Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cumpărături online sau în magazin?

Cumpărături online sau în magazin?

E-commerce câștigă tot mai mult teren la noi, însă centrele comerciale sunt în continuare pline ochi, mai ales în pragul sărbătorilor. Pentru o experiență plăcută, deloc epuizantă la cumpărături, facem o comparație între metodele de achiziționare a produselor dorite.

Cine-și dorește să se înghesuie printre departamente comerciale aglomerate și rafturi burdușite cu haine etalate haotic, unde alți zeci, sute de cumpărători se află într-o agitație continuă? Nimeni! La fel de bine, trebuie să recunoaștem că nu e nicio fericire nici să stăm și să așteptăm o săptămână întreagă (sau chiar mai mult) până să primim și să purtăm rochița comandată pe internet. Și atunci ce e de făcut, cum ne facem, până la urmă, cumpărăturile? Pentru cei mai mulți consumatori, cel mai important e produsul, nu metoda prin care l-a achiziționat. Însă nu putem ignora nici stilul de viață pe care-l avem, care ne poate dicta, printre altele, cât timp să acordăm cumpărăturilor. 

Comportamentul consumatorului

Phillip Graves, un psiholog specializat pe comportamentul consumatorului, susține că majoritatea cumpără produse familiare online. Iar pe cele care sunt mai puțin cunoscute, le ia mai degrabă din magazine. E logic, nu vrei să fii nevoită să returnezi ceva despre care nu știi dacăți vine sau te avantajează în vreun fel.

În momentul în care cumpărăm în persoană, suntem dispuși să investim timp, bani și efortul de a ne deplasa până la magazinul cu pricina și de a interacționa cu alte persoane, cumpărători sau vânzători. Dar există și avantajul de a proba mai multe produse până a-l alege pe cel dorit și, de asemenea, ne putem bucura de experiența testării mai multor țesături și croieli. Mai mult de-atât, la fața locului beneficiem și de sfaturile (și complimentele) unui consilier priceput. 

Prin comparație, cumpărăturile online ne scutesc de timp irosit, însă pe internet avem aceleași așteptări ca atunci când intrăm într-un centru comercial. Opțiunile pot fi mai numeroase pe site-urile de profil, în plus putem face comparații în cel mai scurt timp posibil în ceea ce privește prețurile pe diferite shopuri online. Stând în fața calculatorului, putem căuta oferte care să ne convină și să citim părerile altor cumpărători care au folosit produsul de care suntem interesate.   

O experiență emoțională

Pentru cele mai multe dintre noi, shoppingul nu se rezumă la achiziționarea unor produse, poate fi și o experiență emoțională memorabilă. O sesiune de cumpărături poate presupune și o după-amiază petrecută cu prietenele sau o “ședință” de terapie după o zi aglomerată la serviciu sau după o ceartă cu partenerul. În plus, satisfacția imediată a achiziționării unui obiect dorit poate fi principalul motiv pentru care preferăm să mergem la magazin. Cel puțin asta este concluzia la care au ajuns cei care au realizat un studiu în 2013: 80% dintre cei intervievați au declarat că preferă cumpărăturile în magazin doar pentru că pleacă acasă cu produsul chiar atunci, pe când 75% apreciază contactul uman.

Avantajele shoppingului online

 • E mult mai simplu să te convingi că achiziționezi ceva de calitate atunci când nu vezi personal acel produs (te scutește de timp pierdut, dar te și poți păcăli).
 • Poți cumpăra aproape din orice țară și să te bucuri de bunuri provenite din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
 • Nu obosești bătând magazinele la pas.
 • Poți compara opiniile altor sute de cumpărători înainte de-a umple coșul de cumpărături.
 • N-ai nevoie de transport (o mașină încăpătoare) atunci când iei ceva voluminos (ca o plasmă mare, de pildă).
 • N-ai de-a face cu vânzători irascibili sau nepoliticoși, nu stai la coadă la casă și nici la cabina de probă.
 • Îți alegi modul de plată, nu e nevoie să ai neapărat atunci toți banii, poți plăti ramburs în câteva zile, până la două săptămâni.
 • Nu trebuie să ții cont de programul magazinelor, poți cumpăra și la miezul nopții, dacă atunci ai chef de shopping.

Dezavantaje

Transportul poate fi costisitor. Îți alegi produsele încântată și, când te apropii de calculul final, observi că te costă totul mult mai mult decât credeai inițial.

Prea multe opțiuni te pot copleși. Durează prea mult să analizezi toate ofertele, să citești opiniile altor cumpărători și te poți trezi că iei o decizie abia în pragul aniversării jumătății tale, când o să plătești mai mult pentru un transport de urgență. Vai!

Riști să te păcălești. Poți plăti fără mai primești vreodată produsele. Plus că oferi multe informații personale, ca adresa de acasă, cea de e-mail, numărul de telefon, cel al cardului. Înainte de-a face asta, încearcă verifici site-ul pe care faci comanda. Există site-uri care verifică veridicitatea și seriozitatea site-urilor comerciale, plus că recenziile altor cumpărători sunt și ele de mare ajutor.    

Avantajele cumpărăturilor din magazin

 • Ai o mai mare satisfacție când te lupți cu cineva pe o anumită piesă vestimentară și câștigi.
 • Nu mai pierzi vremea cu făcut cont, logat, ales metode de plată și de transport.
 • Shoppingul cu prietenele reprezintă ocazia perfectă de a te deconecta.
 • Beneficiezi de sfaturile vânzătorului sau chiar de complimentele lui.
 • Socializarea și chiar expunerea periodică la microbii aflați în spațiile publice îți stimulează sistemul imunitar.

Dezavantaje

Riști să cheltuiești mai mult decât ți-ai propus. De câte ori nu te-ai dus la cumpărături să-ți iei o bluză care să se asorteze cu fusta pe care deja o ai și te-ai întors acasă cu trei sacoșe pline de haine?

Nu găsești ce cauți. Poate n-au mărimea ta sau culoarea pe care ți-o dorești în magazinul pe care l-ai vizitat. E posibil să găsești exact ceea ce dorești în partea cealaltă a orașului, însă te dor picioarele, începe să te doară capul, ți se face foame.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto:pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns