
Mai mult ca sigur ţi-ai programat vacanţa de mult. Dar niciodată nu strică să te antrenezi puţin înaintea marii provocări. Prin urmare, fii cu ochii pe ofertele city-break, o invenţie minunată pentru un weekend prelungit în care vrei să faci ceva nebunesc, dar nu foarte scump.
Sunt recomandate vacanţele astea mai pe fugă, mai ales când n-ai copii ori ai, dar simţi nevoia să fiți măcar două, trei zile doar tu şi el. Aşadar, ce să alegem? Surprinzător, sau poate nu ne pricepem noi foarte bine la afaceri, vacanţele mai departe de România sunt un pic mai ieftine. De exemplu, un city-break la Istanbul e la jumătate de preţ faţă de unul la Budapesta. Să vedem, așadar, încotro!
Pisa, şi altceva decât turnul
Tot europeanul ştie celebrul turn înclinat. Nu sunt convinsă că măcar jumătate dintre cei care se pozează „îndreptându-l“ ştiu de când şi de ce e aşa. Aşa e de la bun început şi începutul a fost pe la 1100, când a început construcţia unei clopotniţe pentru Domul din Pisa. Nici n-au ajuns la etajul trei, că fundaţia a început să se lase într-o parte. Din cauza solului foarte mlăştinos, spun unii, din cauza veneţienilor invidioşi, care au sabotat construcţia, zic alţii. Cert este că, oricât s-au chinuit, timp de mai bine de 800 de ani, pisanii n-au reuşit să îndrepte turnul. După ce ai terminat de pozat celebritatea oraşului, poţi, în două zile, să mai vezi câte ceva. Calcanul unei biserici pictat în toate culorile, opera unui artist american, Keith Haring. Apoi, una dintre cele mai remarcabile construcţii în stil gotic din Europa, o adevărată bijuterie, biserica Sfânta Maria a Spinului. I se spune aşa pentru că, de la 1333, aici se află un spin din coroana purtată de Iisus. Şi, în fine, cea mai veche grădină botanică din Europa.
Costuri: bilete de avion dus-întors plus trei nopţi de cazare, în jur de 200 de euro de persoană
Amsterdam, nu numai vitrine
Cred că ştii la ce vitrine mă refer. Cele din Cartierul roşu, celebru în toată lumea pentru prostituatele care se etalează la fereastră. Iar cum olandezii nu prea au perdele la ferestre… În cartierul roşu, pe lângă statuia Bellei, prostituata care cere respect pentru „muncitorii din industria sexului“, se află şi cea mai veche clădire din Amsterdam: Biserica Veche (Oude Kerk), construită pe la 1300, unde este îngropată şi soţia lui Rembrandt. În Amsterdam sunt două celebre muzee, Rijksmuseum şi Van Gogh Museum, unde poți admira picturi celebre. Asta, dacă ai avea suficient timp să stai la cozile imense. Ţine minte să programezi şi o vacanţă mai lungă în Amsterdam – şi o poţi porni pe marginea canalelor, în piaţa Dam, pur şi simplu pe străduţe. E ameţitor la propriu (de la fumul care iese pe uşa coffe-shopurilor) şi la figurat (de la clădirile cam strâmbe, din pricina unui sol nu tocmai generos cu fundaţiile). Iar dacă tot eşti într-o vacanţă în care vrei să te amuzi, poţi vizita şi muzee: al marijuanei şi canabisului, al erotismului, al sexului. Aici sunt toate.
Costuri: bilete de avion dus-întors plus trei nopţi de cazare, în jur de 300 de euro de persoană
Istanbul, harem cu bilet de intrare
Nu degeaba am plătit haraci sute de ani la Înalta Poartă! Acum, una-două te urci în avion şi ţuşti la Cornul de Aur! E şi ieftin, şi spectaculos. Citi-breakurle la Istanbul sunt mai mult pentru atmosfera bazarurilor, dar poţi încerca măcar să te apropii de celebra Sfânta Sofia şi Palatul Topkapî. La Sfânta Sofia, te va încânta subtilitatea amestecului de artă bizantină şi musulmană, iar la Topkapî, vei vedea locul în care, mai bine de 400 de ani, au stat generaţii şi generaţii de soţii. Haremul adică, unde se plăteşte bilet separat de intrare. Apoi, liber la bazar, la cumpărături ieftine şi negocieri subtile. Vei constata la înapoierea în hotel că ai cumpărat tot felul de nimicuri doar de dragul chilipirului. În cazul Istanbului, trebuie să ţii minte că ai nevoie de paşaport valabil cel puţin şase luni, spre deosebire de destinaţiile din Uniunea Europeană, unde este suficientă cartea de identitate.
Costuri: bilete de avion dus-întors plus două nopţi de cazare, în jur de 180 de euro de persoană
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr27/07.07.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com