Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Noaptea Andreiului, noaptea usturoiului

Noaptea Andreiului, noaptea usturoiului

Noaptea Andreiului, noaptea usturoiului – La 30 noiembrie este prăznuit Sfântul apostol Andrei, considerat creştinătorul și ocrotitorul României.

Andrei era pescar în Betsaida Galileei, fiul lui Iona şi fratele lui Simon Petru (sfântul Petru). Pe vremea când Iisus își căuta discipoli, Andrei era ucenic al prorocului Ioan, cel numit Înaintemergătorul și Botezătorul, urmându-l când acesta îşi rostea predicile despre pocăinţă și despre venirea lui Mesia. În ziua în care a împlinit 33 de ani, Iisus s-a dus să fie botezat în apa Iordanului. Martori au fost Andrei și încă un ucenic, cărora Ioan le-a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu!“ (Ioan 1, 36) Atunci, Andrei I-a urmat lui Iisus, devenind astfel primul Lui ucenic, primul apostol. De aceea I se spune și cel Întâi-chemat.

După tragerea la sorţi de la Cincizecime, sfântul Andrei a ajuns pe malul Mării Negre, unde a stat mai multă vreme, povestindu-le geţilor despre Legea cea Nouă. De aceea biserica ortodoxă română este apostolică, pentru că locuitorii acestor locuri au primit învăţătura creştină chiar din mâinile unui apostol, Sfântul Andrei, cel Întâi-chemat.

Duhurile necurate

În credința populară românească, noaptea de 29 spre 30 noiembrie, numită și Noaptea Andreiului, este noaptea strigoilor, a duhurilor rele, este noaptea când magia și farmecele prind mai repede ca oricând. Cel mai bun „medicament“ împotriva relelor de tot felul este usturoiul. Care, pentru a avea putere, trebuie pregătit! Există un vechi obicei care se numește Păzitul usturoiului și care se referă chiar la această putere. Fete şi băieţi, tineretul adică, petrec şi veghează într-o casă ferită de duhuri, unsă cu pastă de usturoi de anul trecut, pentru a înzestra usturoiul cel nou cu calităţi magice.

Păzitul usturoiului

Fetele aduc fiecare câte trei căpăţâni de usturoi şi le pun într-o covată. Lângă covată se aşază una din bătrânele satului, care păzeşte usturoiul la lumina unei lumânări. Tinerii se distrează pe rupte, fetele verificând din când în când ca nu cumva să fi furat cineva usturoiul. Dimineaţa, ies cu toţii în curte, unde încing o horă, în mijlocul căreia se joacă şi covata. Se împarte apoi usturoiul privegheat, care se păstrează la icoană şi se foloseşte peste an ca leac pentru vindecarea bolilor, pentru prinderea farmecelor şi descântecelor.

În Noaptea Andreiului se trasează un cerc magic cu usturoi. Se împrejmuiește cu frunze de leuştean sau de pelin şi de rugi de măceş. E bine să stai în interiorul cecului, să fii ocrotit de duhurile rele.

Mai multe obiceiuri de Sântandrei

Zi importantă, de moarte a timpului vechi și pregătire pentru nașterea timpului nou, ziua Sântandreiului are parte de restricții și reguli care trebuie ținute pentru ca anul ce vine să fie bun, gospodăria și familia să fie apărate de rele:

  • casa, grajdul, coteţele, uşile şi ferestrele acestora, sunt cu toatele unse, în formă de cruce, cu usturoi pisat menit să alunge duhurile rele, să sperie strigoii.
  • fetele pun sub pernă 41 de boabe de grâu şi dacă în vis cineva le fură grâul e semn că se vor mărita în anul următor.
  • Sfântul Andrei este stăpânul lupilor, protejându-i pe cei atacaţi de aceste animale.
  • nu se dă nimic cu împrumut astăzi, ca nimeni să nu-ţi fure norocul.

Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei

Loc de pelerinaj în aceste zile, Peștera Sfântul Apostol Andrei este săpată într-un deal împădurit de lângă comuna Ion Corvin (pe șoseaua Ostrov-Constanța, cu 70 km înainte de Constanța, în apropierea Dunării). Peștera are în interior un bloc de piatră pe fețele căruia este săpată crucea, încă de atunci, de la începuturi. Se spune că aici era un centru spiritual al lui Zalmoxe, iar când sfântul apostol Andrei și-a ales loc pentru rugăciune în peșteră, preoții zeului suprem al dacilor l-au primit cu drag, ba chiar, ascultându-i învățătura, l-au urmat. Apostolul a creștinat mii de alți locuitori ai acestor ținuturi, botezându-i în apa celor nouă izvoare din vecinătate.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/2018
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns