Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Culturalizare în vremuri de izolare

Culturalizare în vremuri de izolare

Iată-ne, așadar, și în acele clipe mult dorite acasă, alături de cei dragi. Și totuși, ceva nu e ca în scenariul din capul nostru… De ce ? Pentru că e o perioadă de pauză (bine, pentru unii de muncă intensă de la domiciliu, cu copiii și cu ale casei pe cap) impusă, cu limitare de mișcare și mai ales cu foarte multe îngrijorări. Din cauza unui coronavirus, COVID-19, care se împrăștie cu o viteză specifică lumii în care trăim.

Dar pentru că cel mai rău este să depunem armele, să ne lăsăm cuprinși de deznădejde, trebuie să facem în așa fel încât să ne menținem starea bună de spirit și să ne pregătim pentru viitor, oricare ar fi acela. Căci viața merge înainte. Fără doar și poate, educația este singura în măsură să ne facă viața mai bună, este singura noastră avere.

Prin urmare, ce facem acasă în vremuri de pandemie, dacă nu vrem să ne lăsăm copleșiți? Putem să facem o mulțime de treburi casnice pentru care nu am avut timp și energie până acum, dar putem și:

 • să citim– iar pentru asta avem la dispoziție multe platforme ce oferă cărți digitale sau audiobookuri în mod gratuit:

https://1cartepesaptamana.ro

http://www.loyalbooks.com/

https://cartibunegratis.blogspot.com/

https://www.scribd.com/?lohp=2

http://e-scoala.ro/biblioteca

Dar poate cel mai important site în acest sens este Biblioteca Digitală Mondială la care dă acces liber UNESCO pe internet: https://www.wdl.org/en.

 

 • să vizităm muzee online. Astfel, cu ajutorul Google Arts&Culture putem vizita peste 2.500 de muzee ale lumii. În plus, putem face tururi virtuale pe:

– Muzeul Vaticanului:  http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei.html

– Muzeul Luvru care oferă propriile vizite virtuale: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

– muzee din România cu tururi virtuale și imagini panoramice: http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html

 

 • să urmărim filme documentare în limba română sau engleză:

https://www.filmedocumentare.com;

 

 • să vedem filme artistice de toate tipurile pe Netflix, HBO, dar și pe:

www.openculture.com– o platformă cu nu mai puțin de 1.500 de filme;

 

 • să vizionăm spectacole online:

– Clasic e Fantastic pe https://www.fge.org.ro și concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Enescu din anii anteriori pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta;

 

Pentru copii, oferta este bogată de asemenea. Astfel, ei pot:

 • să facă activități creative: http://www.creatissimo.ro;
 • să urmărească spectacolele Teatrului Țăndărică, pe pagina lor de Facebook, în fiecare zi de la ora 10 în cursul săptămânii și de la ora 11 în weekend;
 • să asculte teatru radiofonic (povești) pe www.radioromaniacultural.ro;
 • să viziteze diverse părți din Disneyland cu ajutorul filmulețelor de pe YouTube (Space Mountain, Frozen Ever After, Peter Pan’s Flight, Mickey & Minnie’s Runaway Railway etc.);
 • să se joace, să coloreze, să facă puzzle-uri pe https://www.nasa.gov/kidsclub/index.html, site pus la dispoziție de NASA;
 • să intre în Jocurile Mirelei (Retegan) de pe YouTube;
 • să-și continue școala cu ajutorul Skype, Whatsapp, Zoom, ASQ, scoalapenet.ro, hubproedus.ro, al Teleșcolii de pe TVR 2 și al multor altor platforme.

Cu siguranță fiecare dintre noi își poate găsi o modalitate de a se relaxa și de a se încărca pozitiv. E important să rămânem optimiști, lucizi, pentru că viața va continua și după acest episod negru al istoriei. Să nu renunțăm la cultură, la experiențe frumoase trăite alături de cei dragi. Ele ne vor ține în picioare atunci când ne va fi greu și după ce vom scăpa de coronavirus. În cartea sa “Omul în căutarea sensului vieții“, Viktor Frankl, psihiatru austriac, vorbește pe larg despre tehnica sa terapeutică, logoterapie, dar și despre experiența sa în lagărele naziste. Iar concluzia la care ajunge acest supraviețuitor al cruzimilor naziste este faptul că au rezistat mai bine acelor orori nu cei mai viguroși fizic, așa cum ne-am fi așteptat, ci cei cu o viață interioară bogată, pentru că au avut unde să se refugieze ca să suporte realitatea cruntă.

Citește și:

Hai la cumpărături, fără Coronavirus!
Și copiii pot fi afectați de coronavirus. Cum poți preveni infectarea
Cum transformi în avantaj izolarea în casă din cauza pandemiei

Text: Cătălina Oprea

Foto: Pixabay

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns