de lumină, însă firma de consrtrucții a uitat asta când a proiectat clădirea. Pentru a se conforma, a construit 13 apartamente în afara clădirii. Mai bine zis, le-a atârnat de fațadă. Designul ingenios păstrează intact spațiul de la parter și lasă să intre suficientă lumină pe fațadele estică și de vest.

Turnul Astra din Hamburg

Dacă egiptenii antici credeau că o construcție cu bază solidă va rezista în timp și au construit piramidele ca mărturie, germanii, se pare, consideră că, dacă ai o berărie într-o clădire, poți ridica respectiva construcție chiar sfidând logica. Ar fi cea mai plauzibilă explicație pentru ridicarea Turnului Astra. Acesta a găzduit o fabrică de bere, dar după ce a fost relocat, locuitorii din zonă s-au panicat că turnul s-ar putea prăbuși. Construcția a fost demolată în 2005, iar în locul ei s-a ridicat una normală.

Hotelul Balancing Barn din Suffolk

Dacă îți place să trăiești în… suspans, ai putea alege să te cazezi la hotelul britanic Balancing Barn. Deși construcția pare instabilă, sunt mulți care se înghesuie pentru o ședere aici. Hotelul este antamat până la finele lui 2014, iar pentru anul viitor sunt slabe șansele să fie liber, deși prețul unui sejur de patru nopți pornește de la 855 de lire sterline. Rămâne însă un loc de inspirație modernă, răsărit într-o zonă liniștită de țară, în vârful unui deal din orașul Suffolk. Pentru a te introduce în atmosferă, designerii au proiectat clădirea ca un hambar, pe care l-au învelit în metal lucios. Jumătatea suspendată (30 m) e construită din materiale mai ușoare decât cele folosite pentru partea de pe deal.

Citește și: Lansare de carti despre arhitectura ecologica si locuirea sanatoasa

Colegiul de Artă și Design din Ontario

A fost nevoie de o clădire mai spațioasă pentru a primi toți studenții talentați. Înăuntru însă existau deja mulți cu veleități artistice, iar standardele unanim acceptate nu puteau fi împărtășite tocmai de ei. În aceste condiții, nu e o surpriză că a rezultat una dintre cele mai ciudate clădiri din lume. Practic, au bătut în niște cuie enorme o construcție pe care au ridicat-o deasupra actualei clădiri. Cele două secțiuni sunt legate printr-un lift și, credem noi, prin teama că nivelul superior se va prăbuși din cauza „picioroangelor“ în care e înfipt.

Casa strâmbă din Sopot

Nu este opera de ficțiune cu enigme și detectivi a Agathei Christie. Acțiunea nu are loc la Londra, ca în romanul maestrei suspansului, ci în Polonia. Te ia cu amețeală de la intrare, iar turiștii ezită adesea să pășească în Krzywy Domek (în română, casa strâmbă), dar inspirația pentru forma neobișnuită a venit de la ilustrația unui basm. Clădirea face parte dintr-un centru comercial și găzduiește numeroase magazine, restaurante și chiar un post de radio.

Casele-cub din Rotterdam

E suficient să le privești câteva secunde ca să-ți pierzi simțul echilibrului, însă pentru cei care locuiesc aici e mai ușor decât pare. Arhitectul Piet Blom a luat o casă convențională și a încadrat-o într-o formă de hexagon, astfel încât trei laturi să fie orientate către sol, iar celelalte trei, spre cer. Fiecare locuință cub are trei etaje, cu spațiu de living, bucătărie, cameră de studiu, baie, dormitoare la etajul al doilea și un pod. Aceste case sunt destul de scumpe, dar îți poți satisface curiozitatea vizitând muzeul în care apar detaliate în miniatură.

Citește și: Tilda Swinton, exponat la muzeu

Casa-ciupercă din New York

Această casă contemporană este celebră în America, unde a apărut în programe de televiziune și cărți datorită aspectului neobișnuit, chiar jucăuș. Construcție a unui cuplu de artiști, a fost începută în 1970 și terminată în 1972. Casa pare un OZN, dar este perfect locuibilă: are trei dormitoare, trei băi și se întinde pe circa 400 mp. A fost renovată în 2001 și vândută în 2012 pentru 800.000 de dolari, după ce cumpărătorul nu a acceptat prețul inițial de 1,1 milioane de dolari.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.44/06.11.2014S

Autor:  Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns