Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ziua păcălelilor, 1 aprilie în vreme de pandemie

Ziua păcălelilor, 1 aprilie în vreme de pandemie

Este ziua în care obișnuiam să facem farse celor apropiați. Anul acesta, Ziua păcălelilor, parcă, nu mai are același farmec. Românii fac haz de necaz, încercând să treacă mai ușor prin această pandemie.

Farsele de 1 aprilie fac parte din folclor deja. Ba, unii spun că e musai să păcălești pe cineva în această zi pentru a-ți merge bine tot anul. E doar un mit, însă glumele ne fac viața mai frumoasă, iar râsul este o adevărată terapie, mai ales pentru vremurile pe care le trăim. Ziua păcălelilor se poate sărbătorii și în aceste condiții, ba chiar este indicat să promovăm o stare de bine în jurul nostru. Mici glume cu cei din casă sau spuse la telefon prietenilor vor face din această zi una deosebită, tonică și care ne face să căpătăm mai multă speranță! Așa că te invităm să spui glume în familia ta, dar și pe mediul online și să râdem cât mai mult.

De unde a pornit Ziua Păcălelilor

Ziua în care se fac farse pare să nu aibă o origine clară. Unii spun că vine din Evul Mediu, de la celebrul Sfântul Sisoe, despre care multă lume vorbește, dar despre care nu știe prea multe. El era un pustnic egiptean, prieten bun cu Antonie cel Mare, un alt sfânt. Sfântul Sisoe era tare hâtru și în fiecare an, pe 1 aprilei, își făcuse un obicei: să-l păcălească pe Sfântul Antonie, mimând diverse minuni și apoi amuzându-se pe seama uimirii prietenului său.

O altă origine a acestei zile ne vorbește de Sfâtul Fesbuchie, care punea într-un iaz câțiva bușteni și pe 1 aprilie, mergea pe ei, dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Isus. După ce se amuza terbil, le arăta tuturor șiretlicul său.

1 aprilie se leagă și de Carol al IX-lea al Franței, care în 1564 ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie. Și cum de Anul Nou se făceau cadouri, de atunci aceste daruri s-au transformat în farse și glume. Alții au aceeași poveste, dar plasată în 1582, în care papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Cei care încă mai sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie erau considerați „nebuni de aprilie”.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea.

Obiceiuri și tradiții de Ziua Păcălelilor

  • Farsele trebuie făcute până la ora prânzului, altfel aduc ghinion păcăliciului.
  • Dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o ții mereu aproape.
  • Se spune că bărbații care se căsătoresc pe 1 aprilie vor fi sub papucul nevestei.
  • Dacă te-ai născut pe 1 aprilie vei avea noroc în toate, mai puțin în jocurile de noroc!

Umorul și psihologia

Psihologii spun că umorul îmbunătățește sănătatea mintală și deseori este folosit în psihoterapie. În schimb, unele probleme mintale pot afecta simțul umorului, depresia fiind una dintre ele. În special, depresia, poate „fura” cineva de momentele de bucurie. Există o legătură subtilă între minte și trup, iar râsul poate schimba chimia creierului și poate stimula sistemul imunitar. Prin râs oamenii se vindecă de furie, stres și frici. Mai mult, atunci când ne amuzăm copios activăm anumite părți din corp, mai ales umerii, dar și glade importante în menținera sănătății. O carte interesantă este „Terapia prin râs – Lenny Ravich”, disponibilă pe https://www.edituraherald.ro/terapia-prin-ras-371-detail#.XoM4INMzZ3k. În timpul unei porții copioase de râs, organismul inhalează mai mult oxigen, face mușchii să se contracte, activează organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară și astfel secreția de endorfine va crește.           

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și :

Glume din perioada COVID19

Stresată sau tristă? Uite cum te ajută terapia prin râs!

Ce au in comun sexul si rasul?

                      

Comments

comments

Lasă un răspuns