Esti aici
Femeia.ro > Modă > 5 trucuri simple pentru ca bijuteriile tale preferate să reziste o viață

5 trucuri simple pentru ca bijuteriile tale preferate să reziste o viață

Bijuteriile sunt mai mult decât simple accesorii. Multe dintre ele au valoare sentimentală sau au fost date mai departe din generație în generație, iar felul în care le îngrijești le determină durata de viață.

Orice femeie știe care este puterea unei bijuterii deosebite. Aceasta poate schimba complet aspectul unei ținute, îi adaugă valoare și te face să nu treci neobservată, oriunde ai merge. Printre accesoriile de zi cu zi, probabil ai și o colecție de bijuterii valoroase, din aur, platină sau argint, la care ții enorm și pe care ai vrea să le dai mai departe copiilor tăi, peste ani. Însă ca orice alte obiecte, și bijuteriile sunt supuse deteriorării, iar cât de bine se păstrează în timp depinde, în mare măsură, de cum ai grijă de ele. Iată ce poți face pentru ca ele să reziste  zeci de ani în stare impecabilă:

Curăță bijuteriile după fiecare purtare

Acesta este cel mai important pas în menținerea aspectului ireproșabil al bijuteriilor, însă este un pas pe care multe dintre noi îl omitem. Pare un proces anevoios, însă dacă citești acest material util despre curățarea corectă a bijuteriilor, vei vedea că unele pot fi întreținute extrem de ușor, iar curățarea lor nu durează mai mult de 2 minute. După cum vei vedea, unele materiale pot fi grav deteriorate, dacă le cureți cu anumite substanțe, așa că este important să afli ce este indicat să folosești, în funcție de tipul de bijuterie.  

Nu expune bijuteriile apei, parfumului sau cremelor

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a păstra luciul și aspectul ireproșabil al unei bijuterii este să le păstrezi curate și uscate. Indiferent că este vorba despre inelul de logodnă, verighetă, un lănțișor de aur, o brățară cu pietre prețioase sau niște cercei deosebiți, în timp, acestea își pot pierde luciul și chiar culoarea. Bijuteriile din argint, cupru, bronz sau alamă sunt supuse procesului de oxidare, care are loc mai ales la contactul cu apa sau cu uleiurile din piele. De aceea, în timp, ele se închid la culoare și se pot eroda. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să îți scoți bijuteriile de fiecare dată când te dai cu cremă, cu parfum, când faci duș sau te speli pe mâini. Astfel, vei amâna apariția petelor verzi sau negre pe bijuteriile tale și le vei prelungi durata de viață.

Nu purta aceeași bijuterie zile la rând

Ni se întâmplă tuturor să ne placă atât de mult o bijuterie încât să vrem să o purtăm tot timpul. Însă acest gest favorizează decolorarea accesoriilor și le face vulnerabile în fața coroziunii. Probabil ai observat deja acest lucru cu inelul de logodnă sau cu verigheta, pe care rareori le scoți de pe deget. Pe margini, în special în cazul inelelor cu filigram, apare o mică decolorare, care se accentuează în timp. Același lucru se întâmplă și cu brățările, colierele sau cerceii purtați prea multe zile la rând. Cel mai bine este să alternezi bijuteriile pe care le porți, astfel încât ele să se păstreze ca noi mai mult timp.

Dă-ți jos bijuteriile când nu e nevoie să le porți

Așa cum obișnuiești să te schimbi imediat cum ajungi acasă, pentru a nu-ți păta sau șifona hainele de mers la birou sau cele de ieșit în oraș, la fel trebuie procedat și cu bijuteriile. Una dintre cele mai întâlnite greșeli este să mergi la culcare încă purtând cerceii. Pe lângă faptul că îi poți agăța de pernă sau în păr, aceștia se vor deteriora mai rapid. Același lucru se aplică și când mergi la sală sau la plajă. Fă-ți un obicei din a-ți da jos toate bijuteriile atunci când nu ai nevoie să le porți.

Depozitează bijuteriile într-un loc întunecat și uscat

Cutiile de bijuterii nu te ajută doar să îți organizezi accesoriile, ci și să le menții în stare impecabilă mai mult timp. Umezeala, praful sau razele soarelui sunt factorii care contribuie la deteriorarea rapidă a bijuteriilor, motiv pentru care locul în care le depozitezi trebuie să fie cât mai uscat și mai ferit de acțiunea directă a surselor de căldură. În plus, dacă ai o cutie de bijuterii cu spații separate pentru fiecare tip de accesoriu, îți va fi mai ușor să îți păstrezi bijuteriile fără ca acestea să se încurce între ele, să se degradeze sau să se rupă.

Tu ții cont de aceste sfaturi cu bijuteriile tale? Care este piesa la care ții cel mai mult?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Olexandr Panchenko

Comments

comments

Lasă un răspuns