Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Idei pentru un city-break de vis

Idei pentru un city-break de vis

Ce-ar fi să primeşti de mărţişor, de Ziua femeii ori pur şi simplu drept cadou de „bun venit, primăvară!“  o vacanţă romantică? Alege un city-break, o minivacanță cu maximum de satisfacții!

Trei, patru zile, nu mai mult, de dus, văzut, bucurat. Ce poate fi mai simplu pentru aşa ceva decât un city-break?! Aşa le spun agenţiile acestor excursii de câteva zile în orașe pitorești ale lumii, în care ţi se pun la dispoziţie transportul şi cazarea pentru sume modice. Ca să-ți fie ușor să te organizezi, mai ales când e vorba de un buget mic ce trebuie să pară îndestulător, iată câteva idei:

La Milano, între modă şi dom

Cu siguranţă nu vei avea timp în doar trei, patru zile să vezi Milano aşa cum se cuvine. Prin urmare, rezervă-ţi o zi pentru celebrul dom, apoi una pentru faimoasele galerii de modă. Poate ai norocul să vezi vreo şedinţă foto, fiindcă sunt destui fotografi renumiți pe care-i inspiră oraşul modei. Domul din Milano este al treilea cel mai important edificiu al creştinătăţii apusene, iar construcţia lui a durat nu mai puţin de 600 (şase sute!) de ani. Are o capacitate de peste 40.000 de locuri, un pic mai multe decât locuitorii unui oraş ca Miercurea Ciuc, de pildă, şi este o capodoperă a arhitecturii gotice. Îţi rămâne timp pentru o plimbare cu venerabilul tramvai, dar şi cu un vaporetto pe canalele milaneze.

  • Un city-break la Milano (bilet de avion dus-întors, trei nopţi de cazare şi mic dejun) costă mai puţin de
    250 de euro de persoană.

La Budapesta, un Tokaji în barurile dintre ruine

Practic la o aruncătură de băţ, Budapesta e cea mai la-ndemână  destinaţie de vacanţă de primăvară în străinătate. Locurile celebre din oraş (Parlamentul, Insula Margareta, Cartierul Cetăţii cu trenul pe cremalieră, Bastionul Pescarilor sau Halele Mari) te aşteaptă măcar să le treci în revistă dacă n-ai timp să le vizitezi. Dar nu pierde (mai ales că e pe bază de romantism) ocazia să bei un pahar de Tokaji într-un pub de pe ruine. Fabricile şi unele dintre vechile clădiri din centrul oraşului au fost transformate în baruri şi cluburi interesante şi pline de farmec, unde se întâmplă mereu câte ceva: concerte, spectacole, expoziţii. Barurile de pe ruine din Budapesta trebuie vizitate!

  • Un city-break la Budapesta costă (bilet de avion dus-întors, trei nopţi de cazare și mic dejun) în jur de 250 de euro de persoană.

La Ljubljana, pe podurile îndrăgostiţilor

Capitala Sloveniei este un oraş încântător. Mic ca o bijuterie, plin de culoare şi pitoresc. Simbolul oraşului, Podul Dragonilor (Zmajski), te aşteaptă pe înserat la o plimbare de îndrăgostiţi. Iar ca să pecetluieşti dragostea, urmează obiceiul locului: mergi pe unul din podurile peste Sava, dar nu înainte să fi cumpărat un lăcăţel. Ajungi la pod, juri dragoste veşnică iubitului, vă luaţi de mână şi, amândoi deodată, încuiaţi dragostea cu lăcăţelul. După asta, obligatoriu trebuie să urmeze o vizită la zoo. Celebră, imensă, frumoasă. Apoi, cina într-una din cârciumioarele din piaţa mare – nu de alta, dar mai vezi un flaşnetar, statui vivante, poate o reprezentaţie a câinilor de ajutor. Iar dacă-ţi rămâne timp, urcă pe bicicletă şi dă fuguţa până la Predjama, castelul medieval din coasta Ljubljanei.

  • Un city-break la Ljubljana (bilet de avion dus-întors, trei nopţi de cazare [i mic dejun) costă în jur de 120 de euro de persoană.

La Roma, ca Audrey Hepburn

De când am văzut „Vacanţă la Roma“ visez să ajung şi eu acolo. Măcar o dată, trei zile. Să mă plimb cu scuterul, pentru că la Roma este în mare vogă. Pe străduţele mici din Trastevere, trasate de pe vremea Imperiului Roman, unde poţi mânca cel mai gustos panettone. Să dau o tură în jurul Colosseumului, poate chiar să intru, să închid ochii şi să-mi imaginez frumoşii gladiatori luptând sălbatic, pe viaţă şi pe moarte. Să lenevesc măcar o oră pe celebrele scări din Piaţa Spaniei, să privesc soarele printre picăturile de apă împrăştiate de bătrânele fântâni străjuite de satiri şi nimfe, de îngeraşi şi arhangheli. Dar neapărat m-aş duce să văd Columna lui Traian. Pare prea patriotic? Poate, dar gândeşte-te că Badea Cârţan a mers pe jos s-o vadă, pe când noi, astăzi, ajungem în aproximativ două ore cu avionul!

  • Un city-break la Roma (bilet de avion dus-întors, trei nopţi de cazare şi mic dejun) costă mai puţin de
    200 de euro de persoană.

La Varşovia, oraşul reconstruit din temelii

Nu este o figură de stil. Varşovia a fost bombardată în al Doilea Război Mondial aproape cu totul. Iar polonezii, oameni ambiţioşi, s-au chinuit s-o facă mai frumoasă decât era. Cu respect pentru predecesori, au păstrat locurile cele mai importante, de la ruine la urmele ghetourilor, de la monumente până la o replică a Casei Scânteii (Casa Presei) – de fapt, replicile Institutului Lomonosov din Moscova. Faţadele caselor din Varşovia sunt o poveste, la fel cârciumioarele, unde poţi să bei o votcă, o cinzeacă adevărată şi să stai la taclale în toate limbile Europei. Iar în Varşovia merită să mănânci cei mai buni colţunaşi din lume. Serios!

  • Un city-break la Varşovia (bilet de avion dus-întors, trei nopţi de cazare şi mic dejun) costă în jur de 250 de euro de persoană.

Articol preluat din ediția de aprilie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns