Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Top 3 insule grecești

Top 3 insule grecești

Toată lumea pleacă în vacanță în Grecia. Unii ca să vadă ce-au găsit prietenii lor acolo de nu se mai satură de loc, alții pentru că… nu se mai satură de loc.

Grecia este frumoasă, provocatoare, relaxantă. Mai ales în insule, oamenii locului parcă nu au habar de ce se întâmplă în restul lumii. Își văd de portocalele și peștii lor, de turiștii care sosesc în vizită (unii au devenit parte din familie deja), de micile afaceri, de soare și apă. Toate insulele sunt frumoase, dar trei dintre ele sunt cele mai cele.

Santorini, bijuteria coroanei

Este un fel de simbol al insulelor grecești. Superbul contrast dintre albastrul impecabil al cerului și mării și albul caselor rostogolite pe coastă, marginea craterului vulcanic prin care s-a format insula, face ca Santorini să fie în topul insulelor grecești. O insulă mică, frumosă ca o bijuterie, dar cam tot atât de scumpă. Plajele cu nisip negru și roșu, bisericuțele parcă de jucărie, degustările de vin (localnicii sunt foarte mândri de gustul strugurilor de aici), ba chiar și muzeul Therei (așa i se mai spune insulei), unde poți vedea vestigii ale civilizației minoice de acum mai bine de 3.500 de ani, merită cei minimum 130 de euro pe noapte într-unul dintre hotelurile ceva mai ieftine din zonă.

Thassos, insula de smarald

E cea mai aproape de sufletul românilor, se pare. Apa turcoaz (în Ithaca e cam la fel) a mării, plajele spectaculoase, localnicii care au cam învățat românește, plus câteva lecții de istorie pe viu și cu materialul didactic din dotare despre cei care au învățat omenirea cum e cu democrația, geometria și comedia, grecii adică. Ah, am uitat de uleiul de măsline producție locală. Impecabil!

Zakynthos, casa lui Apollo

Așa spun legendele, că aici au locuit mai întâi Apollo și Artemis, sora lui, iar mai apoi Ulise, cu toții înrobiți de frumusețea plajelor. Nu numai legendele povestesc despre cei care au dorit această insulă, ci și istoria. Rând pe rând, mecedonenii, romanii, britanicii, venețienii și turcii au stăpânit frumoasa cu un relief absolut spectaculos. Peșteri care pleacă din inima insulei și merg până în largul mării, plaje largi, mai puțin întâlnite prin Grecia, munți și câmpii, toate în numai 410 kmp. Zakynthos are aeroport, dar poți ajunge și cu feribotul din Killini.

Când ești fericit, toți sunt prieteni cu tine. proverb grecesc

Lungul drum al lui Ulise 

Să ajungi în legendara Ithaca, patria lui Ulise, este o adevărată provocare. De aici a rămas o vorbă, „drumul spre Ithaca“, unul al cunoașterii, al inițierii. Merită cu vârf și îndesat. Plajele sălbatice, dar superbe, supravegheate atent de capre gălăgioase, lămâii și chiparoșii, dar și leandrii uriași, liniștea întreruptă doar de câte un yasou spus mai tare, totul e minunat. Ce poți face în Ithaca altfel decât în restul insulelor grecești? Poate nimic, dar totul altfel, pentru că e mai puțin cotropită de turiștii gălăgioși. Te poți visa Penelopa, în așteptarea lui, te poți plimba pe unde a descoperit lordul Byron romantismul sau pur și simplu poți pleca pe mare cu skipperii pricepuți și mai mult decât amabili sau în croaziere superbe între insulele din Marea Ionică. Ca să ajungi în Ithaca, iei avionul spre Lefkada sau Kefalonia, apoi feribotul, 20-30 de minute. Curse sunt de 3-4 ori pe zi, la prețul de 8 euro de persoană. Dacă pleci cu mașina din România, îți faci socoteala pentru două feriboturi: cel de pe continent până în Lefkada sau Kefalonia și de aici încă unul, spre Ithaca.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/20.07.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns