
Stam mai mult ca niciodata in spatii inchise, ceea ce ne face mai atente la impactul pe care habitatul il are asupra noastra. E un fapt general acceptat ca ambianta ne influenteaza starea de spirit si, implicit, comportamentul.
Exista spatii vesele si spatii sumbre, relaxante sau stimulatoare, primitoare sau agresive. Psihologia ambientala e stiinta care studiaza aceste efecte subtile. Exista feng shui – stravechea filozofie chinezeasca a armonizarii ambientului, atit de populara in ultimii ani. Si mai exista arhitectura, designul si decoratiunile interioare care tin cont de ele.
„Ce bine ca se gindesc la asta atitea minti luminate!”, vei spune. Toti iti ofera solutii mai mult sau mai putin nastrusnice sau fiabile, ca sa te simti cit mai confortabil in spatiul in care traiesti. Dar si fac sa para totul atit de complicat… Nu e chiar asa. Nu trebuie sa fii o enciclopedie de solutii de amenajare ca sa-ti creezi confortul.
Iata citeva artificii simple si elementare prin care poti transforma intr-un prieten orice spatiu asupra caruia ai cit de cit control: locuinta ta, biroul, „birlogul” iubitului (pentru asta, te inarmam cu argumente pe limba lui: rationale si verificate).
Stim de mici ca prietenul la nevoie se cunoaste. Ce-ar fi sa aplici acest principiu sanatos la amenajarea unui spatiu cu care vrei sa ai o relatie armonioasa ? Un ambient prietenos e unul care raspunde nevoilor tale.
Ai nevoie de el, ca toate fiintele. Nu ai mereu noroc de incaperi generoase, dar exista trucuri optice prin care poti crea iluzia ca ai la dispozitie un spatiu mai mare. De exemplu, cu cit sint mai multe obiecte intr-o camera, cu atit ea pare mai mica. Lupta pentru teritoriu e omniprezenta… Solutia? Banalul dulap, incapatoarele sertare. Ce nu vezi, nu te incomodeaza si mai ales nu te agreseaza vizual! Mobila e necesara, dar nu inghesui prea multa.
Alt artificiu e sa folosesti cromatica si liniile ca sa extinzi sau sa echilibrezi optic un spatiu. La fel ca la imbracaminte: dungile verticale lungesc, culorile tari si modelele accentueaza, deci apropie. O zugraveala bleu ciel trimite privirea undeva in eter, facindu-te sa uiti ca exista pereti.
Alt truc, de inspiratie orientala: „invita” exteriorul in interior. Un obiect frapant plasat in dreptul ferestrei atrage privirea afara si extinde privelistea. Si ar mai fi ecuatia de capatii a amenajarilor interioare: lumina = spatiu. Nimic nu valorifica mai bine spatiul ca lumina.
Lumina
E fapt stiut ca e un ingredient indispensabil al vietii. Pe linga multe altele, ea mareste nivelul de serotonina, substanta bunei dispozitii. Ai auzit probabil termeni de actualitate ca fototropism uman, depresie sezoniera si luminoterapie.
Ideal e sa valorifici la maximum lumina naturala in orice incapere. Primul si cel mai simplu artificiu e sa degajezi spatiul din dreptul ferestrelor. La amplificarea luminii din incapere contribuie atit oglinzile, ca de altfel toate suprafetele reflectante, cit si pardoseala.
Suprafetele netede si lucioase, ca parchetul sau gresia, o reflecta; in schimb covoarele si mochetele au un efect contrar; sint alcatuite din mii de filamente textile care absorb lumina. Culorile au si ele un impact mare. Cu cit nuantele sint mai deschise, mai aproape de alb, cu atit reflecta mai multa lumina.
Cind e necesar, compenseaza-i lipsa din surse artificiale. Tine insa cont ca lumina artificiala in exces nu are efectul benefic al celei naturale. Din contra, agita. Si inca un pont: confortul e mai mare cind lumina provine din mai multe surse, cit mai diverse.
