Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Vitamine și suplimente pentru câini: cum știi că are nevoie de ele?

Vitamine și suplimente pentru câini: cum știi că are nevoie de ele?

vitamine caini

Un câine sănătos are nevoie să consume hrană în cantitate suficientă, care să conțină un amestec bine proporționat de carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Există, însă, situații în care comportamentul câinelui și felul în care acesta arată sunt motive de îngrijorare în legătură cu dieta sau starea lui de sănătate.

Este important să „citești” corect comportamentul patrupedului, pentru a ști cum să reacționezi pentru a-l ajuta. Am adunat mai jos câteva sfaturi care să-ți susțină acest demers.

Semnele unui deficit de substanțe nutritive

În mod normal, mâncarea umedă pentru câini conține toți nutrienții de care câinele are nevoie pentru o viață sănătoasă și plină de energie. Hrănirea necorespunzătoare poate fi depistată prin intermediul unor indicii alarmante, care îți vor semnala necesitatea intervenției unui specialist:

  1. Deteriorarea stării de spirit – apatia, lipsa dorinței de joacă sau a poftei de mâncare sunt semne ale unor posibile probleme digestive și este indicat consultul de specialitate cât mai urgent;
  2. Probleme la nivelul pielii sau blănii – pierderea părului, pierderea strălucirii și culorii acestuia semnalează absența unor nutrienți importanți;
  3. Schimbări ale aspectului excrementelor – un câine sănătos elimină materii maro ciocolatii, cu o consistență de plastilină, fără obiecte sau materii străine și fără reziduuri mucoase; orice excepție de la aceste semne de normalitate într-un interval de 24-48 ore semnalează o problemă a sistemului digestiv;
  4. Alte semne ale unor deficiențe nutriționale – mirosul urât al respirației și al corpului, flatulență, creșterea sau scăderea excesivă în greutate, instalarea sau amplificarea alergiilor.

Cauzele deficienței nutriționale

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale carenței de nutrienți este existența uneia sau a mai multor afecțiuni care împiedică sistemul digestiv să extragă din hrană vitaminele și mineralele necesare. Între cele mai comune afecțiuni din această categorie se regăsesc:

  • tumorile la nivelul tractului digestiv;
  • inflamații ale intestinului;
  • creșterea exponențială a bacteriilor;
  • boli provocate de viermi intestinali paraziți –  tenia, viermele rotund, Giardia etc.

Calitatea slabă a hranei este o altă cauză comună a unei alimentații dezechilibrate, foarte multe dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor având un conținut exagerat de cereale de slabă calitate nutrițională, conținut minim de carne și evidente lipsuri ale diferitelor vitamine (D, E) și minerale (calciu, magneziu) sau chiar proteine. O dietă compusă majoritar din carbohidrați și supraîncărcată cu aditivi și conservanți va provoca, inevitabil, alergii și va afecta calitatea vieții câinelui.

Hrănirea în cantități necorespunzătoare – fie în exces, fie sub necesarul zilnic – poate declanșa, de asemenea, dezechilibre semnificative. Așadar, nu exagera cu abundența de carbohidrați și proteine, căci ele pot duce la obezitate și dereglări ale metabolismului animalului! Pe de altă parte, ai grijă ca patrupedul să primească suficientă hrană, pentru a nu-și pierde greutatea, vitalitatea și chiar viața din cauza înfometării.

Cum restabilești echilibrul?

Primul pas către însănătoșirea câinelui este vizita la medicul veterinar, chiar dacă semnele nu sunt foarte grave – analizele de sânge și constatările specialistului vor stabili cu exactitate diagnosticul și tratamentul adecvat. În cazurile severe de malnutriție, de pildă, poate fi nevoie chiar de administrarea intravenoasă de fluide pentru a restabili urgent echilibrul nutrițional.

Doctorul veterinar poate recomanda schimbarea dietei sau a hranei utilizate, precum și administrarea periodică de suplimente alimentare pentru recuperarea deficitului de nutrienți sau pentru tratarea afecțiunilor. Dacă a fost victimă a înfometării, se va recomanda hrănirea câinelui cu porții mici, câteva mese pe zi, pentru a permite organismului să digere hrana și să asimileze nutrienții necesari. Vor fi necesare controale periodice, pentru ca veterinarul să monitorizeze starea de sănătate a patrupedului și recuperarea acestuia.

În definitiv, la fel ca orice ființă, câinele are nevoi specifice și un ritm de viață influențat de hrana pe care o consumă, de odihnă, dar și de afecțiunea familiei care îl îngrijește. Este necesară, așadar, monitorizarea continuă a stării generale a prietenului tău necuvântător, pentru a te asigura că se simte bine. Iar atunci când apare un semn de îngrijorare, este momentul unui consult de specialitate, pentru a remedia deficiențele constatate.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Peqsels

Comments

comments

Lasă un răspuns