
Dacă nu ți-ai făcut deja planuri de vacanță, îți propunem un itinerar în ținutul care l-a fermecat și cucerit definitiv pe Charles, prinț de Wales.
Dacă îți dorești să iei o gură de aer, să simți că zilele de concediu sunt o adevărată binecuvântare, alege să le petreci de-parte de tumultul orașului și descoperă peisajul natural și cultural autentic din situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare – Olt.
Mălâncrav, un sat sibian izolat, a devenit obiectiv turistic după ce fundația patronată de prințul Charles (Mihai Eminescu Trust) a derulat acolo 180 de proiecte. Pentru că multe dintre casele din sat aveau nevoie de reabilitare, fundația MET a pregătit peste 40 de meșteri restauratori, care au refăcut apoi biserica evanghelică și pe cea catolică, precum și fațadele a peste 75 de case. O scurtă plimbare prin sat se transformă într-o lecție de istorie.
Tot meșterii din sat au lucrat din greu pentru restaurarea Conacului Apafi, unde poposesc turiștii străini în căutarea locurilor „de poveste“ descrise chiar de prințul de Wales. Un ospăț la conac înseamnă bucate delicioase gătite de bucătărese pricepute, mândre de rețetele lor moștenite din bătrâni, precum și un pahar cu suc ecologic de mere, preparat chiar în livada de lângă conac.
La Daia se ajunge fie pe bicicletă, traseul fiind inaugurat chiar în această primăvară de Asociația Mioritics și WWF România (organizație ce se ocupă de protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării), fie cu mașina, pe un drum pietruit care traversează pă-șuni întinse, cu stâne și ciobani păzindu-și oile. Ridicat în prima jumătate a secolului al XVII-lea, turnul bisericii fortificate are 65 m și este cel mai înalt din satele cu biserici fortificate. Cu atenție, urcă treptele îmbătrânite de vreme și admiră din cel mai înalt punct al turnului priveliștea din Daia și din împrejurimi, dar și cele trei clopote străvechi. Nu vei regreta!
Satele din zonă păstrează obiceiurile din moșistrămoși. La Mălâncrav, cu prilejul sărbătorilor pascale, băieții le dau fetelor necăsătorite câte o creangă de vâsc sau brad, pe care acestea le anină de poartă. În preajma sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, unul dintre feciorii satului urcă pe un trunchi de copac pentru a agăța o coroană împletită din flori de câmp și frunze de stejar, simbolul unui an agricol bogat.
Situată în inima Transilvaniei, Sighișoara este un oraș superb, care și-a păstrat aerul istoric, dar și boem, pe care ar trebui să-l incluzi într-o viitoare excursie. Cetatea medievală este o adevărată lecție de istorie, iar arhitectura locului îți va umple sufletul de bucurie.
Elena Neagu, una din țesătoarele din Mălâncrav, are cu adevărat mâini de aur. Meșteșugul l-a moștenit din familie și, la rândul ei, le arată nurorilor arta sa pentru a o duce mai departe. Țese cu multă migală ii, ștergare, perdele, apreciate atât de vizitatorii străini și români, cât și de prințul Charles, care i-a expus multe țesături la conacul din Mălâncrav.
Citește și:
Țara Hațegului, ţara misterelor
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/23.07.2015
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: Mariana Fătulescu