Trebie sa-l respiri! De mare ajutor sint plantele de interior – adevarate „filtre de aer” naturale, ce pot curata pina la 70% din noxele ce polueaza spatiile inchise. Sint atit de eficiente, incit expertii ambientali recomanda o planta pe fiecare 10 metri patrati, acasa si la locul de munca.
Exceptie face dormitorul, unde nu e voie sa ai si alt consumator de oxigen in afara ta! Tii minte de la ora de botanica: plantele emana oxigen si consuma bioxidul de carbon prin fotosinteza, deci numai in prezenta luminii; noaptea, si ele respira ca si noi, „poluind” aerul.
Stimularea simturilor
Simturile sint ferestrele noastre catre lume; stimularea lor creeaza punti de legatura cu spatiul din jur. Nu e un secret ca ochii tai sint dornici de privelisti! Creeaza oaze estetice in zonele aflate cel mai frecvent in dreptul privirilor tale – de pilda, in locul pe care-ti pica ochii dimineata la trezire.
Asaza obiectele de interes in plina lumina. Foloseste texturi si modele, nu te limita la materiale simple si anoste. Si un artificiu esential: delecteaza-ti toate simturile, nu doar ochii.
Alinta auzul cu muzica si sunete armonioase, cum ar fi clinchetul clopoteilor sau cristalelor suspendate, sau susurul unei minifintini de camera (evident, fara gheisa atasata de artistul chinez!). Stimuleaza gustul cu un cos cu fructe proaspete asezat la vedere. Mirosul, cu arome. Simtul tactil, cu texturi senzuale, pe care iti vine sa le mingii: catifea, blana, matase.
Contact cu natura
Evadarea in natura. De cite ori n-ai auzit sau n-ai rostit expresia asta… Contactul cu natura te umple de energie si te deschide catre esenta vietii. Poti aduce natura in spatiile inchise prin accesorii simple: plante, fotografii din natura, obiecte decorative din materiale naturale: piatra, lemn, piele, scoici. Decoreaza spatiul in ton cu sezonul – in fiecare luna, nu doar de Craciun. Lasa-ti astfel locuinta sau biroul sa se transforme o data cu anotimpurile.
Toti tindem catre ea si, conform principiului empatiei, exterioara. In spatiul in care te desfasori, oricit de tentata ai fi sa adopti un stil eclectic in acord cu personalitatea ta cosmopolita, incearca sa asortezi elementele, sa le subordonezi unui motiv central, care sa te reprezinte: rustic, floral, oriental, geometric…
Foloseste culori care „se simt bine” impreuna. Poti jongla dupa plac cu scheme monocromatice, in care varietatea e creata de nuante ale aceleiasi culori, scheme in 2-3 culori alaturate in spectrul cromatic (de exemplu, rosu, portocaliu si galben) sau scheme in culori complementare, contrastante (rosu si verde, portocaliu si indigo…).
Alt artificiu e regula simetriei. S-a dovedit stiintific ca oamenii prefera simetria. O asociem cu viata; la om, are si o relevanta biologica: un corp simetric indica un cod genetic bun. Ca sa creezi simetrie, foloseste un exercitiu simplu de imaginatie: aseamana orice suprafata – o camera, un birou, un raft- cu un balansoar care trebuie sa stea in echilibru. Amplaseaza obiectele cu aceasta imagine in minte.
Exprimarea creativitatii
Este exact ceea ce desavirseste o ambianta confortabila. Una e sa ai la dispozitie un spatiu anonim, si alta e sa simti ca iti apartine si te reprezinta. Marcheaza teritoriul cu preferintele tale in materie de culori si stiluri. Pune in joc ingeniozitatea. Nimic nu-ti va mingiia mai mult inima ca un vas decorat cu miinile tale…
Iar cind deliberezi intre diverse idei de amenajare, foloseste-ti intuitia, o resursa interioara care te calauzeste spre solutiile optime pentru tine. Si lista poate continua.
E, daca vrei, o invitatie: exploreaza-ti nevoile, pune in slujba lor intuitia si imaginatia si, de ce nu, idei verificate de altii, si construieste astfel prietenia cu spatiul in care te desfasori zi de zi. Si imbogateste-o continuu.